Ağrı kesicilerle virüs geçiştiriliyor

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, ezbere ağrı kesici alınmaması uyarısında bulunarak, "Siz, hafif derecede korona virüsü geçiren hasta olabilirsiniz. Belki hastalığın size bir zararı olmaz ama etrafınıza bulaştırdığınızda 70 yaşındaki akrabanızın, dostunuzun ölümüne sebep olabilirsiniz” dedi.

Haberler 07.07.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinnin Wuhan kentinden çkp dünyaya yaylan korona virüs vakas birçok ülkede kontrol altna alnmken, ikinci dalga ba gösterdi. Türkiye, 11 Marttan itibaren ilk vakalarn görülmeye balamasyla salgnla mücadele dönemi de balad. Salgnn kontrol altna alnmasyla 1 Hazirandan itibaren yeni normalleme sürecine girildi. Yeni normalleme süreci ile birlikte son günlerde baz kentlerde vaka saysnda art yaand. Bu kentlerin banda gelen Diyarbakrda vatandalar kontrolü elden brakmken, baz vatandalarn salgn bulgularnn görülmesini ar kesici kullanarak gidermeye çalt belirlendi.

SALGIN BULGULARINDA ARI KESC KULLANMAK DORU DEL

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, baz vatandalarn salgn belirtilerini ar kesici ile geçitirdiini bunun doru olmadn söyledi. Prof. Dr. enyiit, aksine hastann kendisini ar kesiciyle iyi hissedip topluma kararak salgn yayma riskinin çok yüksek olduunu kaydetti.

Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, 11 Marttan beri Türkiye olarak, devlet olarak korona virüs ile çok baarl bir mücadele yürütüldüünü ifade etti. Son zamanlarda normale geçi aamasnda maalesef hiçbir kurala uyulmadn aktaran Prof. Dr. enyiit, bununla birlikte vaka saysnda da bir miktar artn olduunu dile getirdi. Prof. Dr. enyiit, Korona virüsün farkl bulgularla karmza çkma ihtimali var. Yaz döneminde bulant, kusma ve ishalle gelen vaka says çok. Baz korona virüs vakalar da hiç bir ekilde öksürük, nefes darl ve ate yapmadan iddetli vücut arsyla karmza gelebilir. Toplumda bizim duyduumuz kadaryla baz insanlarn sadece ar kesiciyle kendilerini iyi hissettii ve koro virüsü engellediiyle ilgili bir takm görüler mevcut. Bu son derece yanl bir kanaattir. Bakn, eer sizde korona virüs bulgular varsa bu dönemde, mesela öksürüünüz, ateiniz, nefes darlnz varsa, biz eer ar kesici alrsak bu ar kesici sadece ateimizi düürür ve bizi iyi hissettirir, biz kendimizi iyi hissettiimiz için tam tersine doktora gidip de korona virüs tedavisi görmediimiz için maalesef bu hastal daha fazla yayabiliriz diye konutu.

VÜCUT ARILARINI ARI KESCYLE GEçTRMEYN

Hastalarn öksürüü, atei, nefes darl varsa veya izah edilemeyen, kiiyi yataa düürecek yatrmayacak kadar iddetli vücut arlar varsa bu durumun ar kesici ile geçitirilmemesi gerektiini vurgulayan Prof. Dr. enyiit, çünkü bunlar bazen sizin ateinizi ksmi olarak düürdüü için kendinizi iyi hissettirebilir. Ama siz kendinizi iyi hissettiiniz için daha çok topluma katlrsnz ve daha çok bulatrc olursunuz. Onun için kullandnz ar kesiciler hastaln daha fazla yaylmasna neden olabilir. ikayetleriniz varsa ezbere ar kesici almayn, lütfen biran önce doktorunuza bavurun. Siz, hafif derecede korona virüsü geçiren hasta olabilirsiniz. Belki hastaln size bir zarar olmaz ama etrafnza bulatrdnz 70 yandaki akrabanzn, dostunuzun, ahbabnzn ölümüne sebep olabilirsiniz. Bunun çok ciddi bir manevi yükü de olabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git