Akrep alarmı!

Diyarbakır'da akreple mücadeleye özel ekip oluşturuldu.

Haberler 19.07.2018 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklnn 50 dereceyi at Diyarbakrda, younlukla görülmeye balayan akreplerle ilgili alarm verilirken, belediyece oluturulan 252 personelin görevlendirildii 47 ekip, evlerde ilaçlama startn verdi.

Oluturulan ekipler, merkez ve krsal mahallelerde, akrep görülme ihtimalinin yüksek olduu toprak ve rutubetli evlerde, saat ve gün fark etmeksizin ilaçlama yapyor. Belediye Salk leri Daire Bakan Faysal Hatipolu, yaz aylarnda akrep görülme vakalarnn arttna iaret ederek, bu nedenle akrep sokmas vakalarna kar titiz bir çalma yürüterek, akrep timi kurduklarn söyledi.

Hatipolu, akreplerin doal yaam alanlarnda evlerin kurulduunu ve yeterli çalma yaplmamas halinde bunun büyük risk oluturacana dikkati çekerek, bu canllarn yaamlarn sürdürmek için özellikle geç saatlerde ortaya çktn, bu nedenle akrep sokmas vakalarna, bu saatlerde daha çok rastlanldn belirtti.

DYARBAKIR Diyarbakrda scak hava ile says artan, vatandan adeta korkulu rüyas haline gelen akreple mücadele için özel bir ekip oluturuldu.

Hava scaklnn 50 dereceyi at kentte, görevlendirme yaplan belediyece, vatandalarn yaamlarn salkl ve güvenle sürdürebilmesi için çalmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, akrebin yan sra ylan ve her türlü haereye kar mücadele yürütmesi için 252 personelin görevlendirildii 47 ekip oluturuldu.

Oluturulan ekipler, merkez ve krsal mahallelerde, akrep görülme ihtimalinin yüksek olduu toprak ve rutubetli evlerde, saat ve gün fark etmeksizin ilaçlama yapyor.

Belediye Salk leri Daire Bakan Faysal Hatipolu, yaz aylarnda akrep görülme vakalarnn arttna iaret ederek, bu nedenle akrep sokmas vakalarna kar titiz bir çalma yürüterek, akrep timi kurduklarn söyledi.

Hatipolu, akreplerin doal yaam alanlarnda evlerin kurulduunu ve yeterli çalma yaplmamas halinde bunun büyük risk oluturacana dikkati çekerek, bu canllarn yaamlarn sürdürmek için özellikle geç saatlerde ortaya çktn, bu nedenle akrep sokmas vakalarna, bu saatlerde daha çok rastlanldn belirtti.

Akrepler genelde gece ortaya çkyor

Oluturulan 47 ekibin, akrep, sivrisinek ve karasinein bulunduu alanlarda da ilaçlama yaptn vurgulayan Hatipolu, laçlama birimimizde 252 personelimiz çalmakta. çalmalarmz yaz ve k diye ayrmyoruz. K aylarnda da mücadele yürütülmektedir. Ama özelikle nisan aynn sonu mays aynn bandan itibaren youn bir ekilde sivrisinek, karasinek ve akrep sokmalarna kar ilaçlama yaplmakta. diye konutu.

Hatipolu, Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve anlurfada hava scaklnn artmasyla akrep vakalarnda art meydana geldiini dile getirerek, bu dorultuda kentte, en çok merkez Sur ilçesinde, özelikle harabe evler ile Sur diplerinde ilaçlamann youn yapldn aktard.

Akrepler genelde gece ortaya çkyor. Gündüz de odunluk ve kömürlüklerde ve karanlk bölgelerde bulunuyor. Kuru ve scak ortamlar seviyorlar. diyen Hatipolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Geçmi dönemlerde akrep vakalar sonucu ölümler çok oldu. Belediye olarak gerek merkez ve merkeze bal köylerde, gerekse de ilçe ve köylerde vatandalarmzn bize bavurusu dorultusunda ekiplerimiz hemen, akrep bulunan bölgelerde ilaçlamay yapmakta. ikayetleri deerlendirdiimizde akrep sokmalaryla ilgili ciddi bir düü de söz konusu oluyor.

Akrep sokma vakalar insanmzn kaderi deildir

Akrep olan bölgeleri bildiklerini dile getiren Hatipolu, öyle konutu:

Akrep sokma vakalar insanmzn kaderi deildir. Vatandalarmz, gece gündüz, yaadklar her ortamda bu tür zararl etkenlerden korunsunlar, rahat etsinler. Akrep olan bölgeleri biliyoruz. Vatandan ihbar ile de evlerine gidiyoruz. Ve bu anlamda ciddi çalmalar yapyoruz. Bu çalmalar belediye olarak vatandaa ücretsiz sunuyoruz. Akrep sokmas vakalarn, Diyarbakrn kaderi olmaktan çkardk. laçlama birimlerimiz, Diyarbakr genelinde bin 40 mahallede gece gündüz bu hizmeti vatandaa sunmakta.

Akrep sokmas durumunda, bölgede baz vatandalarn ilkel yöntemler uyguladn anlatan Hatipolu, akrep sokulan yerlere kesik atlarak, kann darya aktlmasnn doru bir yöntem olmadn aktard.

Hatipolu, bu vakalarda, o bölgeye alkol ve buzla müdahale edilerek, en yakn salk kuruluuna bekletilmeden zaman kaybedilmeksizin bavurulmasn önerdi.

Ekip efi çiftsüren: Vatandalar akrep görünce bize ulasnlar

Sur ilçesindeki ekip efi irin çiftsüren, gelen ikayetler üzerine akreplerin bulunduu alanlara hemen müdahale ettiklerini dile getirdi.

çiftsüren, haftann 7 günü 24 saat ilaçlama yaptklarn aktararak, Vatandalar akrep görünce bize ulasnlar. Telefonlarmz mevcut. laçlama yaptmz bölgelerde artk halk sokaklarda rahat gezebiliyor. dedi.

Alipaa Mahallesinde yaayan Mükrime Canl (58), geçmite akrep ve ylanlardan dolay büyük sknt yaadklarn belirtti.

Belediye tarafndan yürütülen ilaçlama sayesinde, geçmi yllara oranla akrep saysnn azaldn ifade eden Canl, Eskiden ylan ve akrepten dolay rahatça evimizde uyuyamyorduk. Artk evde daha huzurlu yayoruz, çocuklar sokakta güvenli ekilde oynuyor. eklinde konutu.

Mehmet Akta (46), belediye ekiplerinin yapt ilaçlamalardan çok memnun olduklarn anlatarak, belediyeye teekkür etti.

Ana Sayfaya Git