Alimlerden kardeşlik köprüsü

Karadeniz'in Din Alimleri Güneydoğu'ya "Kardeşlik Köprüsü" kapsamında, adeta çıkarma yaptı.

Haberler 29.10.2017 - 13:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medrese Alimleri Vakfnn ev sahipliinde arlanan Din Görevlileri Birlii Derneine (Din-Bir-Der) bal Trabzon ve Bölge illerindeki temsilcileri ile Trabzon Kuran Kurslar Dernei Federasyonu üyeleri, önceki gün Diyarbakra geldi. Diyarbakrn tarihi mekanlarnn yansra, medrese ziyaretlerinde bulunan yaklak 50 kiilik Alimler Grubu, Suffe Medresesinde, Alimlerle bir araya gelerek, Kardelik Köprüsü üzerine istiarede bulundular.

Diyarbakr, Mardin, Batman, Siirt ve Bitlisi kapsayan Din Alimleri çkarmasyla ilgili konuan Din-Bir-Der Genel Bakan Muhittin Yldrm, temel hedeflerinin kardelik köprüsünü güçlendirmek olduunu ifade ederek, Cehaleti ykmak gerekir dedi. l Müftüsü Burhan leyen ise Diyarbakra gelmeden Afyonkarahisarda idim. Diyarbakrn batdan görünen imaj çok farkl idi. Ama iki buçuk yldr bu bölgede gördüm ki burann insanlar çok deerli insanlar. Siz de bunu 4-5 gün içinde farkedeceksiniz diyerek anlaml mesaj verdi.

Din Görevlileri Birlii Dernei (Din-Bir-Der) tarafndan düzenlenen Kardelik Köprüsü etkinlii kapsamnda, Trabzon ve Bölge illerindeki temsilcileri ile Trabzon Kuran Kurslar Dernei Federasyonu üyeleri, önceki gün akam saatlerinde Diyarbakra geldi.

Diyarbakrn en büyük Medresesi olan Suffe Medresesi önünde 50 müderris ve 500 talebe tarafndan sevgi gösterisi ile karlanan Dou Karadenizli Alimler ikindi namazndan sonra Medrese Alimleri Vakf Bakan Tayyip Elçi, misafirlere yönelik hogeldiniz konumas yapt. Din-Bir-Der Genel Bakan Muhittin Yldrm, Dou Karadenizli Alimler, Medresede Hocalar, Trabzon, Rize, Gümühane, Giresun, Bayburt illerinden gelen hocalarla tanma faslna geçildi.

Akam namaz ve yemeinde sonra, Diyarbakrdaki sivil toplum örgütleri ve bir çok müderrisinin yannda ilçe müftüleri ve l Müftüsü Burhan leyen ile beraber Vakflar Bölge Müdürü ve çevreden gelen kanaat önderleri ile birlikte 300 üzerinde üst düzey erkann katld toplantya geçildi.

GÖNÜL KARDEL çN

Toplantnn aç konumasn Medrese Alimleri Vakf Bakan Tayyip Elçi yapt. Elçi, Güneydou ile Dou Karadeniz arasndaki kardelik köprüsünün nasl kurulduunu anlatt. Elçi, Türk, Kürt kardelii slam ortak paydasnda yeni balamam bin yldan beri devam eden fakat son yllarda emperyalistlerin çalmalar ile zaafa urayan ama bizim çalmalarmzla ve Muhittin hocamzn katklar ile yeniden kurulmasna çalyoruz. Dou karadenizden buralara kadar gelerek bizlerle kurulan diyalog, büyük önem arzetmektedir. Bir gönül köprüsünün mealesinin yaklmasdr. Biz bu küllenen köprüleri gönüllerde kurarak yenilemeye çalacaz dedi.

TERÖRÜN NEDENLER?

Diyarbakr l Müftüsü Burhan leyen ise yapt konumasnda, Diyarbakra gelmeden Afyonda idim; Burann batdan görünen imaj çok farkl idi ama iki buçuk yldr bu bölgede gördüm ki burann insanlar çok deerli insanlar. siz de bunu 4-5 gün içinde farkedeceksiniz. Diyarbakr Peyganberimizin vefatndan 7 yl sonra fethedilmi ve düman çizmesinin basmad ve 5. Haremi erifin bulunduu Ulu camisi ve peygamber mezarlar ve bir çok sahabenin mezarlar ile Nz. Halid Bin Velidin kardei yaz Bin anemin fethettii çok mübarek bir ehirdir dedi.

