Av. Kuzu: JİTEM dosyalarında cezalandırılacak olanın devlet olacağı görüldü

Eski bir istihbaratçının JİTEM davalarına dair beyanlarının delil olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Avukat Erdal Kuzu, “yargılamalar sonucunda cezalandırılacak olanın devlet olacağı görüldüğü için” dosyaların kapatıldığını iddia etti.

Av. Kuzu: JİTEM dosyalarında cezalandırılacak olanın devlet olacağı görüldü

JİTEM davalarının birçoğunda mağdurların avukatlığını yapan avukat Erdal Kuzu, eski istihbaratçının verdiği bilgilerle yeniden gündeme gelen bu davalara dair değerlendirmelerde bulundu.

‘DAVALAR TOPLUMSAL MÜCADELE SONUCU AÇILDI’

JİTEM dosyalarının açılma sürecine dikkat çeken Kuzu, “90’lı yıllarda çok ciddi hak ihlallerinin, yaşam hakkı ihlallerinin yaşandığı bir süreç vardı ve bu bir şekilde kendisini bir yerde ifade edecekti, bir şekilde gerçek ortaya çıkacaktı. Dolayısıyla davaların açılmasını zorunlu kılan burada verilen mücadeleydi. Ailelerin mücadelesi, sivil toplum örgütlerinin mücadelesiydi. Toplumsal mücadele sonucu bu davaların açılması zorunlu hale geldi. O dönem yaşanan açılım süreçleri bu davaların daha kolay açılmasının önünü açtı. Süreç savcıların daha rahat hareket etmesini sağladı. Bu anlamda konjonktürel bir tarafı var” diye konuştu.

‘AİLELERİN DİLE GETİRDİKLERİ’

Mardin’deki JİTEM dosyalarının açılma sürecine değinen Kuzu, taleplerin kabul edilmesi ile soruşturmaların genişleyebildiğini ifade etti. Ailelerin ve kendilerinin yıllardan beri dile getirdikleri ile devlet tarafından işlenen suçları anlayabilecek şekilde materyallerin ortaya çıktığını kaydeden Kuzu, iddianamelerin gerçeğe temas eden iddianameler olduğunu söyledi.

‘JİTEM DEVLETTEN BAĞIMSIZ DEĞİL’

JİTEM’in devletten bağımsız, devletin bilgisi dışında oluşturulan bir yapı olmadığının öne süren Kuzu, JİTEM’in devletin 90’lı yıllarda kendisi açısından ortaya çıkarmış olduğu yasadışı bir mücadele yöntemi olduğunu iddia etti. Av. Kuzu, JİTEM’in bizzat devlet tarafından kurulup, yönetildiğini ve devletin resmi personelinin tamamının bu yapı ile ilişkili olduğunu kaydetti. “Bu bir savaş aygıtıydı” diyen Kuzu, JİTEM’in devlet tarafından kurulduğunun resmi belgelerle de ortaya çıktığından söz etti.

‘DEVLET KENDİSİNİ CEZALANDIRMAK İSTEMEDİ’

JİTEM dosyalarında yapılan yargılamalar sonucunda “cezalandırılacak olanın devlet olarak görüldüğü için”, devletin bunu istemediğini dile getiren Kuzu, yargılananların ‘Biz devlet için yaptık’ savunmasının da bunun kanıtı olduğunu kaydetti. Davaların sonlandırılmasının “devlet kararı” olduğunu söyleyen Kuzu, JİTEM’in devletin kuruluşundan itibaren var olan bir mantık olduğunu, 90’lı yıllarda olduğu gibi öncesinde de benzer yöntemlerin kullanıldığını belirtti.

Av. Kuzu, “Gerçeklerle yüzleşmenin bu devletin iradesinde olmadığını gösteriyor. Gerçek ile yüzleşme ancak hukuk devleti ile mümkündür. Bu dosyaların kapatılması devlet mekanizması ile alakalı” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz