Av. Kuzu: JİTEM dosyalarında cezalandırılacak olanın devlet olacağı görüldü

Eski bir istihbaratçının JİTEM davalarına dair beyanlarının delil olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Avukat Erdal Kuzu, “yargılamalar sonucunda cezalandırılacak olanın devlet olacağı görüldüğü için” dosyaların kapatıldığını iddia etti.

Haberler 03.09.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

JTEM davalarnn birçounda madurlarn avukatln yapan avukat Erdal Kuzu, eski istihbaratçnn verdii bilgilerle yeniden gündeme gelen bu davalara dair deerlendirmelerde bulundu.

DAVALAR TOPLUMSAL MÜCADELE SONUCU AçILDI

JTEM dosyalarnn açlma sürecine dikkat çeken Kuzu, 90l yllarda çok ciddi hak ihlallerinin, yaam hakk ihlallerinin yaand bir süreç vard ve bu bir ekilde kendisini bir yerde ifade edecekti, bir ekilde gerçek ortaya çkacakt. Dolaysyla davalarn açlmasn zorunlu klan burada verilen mücadeleydi. Ailelerin mücadelesi, sivil toplum örgütlerinin mücadelesiydi. Toplumsal mücadele sonucu bu davalarn açlmas zorunlu hale geldi. O dönem yaanan açlm süreçleri bu davalarn daha kolay açlmasnn önünü açt. Süreç savclarn daha rahat hareket etmesini salad. Bu anlamda konjonktürel bir taraf var diye konutu.

ALELERN DLE GETRDKLER

Mardindeki JTEM dosyalarnn açlma sürecine deinen Kuzu, taleplerin kabul edilmesi ile soruturmalarn genileyebildiini ifade etti. Ailelerin ve kendilerinin yllardan beri dile getirdikleri ile devlet tarafndan ilenen suçlar anlayabilecek ekilde materyallerin ortaya çktn kaydeden Kuzu, iddianamelerin gerçee temas eden iddianameler olduunu söyledi.

JTEM DEVLETTEN BAIMSIZ DEL

JTEMin devletten bamsz, devletin bilgisi dnda oluturulan bir yap olmadnn öne süren Kuzu, JTEMin devletin 90l yllarda kendisi açsndan ortaya çkarm olduu yasad bir mücadele yöntemi olduunu iddia etti. Av. Kuzu, JTEMin bizzat devlet tarafndan kurulup, yönetildiini ve devletin resmi personelinin tamamnn bu yap ile ilikili olduunu kaydetti. Bu bir sava aygtyd diyen Kuzu, JTEMin devlet tarafndan kurulduunun resmi belgelerle de ortaya çktndan söz etti.

DEVLET KENDSN CEZALANDIRMAK STEMED

JTEM dosyalarnda yaplan yarglamalar sonucunda cezalandrlacak olann devlet olarak görüldüü için, devletin bunu istemediini dile getiren Kuzu, yarglananlarn Biz devlet için yaptk savunmasnn da bunun kant olduunu kaydetti. Davalarn sonlandrlmasnn devlet karar olduunu söyleyen Kuzu, JTEMin devletin kuruluundan itibaren var olan bir mantk olduunu, 90l yllarda olduu gibi öncesinde de benzer yöntemlerin kullanldn belirtti.

Av. Kuzu, Gerçeklerle yüzlemenin bu devletin iradesinde olmadn gösteriyor. Gerçek ile yüzleme ancak hukuk devleti ile mümkündür. Bu dosyalarn kapatlmas devlet mekanizmas ile alakal dedi.

Ana Sayfaya Git