ABD'li papaz Brunson 4. kez hakim karşısında

ABD'li papaz Brunson'un Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşması başladı.

Haberler 12.10.2018 - 15:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmirde, terör örgütleri FETÖ ile PKK adna suç iledii ve casusluk yapt iddiasyla hakknda 35 yl hapis cezas istenen, tutukluluu ev hapsine çevrilen ABDli din adam Andrew Craig Brunson, 4. kez hakim karsna çkt.

Aliaa Ceza nfaz Kurumlar Yerlekesinde kurulan zmir 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumann öleden önceki oturumuna Brunson ve avukat katld.

Durumay, yabanc basn mensuplar ile Brunsonn ei Norine Brunson, ABDnin Ankara Büyükelçilii Maslahatgüzar Jeffrey M. Hovenier, baz yetkililer ve kilise görevlileri de takip etti.

Tank olarak ifade veren B.F.Ü, tekerlekli sandalye milli takmnda tenisçi olduunu, daha önceden tanmad Brunson hakkndaki suçlamalar bilmediini, eski milli takm menajeri D.Fnin Brunsonn kilisesine gittiine ilikin bilgisi bulunduunu söyledi.

Mahkeme bakannn, Doktor olan J.Fnin terör örgütü PKK mensuplarnn, Suriyeden yaral olarak geldii ve bunlar tedavi etmesinin ardndan Suriyeye gönderildiine ilikin iddialar hakknda bilgi sahibi misiniz? sorusu üzerine B.F.Ü, Böyle bir iddiay ilk defa burada duydum. yantn verdi.

Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile hiçbir balantsnn olmadn ve hiçbir PKK mensubuyla da tanmadn ileri sürdü.

Mahkeme bakan, önceki durumada tank olarak beyan veren L.Knin, 2016da FETÖnün darbe giriiminin ardndan baz FETÖ mensuplarnn Konaktaki bir evde barndrldn Y.Dden duydum. ifadesinin ardndan L.K. ile Y.Dyi durumada yüzletirdi.

Tank Y.D, O evde sadece Koreliler kalyordu. L.Kye, FETÖcülerle ilgili hiçbir ey söylemedim. FETÖcüleri hiç görmedim. dedi.

Bunun üzerine L.K, Daha önceki ifademde Y.Dnin bunu söylediini ilikin bir ey demedim. Önceki ifademde, Y.Dnin evinin o eve yakn olmasndan bu kiinin mahkemeden dinlenilmesini istemitim. eklinde konutu.

Tank V.S. ise 2011de stanbuldan zmire tandn, Alsancakta bir kiliseye girdiini, kilisedeki L.K. araclyla oradaki insanlarla tantn, kiliseye gidip gelen Suriye uyruklu Agit diye birini tandn anlatt.

Mahkeme bakannn, Agitin Suriyede bomba eitimi alarak terör örgütü PYD adna faaliyet yaptn biliyor musun? Bunu, L.Knin senden duyduuna ilikin bir iddia var. Konu hakknda ne diyeceksin? demesi üzerine V.S. öyle konutu:

Ben de bunu L.Kden duydum. Ev sohbetinde duymu olabilirim. Biz milliyetçi gençleriz. nancmz ne olursa olsun devlet söz konusu olduunda tavrmz bellidir. L.K. bunlar için Bombac bunlar, terörist. diye söylüyordu. Ama bunlar aka olsun diye söylüyordu. L.K, beni, Onlarla fazla yüz göz olma. tarznda uyaryordu.

Tank V.Snin, bahsedilen kiinin bomba eitimi aldna ilikin net bilgisinin olmadn söylemesi üzerine söz alan L.K, u an çok aknm. Ne söyleyeceimi bilemiyorum. V.S. bir sohbette Agitin bomba eitimi aldn bana söyledi ama o da benden duyduunu söyledi. imdi aknm. Agitin bomba eitimi ald aktarlmt. ifadelerini kulland.

