85 proje'ye 300 milyon

Diyarbakır'ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 Bin TL’lik 85 Proje tamamlandı. 1 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, toplu açılışlarını yapacak.

85 proje'ye 300 milyon

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy yapımı tamamlanan ve devam eden projeler hakkında açıklamalarda bulunarak, 288 Milyon 315 bin TL’lik 85 Proje tamamlandığı belirti.

249 projeden 85 projenin tamamlanarak halkın hizmetine sunulduğunu belirten Vali Aksoy, geriye kalan 164 projeyi de ön görülen zamana kadar veya daha çabuk tamamlayarak halkın hizmetine sunmayı ön gördüklerini söyledi.

BAŞBAKANLIK TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Tamamlanan ve devam eden projeler  hakkında açıklamalarda bulunan Vali Aksoy, "Başbakanlık TOKİ tarafından Kayapınar ilçesi Üçkuyu mevkiinde 58 milyon 532 bin 950 TL olan 3 projenin içerisinde yer alan 320 adet konut en kısa sürede hak sahiplerine teslim edilecektir. Diyarbakır ili Sur ilçesi İçkale Mevkii Kültürel Peyzaj Alanı İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi de tamamlanmış olup en kısa zamanda halkımızın kullanımına açılacaktır." dedi

Aksoy açıklamasında, “Kayapınar ilçemizde TOKİ tarafından çeşitli sayılarda konut ve sosyal tesis yapımı, Kayapınar, Yenişehir, Sur, Bağlar, Silvan, Bismil, Ergani, Çınar, Hazro, Kulp ve Dicle ilçelerimizde Polis Güvenlik Noktaları ve Çevre Düzenleme işleri yapımı devam eden projelerdendir. Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören anıtsal tarihi eserlerin restorasyon işi devam etmektedir. Toplamda 712 milyon 840 bin 750 TL’lik 25 projenin yapımı devam etmekte olup bu projelerin büyük bir kısmı tamamlanmıştır ve en kısa zamanda bitirilmesi hedeflenmektedir." İfadelerini kullandı.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan yatırımlara değinerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi olarak 6 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlanmıştır. Bunun yanı sıra Büyükbaş Hayvancılık, Koyunculuk, Süt Sığırcılığı, Süt Üretim Tesisleri, Süt Çiftlik Kurulumu ve Teknolojik Yenileme veya kapasite artırımı projeleri kapsamında çiftçilerimize destekler sağlanmış, bu desteklerin toplam 96 milyon 688 bin 491 TL’ye ulaşmıştır.

Bu kapsamda Organize Hayvancılık Bölgesinde 15000 büyükbaş hayvan kapasiteli, 80 ahır yapımı, biyogaz üretim tesisi, klinik, karantina yapımı gibi yatırımlar devam etmekte, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi kapsamında 2 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır.

Ayrıca, Lice ilçesinde GAP eylem planı kapsamında süt sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesi projesinde 198 büyükbaş hayvan için, Dicle ilçesinde 196 büyükbaş hayvancılık inşaat yatırımlarının desteklenmesi projesinde 4 ahır yapımı için, Hani, Kulp, Silvan ilçelerindeki birer ahır için  yüzde 50 hibe desteği sağlanmıştır. Toplamda 229 Milyon 461 Bin 441 Tl’lik bir yatırım devam etmektedir."

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy eğitime yatırılan yatırımlara de değinerek, "Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından Kayapınar ilçemizde 178 derslik ve 200 öğrenci kapasiteli pansiyon, 3 atölye, Bağlar ilçemizde aralarında Bilim Sanat Merkezinin de bulunduğu 36 derslik, Eğil ilçemizde 40 derslik ve 300 öğrenci kapasiteli pansiyon, Bismil, Lice, Hani ve Çüngüş ilçelerimizde 8’er derslikten oluşan okullarımız öğrencilerimizin kullanımına açılmıştır. Ayrıca ilimizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin yükselmesine katkı sunacak yeni derslikler, spor salonları, atölyeler ve öğrencilerimizin daha rahat öğrenim görmeleri için yapılan pansiyonların yapımı devam etmekte olup bu yıl içerisinde hizmete açılması öngörülmektedir. Bunlardan bazıları;

