'Al-Haram' deşifre edildi

Diyarbakır merkezli DEAŞ operasyonda örgütün "ülkeler arası para transferini" deşifre ederken, 22 kişi gözaltına alındı.

Haberler 20.09.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda DEA terör örgütünün ülkeler aras para transferini yöneten kiilere yönelik 8 ilde düzenlenen operasyonda 22 üpheli gözaltna alnd.

Operasyonda terör örgütüne gönderilmek üzere desteler halinde hazrlanm döviz ile örgütün kulland Al-Haram döviz zincirinin çalma sistemi deifre edildi.

Diyarbakr polisi, önceki gün stanbul, Kahramanmara, zmir, Kayseri, Hatay, Adana, Sakarya ve Bursada düzenledii operasyonlarda 37 adrese e zamanl baskn yapt. Operasyonda 22 kii gözaltna alnrken, üphelilerin Al-Haram isimli döviz zinciri sistemi ile DEAl teröristlere para aktardklar belirlendi. Evlerde yaplan aramalarda ele geçen 450 bin TL, 250 bin dolar, 19 bin euro, bir miktar altn ile para sayma makinalarna el konuldu.

AL HARAM SSTEM

Al Haram para transfer sisteminin yer ald bilgisayar programn kullanan finansörler, arl Suriyede bulunun DEAl teröristlere ksa sürede para gönderebiliyor. Program sayesinde elde edilen günlük ifrelerle Türkiye ve Suriyede bulunan ve örgütün paravan olarak kulland kuyumcu veya döviz bürolarna ulaan örgüt mensuplar, bu sayede istenilen miktarda para transferi yapabiliyor. Otomatik olarak günlük yenilenen ifrelere Al-Haram sistemi sayesinde ulaan terör örgütünün finansörleri, Suriyedeki paravan irket sorumlusuna önce ifreyi, ardndan geçilen parann miktarn belirterek transferi gerçekletiriyor.

PARAVAN RKETLERE KOMSYON

Teröristler, ylsonu hesap kapama ad altnda kuryeler araclyla snrdan kaçak yollarla para tayor. Her iki ülkede bulunan paravan irketler bu kuryeler araclyla ylda bir kez yaptklar kaçak para transferi ile sistemi otomatik olarak çalr hale getiriyor. DEAa para transferi yapan paravan irketlerin bu ilemlerden komisyon ald tespit edildi. Terör örgütünün baka ülkeler üzerinden ayn yolla Avrupada bulunan militanlarna da para transferi yapt ve kara para aklad belirlendi.

ABDDEN YAPTIRIM

DEAl teröristlere ulatrlan paralarn ba ad altnda topland veya ailelerin gönüllü olarak yaknlarna gönderdii paralardan olutuu örenildi. 44 ülkede kullanld öne sürülen Al-Haram döviz zinciri MASAK uzmanlar tarafndan para ransferlerini mercek altna ald.

Ana Sayfaya Git