Serhat kod adl gizli tann, Brunson ile Manisada açlan bir kilisenin arasnda organik ba var. Brunson, kilisedekilere baz talimatlar veriyordu. iddiasna karn bu durumada tank olarak dinlenilen S.C, Manisadaki kilisede rahip olarak görev yaptn, Brunsonun bu kiliseyle dorudan bir bann olmadn öne sürdü.

S.C, Manisadaki kiliseyi 2014te açtklarn ve Brunsonun bunda katks olmadn savundu.

Serhat kod adl gizli tan tandn iddia eden S.C, (Serhat) sorunlu biri olduundan zmirdeki Dirili Kilisesinden kovulunca Manisadaki kiliseye geldi. Bu kii daha sonra buradan da kovuldu. Mays 2017de Serhat yine kilisemize geldi. Polis yardmyla onu kilisenin dna çkarttk. Serhat sonra bana Piman olacaksnz, kazanan ben olacam. Sizi ikayet edeceim. tarznda mesaj att. Bu gizli tank, bize düman gözüyle baktndan, Dirili Kilisesi ile i birlii içerisinde olduumu düünüyordu. eklinde konutu.

Tank S.C, duruma savcsnn, zmirdeki bir yardm ofisinde, Suriyeden gelen mültecilere yardm edildiine ilikin bilgin var m? Hristiyan olanlara yardm edilirdi, olmayanlara yardm edilmezdi. diye bir iddia var. Bunun hakknda bir bilgin var m? sorusunu Bilgim yok. diye yantlad.

S.Cye hiçbir zaman talimat vermediini savunan Brunson ise S.C. ile hiçbir zaman çalmadm. Dirili Kilisesinde sadece birkaç kez görmülüüm var. dedi.

Durumann öleden sonraki oturumuna Brunson ve avukat katld.

Sann ei Norine Brunson, ABDnin Ankara Büyükelçilii Maslahatgüzar Jeffrey M. Hovenier ile yabanc basn mensuplar, arann ardndan duruma salonundaki yerlerini ald.

ddianameden

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adna 9 Aralk 2016da suç iledii iddiasyla tutuklanan ABDli papaz Brunson hakknda zmir Cumhuriyet Savcs Berkant Karakaya tarafndan hazrlanan iddianamede, din adam görüntüsü altnda söz konusu terör örgütleri adna suç iledii ve genel stratejileri kapsamnda eylem birliktelii içinde olduu, örgütlerin amaçlarn bilerek ve isteyerek i birlii yapt belirtilmiti.

Brunsonn FETÖnün üst düzey mensuplar ile kod isimlerini bilerek görütüü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imam ve firari Bekir Baz ve yardmcs Murat Safa ile hakknda silahl terör örgütü üyesi olmak suçlamasndan dava açlan tutuklu sank Uluslararas Af Örgütü Türkiye ubesi Bakan Taner Klç ile görümeler yaparak strateji belirledii iddia edilmiti.

Andrew Craig Brunsonn ABDli bir askere gönderdii 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin baarsz olmasndan üzüntü duyduuna ilikin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki Türkleri sallayacak baz olaylar bekliyorduk. saya dönmek için gerekli koullar olutu. Darbe teebbüsü bir oktu. Birçok Türk geçmite de olduu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teebbüsünden sonra bu baka bir sallama. Sanrm olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacaz. mesaj da dosyaya eklenmiti.

Teknik incelemede de sank Brunsonn, görümediini öne sürdüü FETÖnün sözde Ege bölge imam firari sank Bekir Baz ile birbirlerine çok yakn yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmiti.

Brunson, 25 Temmuzda tutuklu bulunduu cezaevinden çkartlarak, salk sorunlar dikkate alnp ev hapsi ve yurt dna çk yasa uygulama karar verilerek evine gönderilmiti.

Ana Sayfaya Git