Avukatlar Günü: Yeni anayasaya ihtiyaç var

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle barolar ve ÖHD açıklama yaptı. Urfa Barosu, "Toplum olarak ihtiyacımız olan, toplumsal sorunların çözümünü önceleyen demokratik, sivil ve kuvvetler ayrılığını esas alan yeni bir anayasadır" dedi. ÖHD, muhalif stajyer avukatlara avukatlık ruhsatının verilmediğine dikkat çekti.

Haberler 06.04.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barolar ve Özgürlük için Hukukçular Dernei, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptklar açklamalarda yeni bir anayasa için çarda bulunurken, muhalif kimliinden dolay avukatlara ruhsat verilmedii belirtildi.

anlurfa Barosunun açklamasnda, öldürülen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi bata olmak üzere, katledilen ve mesleki faaliyetlerinden dolay tutuklanan tüm avukatlarn günü kutland.

YARGI SYASETN OPERASYON ALANI HALNE GELD

Açklamada, yargnn giderek siyasetin operasyon alanlarndan biri haline gelmesi nedeniyle avukatlara ve barolara büyük sorumluluklarn ve görevlerin dütüü vurguland. Açklamada, bu görevlerin yerine getirilmesinden kaynakl etkin varlnn verdii rahatszlk, hukuku yok etmek giriimlerinden duyulan rahatszlk barolar ve avukatlar olaan hedef haline getirdii vurguland.

Açklamann devamnda u ifadelere yer verildi: Urfa Barosu olarak defaatle ifade ettiimiz gibi yaanan siyasal, hukuki ve toplumsal krizlerin altnda yürürlükteki anayasann yattn tekrarlamak isteriz. Demokratik ve toplumun tüm kesimlerinin iradesini içerisinde barndran bir toplumsal sözleme olarak; demokratik, çoulcu ve herkesi farkllklar ile kabul eden yeni bir anayasaya olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadr. Meseleye bütüncül bir çerçevede yaklaarak yürürlükteki anayasa, çoulcu ve demokratik yeni bir anayasa ile deitirilmedikçe, her yeni hükümetin bu anayasa ile deierek darbe anayasas ile hemhal olduunu görmekte ve bundan sonra gelecek hükümetlerin de bu hale geleceini öngörmekteyiz. Toplum olarak ihtiyacmz olan, toplumsal sorunlarn çözümünü önceleyen demokratik, sivil ve kuvvetler ayrln esas alan yeni bir anayasadr.

ZMR: ÖZGÜR, DEMOKRATK BR ÜLKE ÖZLEMYLE

zmir Barosu, Avukatlar Gününe ilikin sosyal medya hesabndan yazl açklama yapt. Baro açklamasnda, mesleki faaliyetlerinde bulunan tüm avukatlarn günü kutland. Kutlama mesajnda u ifadeler yer ald: Özgür, demokratik, salk içinde bir ülke ve dünya özlemiyle demokrasi, hukuk devleti, yarg bamszl, haklar ve özgür, demokratik ve salk içinde bir ülke ve dünya özlemiyle demokrasi, hukuk devleti, yarg bamszl, haklar ve özgürlükler mücadelesinin ayrlmaz parças olan tüm meslektalarmzn avukatlar günü kutlu olsun.

ADANADAN KAYYIMLARA TEPK

Adana Barosu Bakan Veli Küçük de, gün dolaysyla yazl açklama yapt. Küçük, Adana Barosunun hukuksuzluklara ve adaletsizliklere kar durduunu, ezilenin ile madurun yannda olmaya devam ettiini vurgulad. Küçük, Salgn günlerinde de meslektalarmzn hakkn koruyacaz ifadelerini kulland. Halklarn Demokratik Partili (HDP) belediyelere kayym atanmasna tepki gösteren Küçük, kayym atamalarnn demokratik olmayp, hukuka aykr olduunu vurgulad.

Cezaevlerinde müvekkil avukat görümesindeki mahremiyet ilkesinin ihlal edilmesin karn dava açacaklarn söyleyen Küçük, Salgn riski gerekçe gösterilerek cezaevinde bulunan yurttalarmzn sal üzerinden düünülen adna infaz düzenlemesi denilen yasa tasars ve yürütülen çalma açkça af niteliindedir. Ve böyle bir düzenleme yaplacaksa ayet düüncesinden, mesleinden dolay ceza alan kiiler, avukatlar, siyasetçiler, gazeteciler kesinlikle bu kapsamda yer almal, infazda eitlik ve ayrmclk yasana uyulmaldr açklamas yapt.

DYARBAKIR: AVUKATLAR GER ADIM ATMADI

Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) ise, yapt yazl açklamayla avukatlar üzerindeki basklara deindi. Açklamada, Ülkemizde siyasi iktidarn yarg üzerinde egemen olma ve yargy bir bask arac olarak kullanma pratiinden dolay bu yl da avukatlar gününü kutlayamamann üzüntüsü içerisindeyiz denildi. Her türlü baskya ramen ÖHDli avukatlarn geri adm atmadn ve özgürlükçü hukuk perspektifiyle yollarna deva ettiklerinin aktarld açklamada, geçen yl 160 yl hapis cezas verilen çada Hukukçular Dernei (çHD) ve Halkn Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlarn adil yarglanma talebiyle cezaevlerinde sürdürdükleri açlk grevinin devam ettii vurguland.

MUHALF STAJER AVUKALARA RUHSAT VERLMYOR

Muhalif stajyer avukatlara avukatlk ruhsatnn verilmedii kaydedilen açklamada, muhalif avukatlara yönelik basklara dikkat çekilerek, ÖHD ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) üyesi meslektamz stajyer avukat Doukan Ünlü yedi aydr hukuksuz bir ekilde tutuklu bulunuyor. ÖHD üyesi Sevda çelik Özbingöl mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunurken yine üyemiz Halil brahim Vargün mesleki faaliyetleri sebebiyle hüküm giymitir. Yine bu yl içerisinde mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek üyelerimiz gözaltna alnm, dosyalardan kstlanm ve mesleklerini icra etmelerine engel olunmutur. Yine son dönemde getirilen yönetmelik ile yeniden KHKler devrine dönülmü, cezaevinde müvekkillerimiz ile yaptmz görümeler kayt altna alnarak avukat- müvekkil gizlilii ilkesi ayaklar altna alnmakta, savunma hakk kstlanmaktadr. Meslee yeni balayacak olan muhalif stajyer avukatlara ruhsatlar verilmemektedir. Frsat eitsizlii nedeniyle pek çok meslektamz içi avukatlk yapmak zorunda kalmaktadr.

Ana Sayfaya Git