Buradaki sknt ve terör slamn bir bütün olarak doru kavranmayndan ve gençlerimizin slamdan uzak kalndan domutur diyen leyen öyle dedi; Son zamanlarda Dou ve Güneydou bölgelerimizde Medrese ve Kuran Kurslarmzn varlk göstermesi ile ciddi bir atlm yaplmakta. Ama bu dahi neslimizin çeitli terör tuzaklarna dümesini önleyememektedir. Elbette devletimiz teröröristleri yok edecek bunun yannda bu bölgede yaplacak daha çok iimiz vardr. Eitimi çok daha youn ve manevi temellere uygun hale getirmek fukaraln kaldrlmas isizliin önlenmesi yaralarn sarlmasna daha çabuk vesile olacaktr.

MÜSLÜMAN KARDELERM

Din-Bir-Der Genel Bakan Muhittin Yldrm Bu güzide toplulua hiç bir ünvan vermeden sadece müslüman kardelerim diyerek hitap etmek istiyorum diyerek sözlerine balad.

Yldrm, htilaflar brakarak bar seçtiniz. Tartmalar brakarak sevgiyi seçtiniz. Kavgay brakarak kardelii seçtiniz. Tefrikay ve gruplamay brakarak birliktelii seçtiniz. Bu güzide topluluun burada toplanmasna vesile olan herkese teekkür ediyorum. Ne mutlu bu kardelii pekitirmekte pay olanlara. Önce siz Diyarbakr ve bölge alimleri olarak Dou Karadenize geldiniz ve kardeliimizi pekitirdiniz bizim de buraya gelmemize vesile oldunuz diyerek topluluu selamlad. Ardndan islam alimi cehaleti ilimle rkçl kardelikle mezhepçilii orta yol ile terörü de islam birlii yolunda yürüyerek yok etmeye çalan Allah adamdr. Biz müslümanlar tarihte üç büyük kriz yaadk. Moollar Badat istila ettiler onlar oradan söküp attk yüz yl boyunca yaptmz tebilerle onlarn islama girmelerini saladk. kinci krizi haçllarn Kudüsü erifi igali ile yaadk bunu da büyük mücadelelerin sonunda Türk Kürt kardeliini salayarak nuraddini zengiler ve Selahaddini Eyyubiler ile yüz yln ardndan söküp attk.

Selçuklularn ardndan alt yüz yl yaayan batllar kovan bir cihan devleti kurduk. imdi ise üçüncü krizi yayoruz. Bunu da atlatacaz inaallah. Bunu baarmay ancak alimler salayabilir çünkü islam mayasn rabbani alimler tutturabilir. Cehaleti gidermek onlarn görevi çözüm üretmek onlarn görevi ittifak salamak onlarn görevi nefis terbiyesini öretmek onlarn görevi bunlar yapmak zorundayz. Yoksa Allaha hesap veremeyiz

BENDE DYARBAKIRLIYIM

Trabzon Kuran Kurslar Federasyonu Bakan Ahmet Öztürk ise, Karadeniz bölgesinde hafzlk yapan yüzlerce güneydoulu talebenin selamn getirdim diyerek sözlerine balayp öyle dedi Diyanet leri Bakan bakanlk müaviri Abdürrezzak Ate konumasnda ben hem Güneydouda hem Karadenizde görevler yaptm. Diyarbakrlym ama Trabzondan geldim. Allah bize kardelik köprüüsünü kurmay nasip etti. Bu çalmay yapanlara teekkür ediyorum ve kutluyorum. Medreseler son dönemde güzel bir performans gösterdi. Karadenizde kraat ilimleri Güneydouda da arapça ilimleri daha öndedir. Talebe akn salamak için bi çok gayret yapyoruz. Bu ziyaretler de daha çok sklarsa ülkemizin birlik ve beraberlii daha çok kuvvetlenir

Toplant ve istiare grup Tillonun okuduu ilahilerle program sona erdi.

Ana Sayfaya Git