Aile hekimi takibi geldi

Yurt dışından Türkiye'ye giriş yapan vatandaşların ve Kovid-19 olası ve kesin vaka temaslıların evde izolasyon süresi boyunca günlük izlemleri aile hekimlerince telefonla aranarak yapılıyor

Haberler 20.03.2020 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt dndan Türkiyeye giri yapan vatandalarn ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) olas ve kesin vaka temasllarn evde izolasyon süresi boyunca günlük izlemleri, aile hekimleri tarafndan telefonla aranarak yaplyor.

Dünya genelinde 150den fazla ülkede görülen ve ölümlere yol açan Kovid-19 ile mücadele kapsamnda aile hekimleri aktif görev alyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamnda, yurt dndan Türkiyeye giri yapan vatandalar ve bu virüs açsndan olas ya da kesin vaka temasl olanlarn evde izolasyon süresi boyunca günlük izlemleri, aile hekimleri tarafndan telefonla gerçekletiriliyor.

Bu kiilerde herhangi bir semptom gelimesi halinde aile hekimi, l Salk Müdürlüü Bulac Hastalklar Birimine bilgi veriyor.

- zlem yaplanlar, Kovid-19 semptomlar açsndan sorgulanyor

Umre ziyaretinde bulunmu olup ülkeye dönenler dahil olmak üzere yurt dndan Türkiyeye giri yapan vatandalarn snr giriinde termal kameralardan geçirilerek muayenelerinin yaplmasyla balayan süreç, u ekilde iliyor:

Kovid-19 yönünden semptomlar olmayanlar snr girii ve temasl takip sistemine kayt ediliyor. Kovid-19 açsndan olas ya da kesin vaka temasllarn, yaplan muayenelerinde herhangi bir semptom saptanmazsa 14 gün süresince izolasyonu uygun görülüyor.

Sisteme girii yaplan kiilerin bal bulunduu aile hekimine göre dalmlar sistem tarafndan otomatik yaplarak, aile hekiminin kullanmakta olduu sistem (AHBS) içerisinde listeleniyor. Aile hekimi kendi listesindeki kiileri ülkeye giri tarihinden itibaren 14 gün boyunca telefonla arayarak izlemeye alyor.

Aile hekimi, izlemini yapt kiiyi günlük olarak ate, öksürük, nefes darl gibi Kovid-19 semptomlar açsndan sorguluyor. Görüme sonrasndaki izlem bilgileri, sistemdeki günlük izlem formuna kaydediliyor. Aile hekimi, izlem süreci içinde kiide semptom gelimesi durumunda l Salk Müdürlüü Bulac Hastalklar Birimi ile iletiime geçerek kiinin bilgilerini paylayor.

Semptom gelien kiinin hastaneye nakli ve sonrasndaki süreçler ise l Salk Müdürlüü Bulac Hastalklar Birimi tarafndan yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git