Görüş Bildir

Alimlerden kardeşlik köprüsü

Karadeniz'in Din Alimleri Güneydoğu'ya "Kardeşlik Köprüsü" kapsamında, adeta çıkarma yaptı.

Alimlerden kardeşlik köprüsü

Medrese Alimleri Vakfı'nın ev sahipliğinde ağırlanan Din Görevlileri Birliği Derneği'ne (Din-Bir-Der) bağlı Trabzon ve Bölge illerindeki temsilcileri ile Trabzon Kur'an Kursları Derneği Federasyonu üyeleri, önceki gün Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'ın tarihi mekanlarının yanısıra, medrese ziyaretlerinde bulunan yaklaşık 50 kişilik Alimler Grubu, Suffe Medresesinde, Alimlerle bir araya gelerek, "Kardeşlik Köprüsü" üzerine istişarede bulundular.

Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Bitlis'i kapsayan Din Alimleri çıkarmasıyla ilgili konuşan Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Yıldırım, temel hedeflerinin kardeşlik köprüsünü güçlendirmek olduğunu ifade ederek, "Cehaleti yıkmak gerekir" dedi. İl Müftüsü Burhan İşleyen ise "Diyarbakır'a gelmeden Afyonkarahisar'da idim. Diyarbakır'ın batıdan görünen imajı çok farklı idi. Ama iki buçuk yıldır bu bölgede gördüm ki buranın insanları çok değerli insanlar. Siz de bunu 4-5 gün içinde farkedeceksiniz" diyerek anlamlı mesaj verdi.

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der) tarafından düzenlenen ‘Kardeşlik Köprüsü’ etkinliği kapsamında, Trabzon ve Bölge illerindeki temsilcileri ile Trabzon Kur'an Kursları Derneği Federasyonu üyeleri, önceki gün akşam saatlerinde Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır'ın en büyük Medresesi olan Suffe Medresesi önünde 50 müderris ve 500 talebe tarafından sevgi gösterisi ile karşılanan Doğu Karadenizli Alimler ikindi namazından sonra Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi, misafirlere yönelik hoşgeldiniz konuşması yaptı. Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Yıldırım, Doğu Karadenizli Alimler, Medresede Hocaları, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Giresun, Bayburt illerinden gelen hocalarla tanışma faslına geçildi.

Akşam namazı ve yemeğinde sonra, Diyarbakırdaki sivil toplum örgütleri ve bir çok müderrisinin yanında ilçe müftüleri ve İl Müftüsü Burhan İşleyen ile beraber Vakıflar Bölge Müdürü ve çevreden gelen kanaat önderleri ile birlikte 300  üzerinde üst düzey erkanın katıldığı toplantıya geçildi.

GÖNÜL KARDEŞLİĞİ İÇİN

Toplantının açış konuşmasını Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi yaptı. Elçi, Güneydoğu ile Doğu Karadeniz arasındaki kardeşlik köprüsünün nasıl kurulduğunu anlattı. Elçi, "Türk, Kürt kardeşliği İslam ortak paydasında yeni başlamamış bin yıldan beri devam eden fakat son yıllarda emperyalistlerin çalışmaları ile zaafa uğrayan ama bizim çalışmalarımızla ve Muhittin hocamızın katkıları ile yeniden kurulmasına çalışıyoruz. Doğu karadenizden buralara kadar gelerek bizlerle kurulan diyalog, büyük önem arzetmektedir. Bir gönül köprüsünün meşalesinin yakılmasıdır. Biz bu küllenen köprüleri gönüllerde kurarak yenilemeye çalışacağız" dedi.

TERÖRÜN NEDENLERİ?

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen ise yaptığı konuşmasında, “Diyarbakır’a gelmeden Afyon’da idim; Buranın batıdan görünen imajı çok farklı idi ama iki buçuk yıldır bu bölgede gördüm ki buranın insanları çok değerli insanlar. siz de bunu 4-5 gün içinde farkedeceksiniz. Diyarbakır Peyganberimizin vefatından 7 yıl sonra fethedilmiş ve düşman çizmesinin basmadığı ve 5. Haremi şerifin bulunduğu Ulu camisi ve peygamber mezarları ve bir çok sahabenin mezarları ile Nz. Halid Bin Velidin kardeşi İyaz Bin Ğanemin fethettiği çok mübarek bir şehirdir" dedi.