Birçok ilçemizde toplam 370 milyon 721 bin 581 TL’ye devam eden 882 derslikten oluşan okulların yapımı devam etmekte olup, özellikle kırsal kesimden okumak amacıyla bu okullarımıza gelerek barınma sorunu yaşayan öğrencilerimiz için de 1.100 öğrenci kapasiteli pansiyon yapım işleri devam etmektedir. Bunların yanı sıra 13 Atölye ve 4 spor salonunun yapımı en kısa sürede tamamlanarak öğrencilerimizin eğitim ve öğretimdeki ihtiyaçlarını tamamlayacağız ve daha iyi bir geleceğe hazırlanmalarını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Sur ilçesi içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi İçin 13 Milyon 218 bin 563 TL yatırımın yapılacağını açıklamasına ekleyen Aksoy şunları söyledi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yapılan yeni hizmet binası, Eğil ilçesinde atık su arıtma tesisi ve Kayapınar ilçesinde temiz hava merkezleri kurulması kapsamında toplam 23 milyon 130 bin 772 TL’lik 3 proje tamamlanarak halkın hizmetine sunuldu. Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören özellikle 6 mahallenin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur şebekesinin yeniden yapılması, Dicle ilçesinde kanalizasyon şebekesinin yapımı, Kayapınar ilçemizde yapımı devam eden Ceza İnfaz Kurumu ve Bismil ilçesinde 10 daireli lojman ve alt yapısı projeleri için toplam 136 milyon 093 bin 187 TL’lik 4 projenin bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Rölö ve ve Anıtlar Müdürlüğünce İç Kale yapıları içerisinde bulunan Jandarma binası, Cezaevi, Atatürk Müzesinin restorasyonu, Ziya Gökalp Müzesi, Çermik Karakaya Hanı ve Çermik Saray Hamamının restorasyonlarının tamamlanarak halkın hizmetine sunulması projesi kapsamında toplam 12 milyon 967 bin 725 TL’lik 4 proje tamamlandı.

İlimizin Sur ilçesindeki tarihi dokuyu yeniden oluşturmak amacıyla Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Paşa Hamamının, Çardaklı Hamamının, Şehzadeler Konağının, İçkale surlarının restorasyonu ve Sur Sosyal Hizmet Merkezinin yeniden onarılması projesi kapsamında toplam toplamda 8 milyon 611 bin 812 TL’lik 5 projenin yapım aşaması devam etmektedir. "

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerimize yönelik Yenişehir Mardin yolu Spor tesisi, Ergani İlçesinde bir gençlik merkezi, Hani, Çüngüş ve Dicle ilçelerine 1’er sentetik çim yüzeyli futbol sahası ve soyunma odaları, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine Doğal Çim sahaları yapım projesi kapsamında toplam 10 milyon 338 bin 550 TL’lik 10 proje tamamlandığını belirtti.

Yeni Diyarbakır stadyumunun yapımına devam edildiğini hatırlatan Aksoy, "Halen Diyarbakır Stadyumu, Diyarbakır Mardin yolu spor tesisleri sporcu fabrikası ve Seyrantepe 2 nolu sentetik saha, tribün ve idari hizmet binası yapım projesi için toplam 148 milyon 771 bin 040 TL’lik 3 projenin yapım aşaması devam etmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından Yenişehir İlçesinde Sosyal Hizmet Merkezi ASPB İl Müdürlüğü hizmet binası yapıldı. Bu proje toplam 5 milyon 200 bin 772 TL’lik bir yatırım ile tamamlanarak halkın hizmetine sunuldu. Sağlık Bakanlığımız tarafından Hazro İlçesinde 10 yataklı Devlet Hastanesi ve Kulp İlçesinde 4 Diyaliz Ünitesi yapımında 4 milyon 897 bin TL’lik yatırım gerçekleşti." dedi

SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy açıklamasının devamında, Silvan ilçesinde 150 yataklı Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Merkez Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine ek bina yapımı için 50 milyon 787 bin TL’lik 2 projenin yapım aşamasında olduğunu ve en kısa sürede tamamlanarak halkın hizmetine sunulacağını söyledi.

Aksoy açıklamasının devamında, "Kalkınma Bakanlığımız tarafından desteklenen Cazibe Merkezleri programı kapsamında çocukları ve gençleri spora yönlendirerek hem onların spor alanındaki yeteneklerinin ortaya çıkarmak, gençlerimizin ve çocuklarımızın olumsuz birtakım ortamlardan etkilenmelerini önlemek amacıyla 28 okula 21 adet halı saha, 11 adet basketbol ve voleybol sahası, 2 adet tenis kortu, bir adet mesleki eğitim kampüsü, 4 atölye, Eren Şahin Eronat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine laboratuvar yapılmış, toplam da 4 milyon 733 bin 452 TL’lik 7 proje tamamlanarak gençlerin kullanımına açılmıştır.

