Anter Davası Görüldü

Yazar Anter'in 1992'de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin bazı eylemlerden sorumlu tutulan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 18 sanık hakkındaki davanın görülmesine devam edildi .

Haberler 28.09.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazar Musa Anterin 1992de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolunun yaralanmasna ilikin baz eylemlerden sorumlu tutulan Yeil kod adl Mahmut Yldrmn da arasnda olduu 18 sank hakkndaki davann görülmesine devam edildi.

Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, tutuksuz sanklardan emekli Albay Sava Gevrekci, celse arasnda tahliye edilen sank Hamit Yldrm, Musa Anterin olu müdahil Dicle Anter ile taraflarn avukatlar katld.

Durumada dosyaya giren belgelerin tutanaa geçirilmesinin ardndan telekonferans yöntemiyle Diyarbakr Adliyesinde hazr bulunan tank Mehmet Sinanoluna balanld.

Ticari taksi sahibi olduunu bildiren Sinanolu, unlar kaydetti:

Olay günü, saat 18.30-19.00 civarnda üç arkada arabama bindiler. Yal, beyaz saçl adam arkaya geçti, birisi yal kiinin yanna, benim arka tarafma oturdu. ri yar birisi de öne oturdu. Akamd, karanlkt. Binenlere çok dikkat etmedim. Ama aracn ön yanna oturan kii iri yaryd. Benim arkamdaki ise ksa boylu, esmer, zayf bir ahst. Daha sonra Musa Anter olduunu örendiim kiiyle yapt konumalar duyuyordum. Adam, Diyarbakr Kürtçesiyle konumuyordu. Yörenin insan deildi.

Durumada, kamera araclyla sank Hamit Yldrmn yüzü yaknlatrlarak, Sinanoluna, taksinin arka tarafnda, Anterin yannda oturduu kii olup olmad soruldu.

Sinanolu, Daha önce de tehise götürdüler, gece olduu için tanyamam. Ama ksa boylu, hareketli biriydi. dedi.

Beyanna devam eden Sinanolu, Musa Anterin Bizi otogara götür dediini, oraya doru hareket ettiklerini bildirdi. Otogara girmeyip, Köy Hizmetlerinin olduu binann oraya doru vardklarnda, Anterin yanndaki kiiye, Olum sen bizi nereye götürüyorsun? diye çktn anlatan Sinanolu, sonrasnda talep üzerine DS kavana yaklatn, Silvan yoluna girdiini, Seyrantepe yönüne döndüünü aktard.

Askeriyenin bitiiine ulatklarnda Burada dur denildiini ifade eden Sinanolu, Oras eski gecekondularn bulunduu yerdir. Orada indiler. leride kavaktan döndüm. ehir merkezine giderken, aracmn farlar aydnlatnca, onlar evlerin oraya doru, yukar yürürken gördüm. Herhangi bir silah sesi duymadm. Ben bu kiileri karanlkta otomobile aldm. Yeterli aydnlk yoktu. diye konutu.

Müdahil avukatlarndan Selim Okçuolunun, kiinin kaç yalarnda olduu, nerenin ivesini konutuu, ehre dönerken polis veya polis arabas görüp görmedii sorularn yönelttii Sinanolu, Ksa boylu, esmer bir eydi. Gece olduu için çok fark edemedim. Tahminen 23-25 yalarndayd. ivesini bilmiyorum. Ama biz Diyarbakrn yerlisiyiz. Araç falan da görmedim. yantn verdi.

Baka sorular üzerine Sinanolu, Askeriyenin duvarnda indiler, onlar yukar, gecekondu evleri tarafna çkarken gördüm. dedi.

Orhan Mirolunun avukat Serhat Menzilciolunun sorusu üzerine Sinanolu, Ben Mardinde, TEDAta görevliydim. ki gün olmutu. Polisler gelerek, Böyle bir durum olmu dediler. Olay anladm. Aracn arkasnda oturan kiinin sesini belirlemek amacyla bana ses tehisi yaptrmadlar. Yalnz, beni çevik Kuvvete çardlar. Bir kii gösterdiler ancak tehis edemedim. diye konutu.