"Buradaki sıkıntı ve terör İslamın bir bütün olarak doğru kavranmayışından ve gençlerimizin İslamdan uzak kalışından doğmuştur" diyen İşleyen şöyle dedi; "Son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde Medrese ve Kur’an Kurslarımızın varlık göstermesi ile ciddi bir atılım yapılmakta. Ama bu dahi neslimizin çeşitli terör tuzaklarına düşmesini önleyememektedir. Elbette devletimiz teröröristleri yok edecek bunun yanında bu bölgede yapılacak daha çok işimiz vardır. Eğitimi çok daha yoğun ve manevi temellere uygun hale getirmek fukaralığın kaldırılması işsizliğin önlenmesi yaraların sarılmasına daha çabuk vesile olacaktır."

MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM

Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Yıldırım “Bu güzide topluluğa hiç bir ünvan vermeden sadece müslüman kardeşlerim diyerek hitap etmek istiyorum” diyerek sözlerine başladı.

Yıldırım,  “İhtilafları bırakarak barışı seçtiniz. Tartışmaları bırakarak sevgiyi seçtiniz. Kavgayı bırakarak kardeşliği seçtiniz. Tefrikayı ve gruplaşmayı bırakarak birlikteliği seçtiniz. Bu güzide topluluğun burada toplanmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Ne mutlu bu kardeşliği pekiştirmekte payı olanlara. Önce siz Diyarbakır ve bölge alimleri olarak Doğu Karadenize geldiniz ve kardeşliğimizi pekiştirdiniz bizim de buraya gelmemize vesile oldunuz” diyerek topluluğu selamladı. Ardından islam alimi cehaleti ilimle ırkçılığı kardeşlikle mezhepçiliği orta yol ile terörü de islam birliği yolunda yürüyerek yok etmeye çalışan Allah adamıdır. Biz müslümanlar tarihte üç büyük kriz yaşadık. Moğollar Bağdat’ı istila ettiler onları oradan söküp attık yüz yıl boyunca  yaptığımız tebşilerle onların islama girmelerini sağladık. İkinci krizi haçlıların Kudüs’ü şerifi işgali ile yaşadık bunu da büyük mücadelelerin sonunda Türk Kürt kardeşliğini sağlayarak nuraddini zengiler ve Selahaddini Eyyubiler ile yüz yılın ardından söküp attık.

Selçukluların ardından altı yüz yıl yaşayan batılıları kovan bir cihan devleti kurduk. Şimdi ise üçüncü krizi yaşıyoruz. Bunu da atlatacağız inşaallah. Bunu başarmayı ancak alimler sağlayabilir çünkü islam mayasını rabbani alimler tutturabilir. Cehaleti gidermek onların görevi çözüm üretmek onların görevi ittifakı sağlamak onların görevi nefis terbiyesini öğretmek onların görevi bunları yapmak zorundayız. Yoksa Allaha hesap veremeyiz"

BENDE DİYARBAKIRLIYIM

Trabzon Kur’an Kursları Federasyonu Başkanı Ahmet Öztürk ise, "Karadeniz bölgesinde hafızlık yapan yüzlerce güneydoğulu talebenin selamını getirdim" diyerek sözlerine başlayıp şöyle dedi "Diyanet İşleri Başkanı başkanlık müşaviri Abdürrezzak Ateş konuşmasında ben hem Güneydoğuda hem Karadenizde görevler yaptım. Diyarbakırlıyım ama Trabzondan geldim. Allah bize kardeşlik köprüüsünü kurmayı nasip etti. Bu çalışmayı yapanlara teşekkür ediyorum ve kutluyorum. Medreseler son dönemde güzel bir performans gösterdi. Karadenizde kıraat ilimleri Güneydoğuda da arapça ilimleri daha öndedir. Talebe akışını sağlamak için bi çok gayret yapıyoruz. Bu ziyaretler de daha çok sıklaşırsa ülkemizin birlik ve beraberliği daha çok kuvvetlenir"

Toplantı ve istişare grup Tillo’nun okuduğu ilahilerle program sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi