Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu hakkında soruşturma başlattı

Yapılan açıklamada, "Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması” başlıklı açıklaması nedeniyle, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Haberler 28.04.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ADALET BAKANI GÜL: ANKARA BAROSUNUN AçIKLAMASINI ESEFLE KARILIYORUM

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Diyanet leri Bakan Sayn Ali Erban Cuma hutbesinde naklettii dini hükümler nedeniyle Ankara Barosunun rahatszln ifade eden ve yer yer haddi zorlayan açklamasn esefle karlyorum dedi.

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, yazl açklamasnda, Anayasann 24üncü maddesinde ifadesini bulan dini inanç, vicdan ve kanaat hürriyetinin herkes gibi bir din adam tarafndan da kullanlmasnda hiçbir saknca bulunmadn kaydetti. Bakan Gül, Üstelik bu din adam, anayasal bir kurum olan Diyanet lerinin ba olarak slam dininin hükümlerini seslendirmektedir. Bu nedenle vatandalarmzn dini bilgi ihtiyacna, suallerine ve tereddütlerine cevap vermesi son derece doal ve her eyden önce bir kamu görevidir. Sayn Ali Erban ifade ettii hususlarla ilgili bir nefret suçu tehisi koymak en hafif tabirle hukuki cehalettir. Bu topraklarda her sesten, her kökten, her inantan insan, yüz yllardr bar ve kardelik içinde birlikte yaam ve yaamaya devam edecektir. çok açktr ki, Ali Erba Hocamzn hitabnda bu birliktelie kasteden hiçbir ifadesi, imas ve beyan yoktur ifadelerini kulland.

AçIKLAMA HUKUK DAYANAKTAN YOKSUNDUR

Bakan Gül, Ankara Barosunun yapt açklamann toplumu bir arada tutan deerlerle ve demokratik ilkelerle uyumadn belirterek, nanç ve düünce hürriyetinin anlamn herkesten iyi bilmesi gereken bir meslek örgütünün farkl bir düünceye kar yapt bu talihsiz açklama, zihinlerinde bulunan faist refleksi de bir kez daha ifa etmitir. Böylesi tek tipçi, ötekiletirici, tahakkümcü yaklamlar, herhangi bir hukuki dayanaktan yoksundur. çinde bulunduumuz salgn günlerinden tüm dünyann hayranlkla izledii bir dayanma ruhu sayesinde en az kaypla çkmaya hazrlanan ülkemizde, modas geçmi, kat pozitivist anlayn halkmz nezdinde bir karlnn olmad açktr. tibarn yükseltmek için bakalarnn itibarna saldranlarn karsnda Anayasamz, milli deerlerimiz ve demokrasimiz bulunmaktadr. Bu düüncelerle söz konusu baronun ifade ettii hususlarn, köklü bir hukuk kurumuna yakmadn düünüyor, açklamay esefle knyorum dedi.

Ana Sayfaya Git