Adım adım harekata giden süreç

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini ilk olarak AK Parti'nin Kızılcahamam kampında telaffuz ettiği Barış Pınarı Harekatı öncesinde yoğun bir diplomasi trafiği yürütüldü.

Haberler 10.10.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, harekatn sinyallerini AK Partinin Kzlcahamamda düzenledii 29. stiare ve Deerlendirme toplantsnn 5 Ekimdeki açl konumasnda verdi.

Erdoann, Hazrlklarmz yaptk, harekat planlarmz tamamladk, gereken talimatlar verdik. Karar verilen ve süreci balam olan bar pnarlarnn önünü açma vakti belki bugün, belki yarn denebilecek kadar yakndr. sözleri, kamuoyunda harekatn yakn zamanda gerçekleecei beklentisini artrd.

Cumhurbakan Erdoann, kampta 6 Ekimde yapt konumasnda, Trump, dediimiz noktaya geldi ve Fratn dousundan çekilmeyi gündeme getirdi. Ama Sayn Trumpn yanndakiler talimata uymu deiller. ifadelerini kulland.

Bu konumann akamnda Erdoan ve ABD Bakan Donald Trump bir telefon görümesi gerçekletirdi. Görümede ikili meselelerin yan sra Fratn dousunda kurulmas planlanan güvenli bölge hakknda fikir alveriinde bulunulduu açkland. Görümede ayrca, Cumhurbakan Erdoann, Trumpa PKK-YPG kaynakl terör tehdidinin ortadan kaldrlmas ve Suriyeli snmaclarn ülkelerine dönüünü salayacak koullarn oluturulmas için güvenli bölgenin art olduunu ifade ettii bildirildi.

ki liderin görümesine ilikin Beyaz Saraydan da Türkiye, yakn zamanda Suriyenin kuzeyine uzun süredir planlad operasyon için harekete geçecek. ABD Silahl Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak açklamas yapld. Açklamada, DEA yenen ABD kuvvetlerinin artk dorudan bu bölgelerde olmayaca da vurguland.

- çekilme olay balam vaziyette

Cumhurbakan Erdoan, 7 Ekimde Türkiye-Srbistan Yüksek Düzeyli birlii Konseyinin ikinci toplantsna katlmak üzere Srbistana hareketinden önce yapt açklamada, (Trumpla) Akamki görümemizden sonra bölgede Sayn Bakann ifade ettii gibi bu çekilme olay balam vaziyette. ifadelerini kulland.

Bu arada, ABD Bakan Donald Trump, ABD askerinin bölgeden çekilme kararn, Bizim için bu saçma, çou airet kaynakl, sonu gelmez savalardan uzaklamamzn ve askerlerimizi eve geri getirmenin artk zaman. sözleriyle savundu.

ABDli Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Türkiyenin Suriyeyi igal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyecei yaptrmlar sunacaz. DEA yok etmek konusunda ABDye yardm eden Kürt kuvvetlere saldrrsa, Türkiyenin NATO üyeliinin askya alnmas çarsnda bulunacaz. açklamasn yapt.

Pentagondan ertesi gün yaplan açklamada, Suriyenin kuzeyindeki ABD askerlerinin güvenliini salamak üzere Türkiyenin muhtemel müdahale yolundan çekildik. ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Irak ve Suriyeye snr ötesi operasyon konusunda Cumhurbakanna verilen iznin bir yl uzatlmasna ilikin tezkere 8 Ekimde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- Operasyon öncesi önemli görümeler

Dün ise Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, operasyondan hemen önce ABD Ulusal Güvenlik Danman Büyükelçi Robert C. OBrien ile telefonda görütü. Görümede, Suriyenin kuzeyinde güvenli bölgenin tesis edilmesi ve bu alanda bundan sonra atlmas öngörülen admlar ele alnd.

Daha sonra Cumhurbakan Erdoan, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile bir telefon görümesi gerçekletirdi. Erdoann görümede Fratn dousuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatn Suriyenin bar ve istikrara kavumasna katkda bulunacan ve Suriyedeki siyasi sürecin önünü açacan ifade ettii bildirildi.

Milli Savunma Bakanlnca da ABD, Rusya Federasyonu, ngiltere, Almanya, Fransa ve talya ile NATO ve Birlemi Milletler Genel Sekreterlii saat 14.00ten itibaren Bar Pnar Harekatna ilikin bilgilendirildi.

- Harekat saat 16.00da balad

Bu görümelerin ardndan, Milli Savunma Bakan Hulusi Akardan bilgi alan Erdoan, Bar Pnar Harekatnn balatlmas emrini verdi ve Türk Silahl Kuvvetleri saat 16.00da harekata balad.

Harekatn baladn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Twitter hesabndan yapt paylamla duyurdu. Erdoan, paylamnda Türk Silahl Kuvvetlerimiz Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriyenin kuzeyinde PKK/YPG ve DEA terör örgütlerine kar Bar Pnar Harekatn balatmtr. Amacmz güney snrmzda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye bar ve huzuru getirmektir. Harekat ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceiz. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan daha sonra CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli ve Y Parti Genel Bakan Meral Akeneri telefonla arayp, Bar Pnar Harekat ile ilgili bilgi verdi. Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde kabul ettii TBMM Bakan Mustafa entopu da harekata ilikin bilgilendirdi.

Dileri Bakanl ise NATO Genel Sekreteri ve Birlemi Milletler Genel Sekreterini bilgilendirdi ve harekat rejimin stanbuldaki Bakonsolosluuna bir notayla bildirdi. Ayrca, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Bar Pnar Harekatyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacyla Dileri Bakanlna çarld.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiyenin güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, bölgeye bar ve huzuru getirmek amacyla balatlan Bar Pnar Harekatyla ilgili, Türkiyenin itidalli davranacana ve faaliyetlerinin orantl ve ölçülü olacana inanyorum. açklamasn yapt. Öte yandan, akam saatlerinde Erdoan bakanlnda Bar Pnar Harekat Koordinasyon Toplants yapld.

Ana Sayfaya Git