Aktuzla'da günde 120 ton tuz üretiliyor

Muş’un Bulanık ilçesine 45 kilometre mesafede bulunan Aktuzla köyündeki tesiste üretilen günlük 120 ton tuz, bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Haberler 11.07.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en büyük doal kaynak tuz üretimi tesisleri arasnda bulunan Aktuzla Tuz Üretim Tesisinde günlük yaklak 120 ton tuz üretiliyor. Doal tuz üretiminin yapld Aktuzla Tuz Üretim Tesisi, dünyann doal kaynak suyundan elde edilen tuz tesisleri arasnda ilk sralarda yer alyor. Bölge ekonomisinde önemli bir yeri olan tesiste çevre köylerden yaklak 80 içi istihdam ediliyor. Tesiste çalan içiler sabahn erken saatlerinde havuzlarda oluan tuzu frçalarla toplayarak istifliyorlar. Günlük yaklak 120 ton tuz ürettiklerini söyleyen letme Sahibi Mehmet ahin Yeler, Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu Bölgesine tuz verdiklerini belirtti.

TUZ ÜRETLYOR

Havalarn iyi gitmesi halinde bu sene hedefledikleri üretime ulaacaklarn vurgulayan Yeler, Bizim mevcut 24 tane kaynamz var. Yaklak olarak dakikada 330 litre su debimiz var. Kaynaklardan çkar çkmaz 21 bome derecesindedir. Kaynaklardan gelen suyu toplama havuzlarnda topluyoruz. Ondan sonra dinlendirme havuzlarna alyoruz. 24 bome derecesine geldikten sonra kristalize havuzlara borular vastasyla tayoruz. Tesisimizde yaklak seksen kii istihdam ediyoruz. Günlük üretimimiz 120 tonun üzerindedir. çkarm olduumuz bu ürünü Dou ve Güneydou Anadoluya satyoruz. Sanayi tuzu olarak satyoruz. çok kaliteli bir tuzdur. Yapm olduumuz çeitli analizler vardr. Yüzde 98i sodyum klordur, yüzde 2si magnezyumdur. Ful bir tuzdur. Dünyada benzer örnei yoktur. Ben analizlerini Almanyada yaptrdm çok salkl bir tuzdur. Yaklak 200 tane havuzumuz vardr. Bunlar dörde böldük. Her bir havuzda 800 ile 900 kilogram tuz üretim kapasitemiz vardr eklinde konutu.

Tesiste çalan içiler ise, böyle bir tesisin varl nedeniyle kendi memleketlerinde çalarak geçimlerini saladklarn ve burada i bulmaktan memnun olduklarn dile getirdiler.

Ana Sayfaya Git