Asgari ücret 1603 lira oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlui asgari ücret 2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olduğunu açıkladı.

Haberler 30.12.2017 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ASGAR Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yl asgari ücret rakamn belirlemek üzere dördüncü kez topland. Komisyon toplantsnn ardndan çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu açklama yapt. Sarerolu; Asgari ücreti belirleme çalmalar 1 ay boyunca sürdü. Uzun süren müzakere süreci ardndan nihayete erdirdik. Komisyonun çounluuyla karar verdik. Bu yüzden müzakereler uzun sürdü. Brüt olarak 2029 lira, net 1603 lira olacak. Art yüzde 14,2 olacak. 2016dan itibaren balattmz asgari ücret destei 2018de de sürecek. dedi.

HABER MERKEZ

Asgari ücret 2018 yl için brüt 2.029 lira, net 1.603 lira olarak belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu bakanlnda, Bakanln Reat Moral Salonunda topland.

Toplantda, içi kesimini temsil eden Türk- heyetine Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, TSK heyetine ise Genel Sekreter Akansel Koç bakanlk yapt.

ARTI YÜZDE 14.2 ORANINDA

Bakan Sarerolu, yeni asgari ücret rakamn uzun süren müzakere sürecinin ardndan belirlendiini vurgulayarak, unlar söyledi:

Milyonlarca çalanmz ilgilendiren böylesi önemli bir konuda görümelerimizi büyük bir hassasiyet ve titizlikle yaptmz da buradan belirtmek istiyorum. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak asgari ücret brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlendi. Yaptmz artla yüzde 14,2 gibi mevcut enflasyon üzerinde bir ücret seviyesi belirlemi durumdayz. Ben bu rakamn tüm emekçilerimize, tüm içilerimize, iverenlerimize, çalma hayatmzn ilgili taraflarna hayrl olmasn temenni ediyorum.

SON 3 YILDA TOPLAM YÜZDE 52 ORANINDA ARTI YAPMI OLDUK

Bu belirlediimiz yüzde 14,2lik artla birlikte son üç yldr asgari ücrette kümülatif, reel olarak toplam yüzde 52 orannda da bir art yapm olduumuzun da altn çizmek istiyorum.

ASGAR ÜCRET POPÜLZM MALZEMES OLARAK GÖRMEDK

verenlere yönelik asgari ücret desteinin 2016da balatldn, bu uygulamaya bu ylda devam edildiini anmsatan Sarerolu, bu destei 2018 ylnda da sürdüreceklerini aktard.

Sarerolu, Her zaman altn çizdiimiz bir nokta var, Sayn Babakanmz da geçtiimiz günlerde bu konuyla ilgili görülerini paylat. Hiçbir zaman asgari ücrette popülizm malzemesi olarak görmedik. Türkiyenin büyümesi, kalknmas, çalanlarmzn hak ettii pay almas her zaman önceliimiz oldu. verenlerimizin rekabet gücünü korumak temel önceliklerimiz arasnda oldu. Bu yüzden bu rakammzn hem içi kesimi hem iveren kesimi açsndan hayrlara vesile olmasn temenni ediyorum. dedi.

Gelinen noktann olumluluuna inandn anlatan Bakan Sarerolu, 2018 ylnn ülkeye, çalanlara ve tüm vatandalara hayrlar getirmesini diledi.

2017 YILINDA 1.404 TLYD

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt 1.777 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net 1.404 lira 6 kuru olarak uygulanyor.

ENFLASYONUN ÜSTÜNDE ZAM ORANI

Asgari ücrete yaplan bu zammn, yüzde 12 olarak açklanan enflasyon rakamnn üstünde gerçekletirilmi oldu.

KOç MKANLARIN ÖNÜ AçILDI

Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret desteinin devamna ilikin, Sayn Cumhurbakanmzn, Sayn Babakanmzn ve Hükümetimizin istihdama verdii tarihi ve kararl destein 2018 ylnda da devam edecek olmas, gelecee daha umut dolu bakmamz salamakla birlikte yeni istihdam imkanlar yaratlmasnn da önünü açacaktr. dedi.

KARARA MUHALEFET ETT

Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat ise Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) bir kiinin asgari geçim tutar olarak hesaplad bin 893 lira 90 kuruu yeni ylda net asgari ücret rakam olarak teklif ettiklerini anmsatarak, Gelinen nokta itibaryla yaplan art, oransal olarak belki ey gibi görünüyor ama rakamsal olarak bizim beklentimize cevap vermedii için biz bu Komisyon kararna katlmyor ve muhalefet ediyoruz. dedi.

CHP BR ZÜLÜM

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Aykut Erdodu, asgari ücretin Türkiyede ücretler genel seviyesini belirleyen temel bir ücret olduunu belirterek, Asgari ücret yükseldiinde bütün ücretler yükselir. çalan açla mahkum eden bin 603 TL asgari ücrettüm ücretliler için zulümdür. Bu zulmü kabul etmiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git