Ana dillerinde okuma yazmayı okulda öğrendiler

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde ortaokulda eğitim gören yüzlerce öğrenci ana dillerinde okuma yazma öğrendi.

Haberler 08.06.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde ortaokulda eitim gören yüzlerce örenci ana dillerinde okuma yazma örendi.

2012 ylnda zorunlu eitimi 12 yla çkaran kanunla birlikte ortaokullarda seçmeli ders olarak okutulan Kürtçe ve Zazacann da bulunduu Yaayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamnda örenciler ana dillerini okul ortamnda örenme frsat buldu.

Bu yerleim yerlerinden biri olan Lice ilçesindeki 14 ortaokuldan Yaayan Diller ve Lehçeler dersinin uyguland 7sinde örenciler tercihini yapt. Örencilerden 969u tercihini Kürtçe, 175i ise Zazaca eitimden yana kulland.

Örenciler haftada 2 saat aldklar eitimle evde, sokakta ve günlük yaamlarnda konutuklar ana dillerinde okuma yazma örenmekten memnun.

Amacmz insanmzn dilini rahatlkla örenmesi

Kaymakam Abdulkadir çelik, yapt açklamada, ilçede 14 ortaokul bulunduunu bu kurumlardan talebe göre 5inde Kürtçe, 2sinde ise Zazaca seçmeli dersin okutulduunu söyledi.

nsanmz Kürtçeyi, Zazacay çok rahat bir ekilde, devletimizin sunduu imkanlarla okullarnda en düzgün ekilde örenmekte. diyen çelik, bölgede yaayan vatandalarn dünyadaki gelimeleri takip etmesi için de Anadolu Ajans (AA) ve TRTnin Kürtçe ve Zazaca yayn yaptn hatrlatt.

çelik, öyle konutu:

Birileri Kürtçe konusunu hep kad, bunu kullanarak bizleri birbirimizden ayrmaya çalt. Devletimiz okullarnda bu dersleri seçmeli ders olarak okutarak vatandan, çocuklarn rahatlkla kendi ana dilini örenmelerini salad. Bunu da salamaya devam ediyoruz. Amacmz insanmzn birilerinin eline dümeden, oyunca, malzemesi olmadan, en düzgün ve kolay ekilde dilini rahatlkla örenmesi.

Bu imkan saladklar için teekkür ederiz

Ana dilinde eitim alan örencilerden Sara Yldz, devletin salad imkan ile ana dili olan Kürtçeyi örenmekten memnuniyet duyduunu söyledi.

Yldz, Okulumuzda Kürtçe öreniyoruz. Bu imkan saladklar için teekkür ederiz. diye konutu.

Ozan Mirza Alev, Kürtçe dersinde saylar, harfleri, günlük diyaloglar örendiklerini belirterek, Kürtçe eitimi ana dili olduu için seçtiini aktard.

Evde, sokakta oyun oynarken, ailem ile konuurken hep bu dili konuuyorduk. diyen Alev, bu eitim sayesinde ana dili ile ilgili bilmediklerini örendiini belirtti.

Alev, Artk daha güzel okuyabiliyorum, yazabiliyorum. Daha anlalr konuabiliyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git