Sinanolu, Devleti temsil eden kiilerce size bir baskda, tehditte bulunuldu mu? sorusuna, Hayr karln verdi.

Mahkeme bakan daha sonra Sinanoluna geçmite verdii ifadeyi okudu. fadede taksinin arkasnda oturan esmer, zayf kiinin 30lu yalarda olduunu belirten Sinanoluna, bugün kiinin 23-25 yalarnda olduunu söyledii hatrlatlarak sebebi soruldu.

Sinanolu, Aradan çok zaman geçti. O kii arkamda oturuyordu. Net olarak görmedim. ifadesini kulland.

Ardndan Hamit Yldrm kamerann görü alanna tekrar alnarak, Sinanolundan bir kez daha tehiste bulunmas istendi.

Sinanolu, kiiyi net olarak göremediini ifade etti.

- Anterin ismi çok tartlmt

Durumada daha sonra o dönemde Diyarbakr Belediyesinde kültür ilerine bakan ve Diyarbakr Adliyesinde hazr bulunan tank Nevin Soyukayaya balanld. Daha önce talimatla Diyarbakrda verdii ifadeleri okunan Soyukaya, o beyannda bildiklerini anlattn kaydetti.

Müdahil avukatlarndan Okçuolunun sorusu üzerine Soyukaya, Belediye içinde oluturulan komisyon gibi bir ey vard, festivale katlacak isimler oradan belirlendi. Davetlilerden biri Musa Anterdi. Komisyonun toplantlarnda onun ismi çok tartlmt. Kimi u aamada gerek yok diyordu, kimi de Biz zaten bir ey yapmyoruz, bari Musa Anteri, arl olan insanlar davet edelim. Daha çok ilgi çeker diyordu. diye konutu.

Mirolunun avukat Serhat Menzilciolunun, Hangi komisyon üyesi srarla Anterin gelmesini istedi? sorusuna Soyukaya, Karlkl konumalar oluyordu. Maalesef hatrlamyorum. yantn verdi.

Belediye Bakannn aykr duruuna ramen Musa Anteri kim getirdi, biliyor musunuz? sorusu üzerine de Soyukaya, detaylar hatrlamadn söyledi.

Ardndan Urla Adliyesine balanlarak, 1989-1994 arasnda Diyarbakr Belediye Bakan olan Turgut Atalayn tank beyan alnd.

Atalay, konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmadn ifade etti. Anterin ölümü, Mirolunun yaraland olaydan bir hafta kadar önce izinli olarak Ankaraya gittiini ve çileri ile Maliye bakanlklarnda görümeler yaptn anlatarak, olay tarihinde de Diyarbakrda olmadn aktard.

Belediye bünyesinde oluturulan gayriresmi komisyonda Anterin festivale daveti konusunda farkl görüler olduunu bilmediini söyleyen Atalay, Belediyenin düzenledii festivale iki ismin de davet edilmesi konusundan benim haberim olmad. Belediyenin Kültür Müdürlüü bu ileri düzenliyordu. ifadesini kulland.

Müdahil avukatlarndan Okçuolu, Kültür Müdürü Soyukaya, Rahan Antere bir mektup yazarak, Musa Anterin festivale katlmasna kar çktnz, buna ramen davet edilince Ankaraya gittiinizi söylüyor. dedi.

Atalay, Olay esnasnda Diyarbakr dnda bulunmamn olayla ilgisi yoktur. Ama genel olarak bu tür festivallere siyasi kimlikleri öne çkm kiilerin davet edilmesini istemediimi arkadalarma söylemitim. diye konutu.

Turgut Atalay, soru üzerine Yeilin Diyarbakrdaki eylemleri konusunda hiçbir bilgisi olmadn söyledi.

