AİHM HAKSIZ BULDU

'Öcalan görüntülü sms' davasında Türkiye haksız bulundu

Haberler 17.06.2009 - 00:00 Son Güncelleme : 17.06.2009 - 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), SMS mesajları göndererek PKK propagandası yaptıkları suçlaması ile yargılanan iki Türk vatandaşı ile ilgili davada ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, mesajlarda şiddet teşvik edilmediği gerekçesiyle Türkiyeyi haksız buldu.

Ömer Bahçeci ve Fikret Turan adlı Türk vatandaşları, 2001 yılında PKK propagandası yaptıkları gerekçesiyle İzmirde gözaltına alındı. Bahçeci ve Turanın, Abdullah Öcalanın görüntüsü ve Kürtçe ifadelerinin yer aldığı belirtilen mesajların nedeniyle 2002 yılında TSKnın 169. maddesi ve Terörle Mücadele Yasası çerçevesinde mahkum olduğu, ancak 2003 yılında yapılan bir yasa değişikliğiyle söz konusu eylemlerin 169 maddesine göre suç olmaktan çıktığı belirtildi.

AİHM, kararında Bahçeci ve Turanın ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini, gönderilen mesajlarda şiddet ile silahlı direniş ve ayaklanma teşvik edilmemesine karşın mahkum olduklarını kaydederek manevi tazminat olarak bin 500er, mahkeme masrafları olarak da toplam bin euronun ödenmesine hükmetti.

Ana Sayfaya Git