Arabası olanlar dikkat!

Kendilerine hasar danışmanı, takip bürosu diyorlar. Tamirhanelerden çekicilere kadar kurdukları ağ sayesinde her kazadan haberdarlar. Trafik sigortasından ödenen değer kaybı tazminatının peşinde koşuyorlar. Vatandaşın cebine fazladan para girmiyor, sigortacılar ise iki katı tazminat ödüyor. Uzmanlar, aracılara karşı sürücüleri uyarıyor.

Haberler 09.04.2019 - 14:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deer kayb tazminatn araclara kaptrmayn. Hürriyet yazar Noyan Doan arabas olan herkesi çok yakndan ilgilendiren bir konuyu kaleme ald. te o yaz... Aracnzn kaybettii deeri hemen tazmin etmek ister misiniz?... Aracnzn deer kaybn vakit, nakit kaybetmeden almak için formu doldurun... Deer kaybnza annda nakit... Girin internete, deer kayb ile ilgili böyle onlarca ilan, onlarca srf bu i için kurulmu internet siteleri bulursunuz. Kim bunlar? Araclar. Aralarnda meslei avukatlk olanlar da var, bu ii i edinmi sade vatandalar da. Neye araclk ediyorlar? Araçlar hasarlanan sürücülerin deer kayb tazminat almalarna. Yasal m? Yasal. Gerek var m? Hiç gerek yok. Neden gerek olmadn, arac ad altndaki kiilerin nasl rant elde ettiini anlataym.

Son dönemde okuyuculardan deer kayb ile ilgili çokça soru alyorum. Kimileri, tazminat nasl alacan soruyor, kimileri bahsettiim bu araclara güvenip güvenmeyeceini merak ediyor, kimileri de sigorta irketinin verdii tazminat tutarn beenmediinden yaknyor. Sigortaclarla konutum, onlar da bu iten dertli.

VATANDA NASIL KANDIRILIYOR?

Kaza sonras onarm gören araçlarn piyasa rayiç deerinde, yani ikinci el deerinde meydana gelen maddi kayplar, trafik sigortasndan karlanyor. Buna, deer kayb tazminat deniyor. Sigorta irketinin araçtaki deer kaybn nasl hesaplayaca ve vatandaa kaç para ödeyecei ise trafik sigortasnn artlarnda açk açk yazyor. Trafik sigortas kapsamnda araç bana ödenecek en yüksek maddi tazminat tutar 36 bin lira ve deer kayb tazminat da bu rakamn içinde. Kaza geçiren bir sürücü, bugün kaza tespit tutana ile birlikte deer kayb için de sigorta irketine bavurduunda; irket, trafik sigortas artlarna göre hesaplamay yapp hem araçtaki hasar hem de deer kaybn vatandaa ödeyecek.

SGORTACILAR DA DERTL

Peki, sorun nerede? Hasar takibi yapan bu araclar, yetkili kurumlardan tamirhanelere, çekicilere kadar kurduklar a sayesinde; hasar görmü araç sahiplerine ulap, bize vekalet verin, daha fazla tazminat alalm ya da deer kaybn hemen ödeyelim, bize vekalet verin diye kandryor. Vatandatan aldklar vekaletlerle de sigorta irketlerine bavurmak yerine daha fazla tazminat almak için Tahkim Komisyonuna bavuruyor. Böylece hem vekalet ücreti alyor hem de aldklar fazla tazminat cebe indiriyor. Vatandan cebine ise bir ey girmiyor.

unu da belirteyim, ortalama deer tazminat için ödenen rakam, araç bana 2 bin ila 5 bin lira arasnda deiiyor. Ama i Tahkim Komisyonuna gittiinde farkllayor. Örnekle anlataym. Vatanda, deer kayb için sigorta irketine bavuruyor. irket, hesaplyor ve 2 bin lira tazminat ödüyor. Arac, devreye giriyor, sürücüye, daha fazla tazminat alman lazm, ver bana vekaleti, ben hallederim diyor. Arac vekaletle Tahkim Komisyonuna bavuruyor. Komisyon, eksper atyor; eksper, sübjektif kriterlere göre kanaat kullanp, sürücüye 2.800 lira ödenmesine karar veriyor. Ama bu arada 100 lira Tahkim Komisyonu ücreti, 350 lira sigorta hakemi ücreti, 330 lira bilir kii (eksper) ücreti ve aracnn vekalet ücreti eklendiinde sigorta irketi 6 bin liraya yakn para ödüyor. te, sigortaclar da bundan dertli. Belki vatandan cebine 800 lira daha fazla tazminat giriyor ama hem bu paray 4 ay sonra alyor hem de geri kalan 4 bin liraya yakn para bakalarnn cebine gidiyor. Bugün Tahkim Komisyonuna gelen bavurularn yüzde 75i ite bu deer kayb tazminatlarndan kaynaklanyor. Sadece 2018de 900 bine yakn maddi hasarl kaza sonucu kaza tespit tutana düzenlendiini hesaba katarsak, varn bu iten kimlerin, ne kadar rant elde ettiini siz düünün.

Diyeceim o ki, vatandalarn, deer kayb tazminat izin araclara falan itibar etmesine gerek yok; kaza tutana ile birlikte sigorta irketine bavurmalar yeterli. Ayrca vatandalar, kendi balarna da Tahkim Komisyonuna bavurabilirler ki, zaten tahkim de vatanda bavursun diye kuruldu; araclar rant elde etsin diye deil.

NASIL BAVURACAKSINIZ?

- Kazada kusursuz taraf, kusurlu tarafn trafik sigortasndan deer kayb tazminat talep eder.

- Araclara gerek olmadan kendiniz maddi hasarl trafik kazas tespit tutana ve deer kayb talep edilen araca ilikin hasar ekspertiz raporu ile sigorta irketine müracaat edeceksiniz.

- Bunlarn yannda hasar fotoraflar, aracn ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, banka hesap bilgilerinin de sigorta irketine verilmesi gerekiyor.

- Tüm belgeler ile sigorta irketine deer kayb tazminat talep edildiine dair yazl bavuruda bulunacaksnz. Bavuruyu sigorta irketlerinin internet sitelerinden yapabilirsiniz.

- Tazminat tutar aracn yana, kilometresine, hasarn durumuna, deien parçaya göre sigorta irketi tarafndan hesaplanyor.

- Eer isterseniz, deer kayb tazminat için eksper tayin edilmesini sigorta irketinden talep edebilirsiniz.

- Sürücü senede kaç kazaya karrsa karsn, her seferinde deer kayb tazminat alabiliyor.

- Tazminat alabilmek için kilometre snr bulunmuyor.

- Sigorta irketinin; trafik sigortasnn genel artlarna göre maddi hasar, içilik ücreti ve deer kayb da dahil ödeyecei araç bana en yüksek tutar, 36 bin lira.

Ana Sayfaya Git