KALKINMA BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından toplam 4 milyon 262 bin 706 TL’lik 3 proje tamamlandı. Halen toplam uzunluğu 66 km olan Bismil-Batman yolunun 30 km’si, Diyarbakır-Silvan arası 66 km olan yolun 21 km’si belirli bir seviyeye kadar tamamlanmıştır. Tarihi Şeytandere, Tarihi Üçköprü, Taşhelvası Köyü köprüleri, tarihi Damlıca, tarihi arastul, tarihi Hisarkaya, Tarihi Ahreçki, tarihi Hacı Ahmet Ağa köprüleri restorasyon çalışmaları ve Bismil Gar İstasyon sahasına yaya üst geçit yapımı devam etmektedir.  Toplamda bir milyar 134 milyon 635 bin 241 TL’lik 17 projenin 16 tanesi bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir." İfadelerine yer verdi.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından yapılan toplam bir milyar 784 milyon 7 bin TL’lik projelerden bazılarına değinen Aksoy," Silvan Barajı, Kocaköy ilçesinde Ambar Barajı, Çermik İlçesinde Kale Barajı, Ergani ilçesinde Ergani Barajı, Başlar Barajı gibi çiftçinin sulama ihtiyacını gidererek daha çok verim alacağını düşündüğümüz 20 projenin yapım aşamalarına başlanmış olup projeler en kısa sürede tamamlanarak halkın hizmetine sunulacaktır.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

İçişleri Bakanlığımız tarafından toplam 76 milyon 387 bin 100 TL’lik maliyetle 2500 kişilik Bölge Çevik Kuvvet Birimi Hizmet Binası ve eklentileri, Dicle İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binası ve 24 daireli lojman yapımı işi, Çüngüş İlçe Emniyet Amirliği hizmet binası yapım işi, Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı hizmet binası yapım işi, 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binası yapım işi, Lice İlçesi Hükümet Konağı ve çevre düzenlenmesi yapım işi 6 projenin yapımı devam etmektedir." ifadelerine yer verdi.

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Ayrıca Bilim Sanayi ve Teknoloji ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yatırımlarına da değinen Aksoy şöyle devam etti:

"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından yapılmakta olan İlave OSB alanı altyapı çalışmaları, İlave OSB doğalgaz bağlantı hattı ve dağıtım projesi yapım işi, 335 KWP şebeke bağlantılı arazi uygulamalı anahtar teslimi güneş enerji santrali (GES) yapım işi gibi işlerden oluşan; yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebeke hattına ait yapım işleri 45 milyon 519 bin 556 TL’lik maliyetle 8 proje yapılmaya devam edilmektedir.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından Dicle HES Rehabilitasyon İşleri, Dicle Ve Yöresi HES İşletme Müdürlüğü İçin Diyarbakır İlinde İdari Bina Ve Sosyal Tesis Yapılması, Batman HES Rehabilitasyon İşleri, İdame - Yenileme Türbin Holü Rehabilitasyonu gibi işlerden oluşan toplam 26 milyon TL’lik maliyetle 5 projenin yapım aşamaları devam etmektedir. Bu yıl içerisinde projelerin tamamlanması öngörülmektedir."

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy son olarak, "Dicle Üniversitesi tarafından 791 bin TL’ye yapılan kreş binası hizmet vermeye hazır olduğunu açıklamasına ekleyerek, “ Halen 10 milyon 975 bin TL’lik bir proje bedeli ile Silvan Meslek Yüksek Okulunun yapımı devam etmekte olup 2018-2019 öğretim yılına yetiştirilerek öğrenimin sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca 115 milyon TL’lik Kampus Alt yapısı ile Açık ve Kapalı Spor Tesislerinin yapımı devam etmektedir. Sonuç olarak ilimizde yatırım bedeli 288 milyon 315 bin 381 TL olan 85 proje tamamlanmıştır. Halen yapımı devam eden 164 projenin ise yatırım bedeli 4 Milyar 849 Milyon 810 bin 708 TL’dir." İfadelerini kullandı.

Vali Aksoy, yatırımlarla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Bu yatırımlar İlimizin refah düzeyini belli bir seviyenin üzerine çıkaracak önemli yatırımlardır. Bu yatırımların yapımı ve tamamlanması noktasında, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve bu yatırımların ilimize kazandırılması noktasında emeği geçen herkese Diyarbakırlı vatandaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu yatırımlar Devletimizin özellikle Diyarbakır’ımıza verdiği değerin önemli bir göstergesidir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz