Afla alakası yok!

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, taslak aşamasındaki ceza infaz düzenlemesine ilişkin, "Bunun afla alakası yok. İnsanlar işledikleri suçların cezasını çekeceklerdir. Ama bu ceza süresinin ne olacağına ilişkin geçmişteki uygulamaları da göz önünde bulundurarak bir değerlendirme söz konusu. Buradaki amaç; hakkaniyet, adalet, rehabilitasyon, topluma kazandırmak" dedi.

Haberler 26.03.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakan Naci Bostanc, hafta içinde TBMM Bakanlna sunulmas planlanan ceza ve infaz düzenlemesine ilikin deerlendirmede bulundu. Bostanc, söz konusu düzenlemenin taslak aamasnda olduunu, taslak metin üzerinden muhalefetle görü alveriinde bulunduklarn söyledi. Henüz teklif ortaya çkmamasna ramen eletiriler geldiini ifade eden Bostanc, Bizim üzerinde müzakere ettiimiz husus infaza ilikin bir husus. Yoksa suçlarn cezalar ve o cezalarn miktarlarna ilikin bir çalma deil. Yani bir insan ceza aldnda cezaevinde ne kadar süreyi geçirecek ve ne kadar darda geçirecek. Yani cezalara ilikin bir düzenleme deil. nfaza ilikin bir düzenleme. Hapishanede kal süresine ilikin bir düzenleme, bu bir taslak. Dier siyasi partilerle müzakere ettiimiz bir taslak dedi.

MÜZAKERE EDLEBLR BR TASLAK

Bostanc, tasla hazrlarken, yarg çevrelerinin hem pratik hem de dosya üzerinden yaptklar çok sayda konuya ilikin deerlendirmeleri ve o çerçevedeki yaklamlarn hesaba kattklarn vurgulad. Bostanc, öyle konutu:

Akademisyenlerin yaklamlarn hesaba kattk. Kamuoyundaki çok çeitli deerlendirmeleri hesaba kattk. Ortaya çkan taslak siyasal bir taslak deil. Yani AK Partinin resmi görüünü yanstan, ite AK Parti bu çerçevede bir yaklamla infaza bakyor diyebileceimiz bir taslak deil. Bu taslak, Mecliste siyaset marifetiyle müzakere edilebilir zemini ortaya koyan bir taslak. Biz mevcut siyasi grubu olan partilerin, yaklamlar, görüleri nelerdir, hassasiyetleri nelerdir, hangi konulara ilikin nasl bir baka sahipler, bunlar müzakere ediyoruz. lgili bütün siyasi partilerin yaklamlarnn hesaba katlmas gereken bir çalma. En temel hassasiyetimiz elbette terör, iddet ile ilgili baz suçlar. Ama bunlar da ifade ederken, sizin yaklamnz nedir? diyebileceimiz bir esneklik içerisinde hazrlanm bir taslak. Bu zemin içerisinde görümelerimizi sürdürüyoruz. Baz yorumlarda, AK Partinin tasla bunu getiriyor, unu getiriyor. Hayr, bu taslak kamuoyundaki eilimler, uzman kiilerin deerlendirmeleri sonucu ortaya çkm bir taslak.

BAZI SUçLARI CEZA OLARAK çOK ARTIRDIK

Naci Bostanc, siyasi partilerin görülerini aldktan sonra, nihai çalmay yapacaklarnn altn çizerek öyle devam etti:

AK Partinin, MHPnin, Cumhur ttifaknn teklifi olarak Meclise getireceiz. Ondan sonra komisyon gündemine gelecek. Dolaysyla u aamada; üzerine konutuumuzun bir taslak olduunu unutmayalm. nsanlar, sanki birilerine af getiriliyormu, birileri bu af sayesinde dar çkarlacakm gibi deerlendirmeler yapyor, bu da son derece yanl. Ortada bir af yok. Hapishane sürelerine, infaz sürelerine ilikin bir çalma yaplyor. Bunun nedeni de uzun yllardan bu yana ceza sisteminde bir takm deiiklikler oldu. Ve bu çerçevede yaplan etki analizleri var. Biz baz suçlar ceza olarak çok artrdk, infaz olarak da artrdk. Bunun getirdii bir etki analizi var.

SUç LEDLERSE CEZASINI çEKECEKLER

Bostanc, hangi suç olursa olsun insanlarn cezalarn çekip çkacaklarn vurgulayarak, Problem bunlarn slah mekanizmas çerçevesinde 6,5 yl m yatmas lazm, yoksa 6 yl m yatmas lazm? Belli bir süre infaza ilikin bir deerlendirme yapldnda, bu slah sistemine, rehabilitasyona, bu insanlarn topluma kazandrlmasna ilikin bir kolaylk salanabilir mi? Bak açs budur. Dolaysyla insanlar cezalarn çekmesinler, hayr böyle bir yaklam yok. nsanlar bir suç iledilerse mutlak suretle ne olursa olsun cezalarn çekeceklerdir. Bu ceza süresini, topluma kazandrma açsndan 15-20 yllk etki analizini slah ve rehabilitasyona ilikin yeni bir perspektif gelitirmeli miyiz? Mesele burada toparlanyor. Yanl birtakm deerlendirmeler yapmak doru olmaz dedi.

AMAç TOPLUMA KAZANDIRMAK

Düzenlemenin taslak aamasnda olduunu tekrarlayan Bostanc, Bunun afla alakas yok. nsanlar iledikleri suçlarn cezasn çekeceklerdir. Ama bu ceza süresinin ne olacana ilikin geçmiteki uygulamalar da göz önünde bulundurarak bir deerlendirme söz konusu. Buradaki amaç; hakkaniyet, adalet, rehabilitasyon, topluma kazandrmak. Bu eksenden bakyoruz. nfaz marifetiyle getirilecek olan düzenleme neticesinde insanlarn hapishanede biraz daha fazla m, az m kalmalar gerekiyor, karar verilecek budur ifadelerini kulland.

Bostanc, söz konusu düzenlemeye ilikin teklifi ksa sürede Meclis Bakanlna sunacaklarn, ardndan da komisyon ve genel kurul gündemine getireceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git