Müdahil avukat Okçuolunun, Görev döneminiz, sosyal, siyasi çalkantlarla dolu bir dönem. Faili meçhul cinayetlerin olduu bir dönem. Siz Musa Anter gibi bir ahsn öldürüldüü bir dönemde belediye bakanl yaptnz. Bize o dönemi tasvir edebilir misiniz? Sizin kayglarnz, endieleriniz, yönettiiniz halk adna var myd? sorusunu ise Atalay, Görev yaptm dönemde, sizin de belirttiiniz gibi, Diyarbakrda birçok olay oldu. Bunlarn hepsini üzüntüyle izliyordum. Ama asayile ilgili bir görevimiz olmad için bu konularda yorum yapamam. diye yantlad.

- Fotoraf tehisi

Durumada daha sonra sank Hamit Yldrmn gençlik fotorafnn da arasnda olduu 6 kiinin fotoraf dosyadan çkartlarak, Diyarbakrda bulunan tank Sinanoluna kamera araclyla gösterildi ve taksisinde bulunduunu bildirdii kiiyi görüp görmedii soruldu.

Sinanolu, Fotoraflar alglyorum ama arkamda oturan ahs çkaramyorum. Arkamda oturduu için göremedim. diye konutu.

Müdahil avukatlarndan Okçuolu, celse arasnda tahliye edilen sank Hamit Yldrmn tutuklanmasn istedi.

Sanklardan sveçte bulunan Abdülkadir Aygann (Aziz Turan) savunmasnn alnamamasnn yarglamay geciktirdiini ifade eden Okçuolu, Aygan yönünden dosyann ayrlmasn talep etti.

Okçuolu, Aygann ifadesinin sveçte alnacak olmas durumunda hazr bulunmak istediklerini dile getirdi.

Sank Hamit Yldrm söz alarak, Benim bir eyim yok. Bana kumpas kurdular. Haksz iddiayla 5 yl tutuklu kaldm. Musa Anteri tanmyorum bile. Ben katili deilim, sadece PKKya kar bir adamm. dedi.

Sank avukat Kaya Yelek de müvekkilinin tehis edilmediini belirtti ve Abdülkadir Aygann ifadesinde hazr bulunmak istediklerini bildirdi.

Cumhuriyet Savcs Ömer Faruk Tezel, sank Yldrmn tekrar tutuklanmasna yönelik talebin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, haklarnda yakalama emri bulunan sanklar Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz ve Fethi çetin hakkndaki yakalama emirlerinin, Mahmut Yldrm hakkndaki krmz bültenin devamna hükmetti.

- Ahmet Türk tank olarak dinlenecek

Sank Abdülkadir Aygann savunmasnn alnmasna ilikin Adalet Bakanlna yaz yazlmasna karar veren heyet, Ahmet Türkün de arasnda bulunduu baz isimlerin tank olarak dinlenmesini kararlatrd.

Halen delil toplanmas sürdürüldüünden Aygan hakkndaki dosyann ayrlmas talebini reddeden heyet, dosyada gelinen aama, delil durumu, tutuklulukta geçirdii sürenin ölçülülüü gibi gerekçelerle Yldrmn tekrar tutuklanmasna yönelik talebi reddetti ve davay erteledi.

- Davann geçmii

ddianamede, Anterin ölümü, Mirolunun yaralanmasyla sonuçlanan eylemi Mahmut Yldrmn planlad ve yönettii, Hamit Yldrmn eylemi gerçekletirdii, dönemin Jandarma stihbarat Grup Komutan Vekili Sava Gevrekcinin ise emri altnda bulunan Abdülkadir Aygan faillere yardm için görevlendirdii öne sürülüyor.

Sanklarn, Taammüden adam öldürmek suçundan arlatrlm müebbetin yan sra halk isyana tevik ve birbiri aleyhine silahlandrarak mukateleye (öldürme, vuruma) tevik etmek ve adam yaralamak suçlarndan da cezalandrlmalar talep ediliyor.

Dava Diyarbakrda açlm, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti.

Sanklardan Mahmut Yldrm ve Abdülkadir Aygan, ayn zamanda Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen 16 sankl JTEM davasnn da sanklar arasnda yer alyordu.

Yargtay, Diyarbakrdaki JTEM davas ile yazar Anterin öldürülmesi ve Mirolunun yaralanmasna ilikin davalarn birletirilmesine, birleen davann Ankarada görülmesine karar vermiti.

Ana Sayfaya Git