Altın fiyatları, düğün yapacakları düşündürüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşan düğün sezonu, yükselen altın fiyatları nedeniyle evlilik planı yapanları düşündürmeye başladı. Bölgedeki altın alma zorunluluğu olması nedeniyle evlilik planı yapanların yükselen altın fiyatları planlarını bozdu. Altın fiyatlarının hızla yükselmesi sadece evlilik planı yapanları değil aynı zamanda kuyumcuların satışlarını da etkiledi.

Haberler 27.02.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde, bir dönem altn sat younluuyla gündeme gelen ve Vali Hasan Paa tarafndan 1575 ina edilen tarihi kuyumcular çars, yükselen altn fiyatlarnn ardndan urak bir yer olmaktan çkt. Kuyumcular çarsndaki esnaf, önceki yllarda kente özgü olan fiyat 12 bin TLden balayp 60 bin TLye kadar yükselen Diyarbakr Hasrnn satn sürekli yaptklarn ancak yükselen altn fiyatlarnn ardndan çeyrek altn satn alacak müteri bulmakta zorlandklarn ifade etti. Kuyumcular, altnlarn satamamaktan ikayetçi olurken, bu yl evlilik plan yapanlarn altn alma imkanlarn, artan fiyatlar etkiledi.

OLUNUN DÜÜNÜNÜ 2 YILDIR ERTELYOR

Olunu evlendirmek isteyen ancak fiyatlarn sürekli artmasndan kaynakl altn alamad için düünü 2 yldr ertelediini ifade eden Sedat Köçer, Olumu evlendireceiz ama maalesef bu fiyatlarla evlendiremiyoruz. Bir sene erteledik, ikinci seneye girdik, yine ertelemek zorunda kaldk. nsanlarn alm gücü dümü, altn alnamyor. Bundan dolay gençler evlenemiyor. Olumu bu gidile zor evlendiremeyeceiz. çünkü imkanlar snrl. Diyelim altn almak için 5 bin liram eksik gidip onu tamamlayncaya kadar bir 5 bin liraya daha ihtiyaç oluyor. çünkü sürekli altnn fiyat yükseliyor. Fiyat yükselince de tekrar tekrar ertelemek zorunda kalyoruz. Bir ksr döngüdür içinde gidip geliyoruz dedi.

30 YILDIR LK DEFA ALTININ BU KADAR YÜKSELN GÖRDÜM

Tarihi kuyumcu çarsndaki esnaf Seyfettin Mutlu ise 30 yldr altn sattn ifade ederek, altn fiyatnda ilk kez böylesi artn yaandna tank olduunu söyledi. Mutlu, 30 yldr bu meslei yapyorum ama 30 yldr ilk defa altnn bu kadar yükseliini gördüm. Hiç kimse gelip alveri yapamyor. Biz de bekliyoruz ite. Ne acdr ki daha önce gelip 200 gram altn bozan, 150 gram altn bozan, kendinin de 300 gramn üstüne koyup gidip kendine ev alm. imdi o evi 70 bin lira ama ald altn borcu olmu 50 bin lira. Bozduu 300 gram gitti imdi ald altn borcunu ödeyemiyor, gelip altn fiyatn soruyor, üzülüyor çekip gidiyor diye konutu.

SATILARIMIZ BR ÖNCEK AYA GÖRE YÜZDE 35 ORANINDA DÜMÜ

Kuyumcu Orhan Dilman da artan altn fiyatlar sektörlerini olumsuz etkilediini belirtti. Dilman, Maaza olarak olumsuz etkilenmi durumdayz. Maaza bo, gün boyu da böyle devam ediyor. Altn fiyat yükseldiinden dolay da tüketiciyi altnla buluturamyoruz. Maaza olarak çok madur duruma dütük, maliyetleri eletiremiyoruz. Satlarmz bir önceki aya göre yüzde 35 orannda dümü durumda dedi.

Ana Sayfaya Git