Aylık maaş ödenecek?

Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının iş birliğiyle verem ve SSPE hastalarına aylık bin 80 lira maddi yardım ile psikososyal destek verilecek.

Haberler 08.01.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn ibirlii ile tedavileri süren kesin tan konulmu verem ve SSPE hastalarna hem psikososyal destek hem de aylk bin 80 lira maddi yardm sabanacak.

Salk Bakanlnca 71. Verem Eitim ve Propaganda Haftas dolaysyla yaplan yazl açklamada, söz konusu haftann her yl ocak aynn ilk pazar itibaryla balad anmsatld.

Türkiyede yürütülen baarl kontrol çalmalar sonucunda veremli hasta saysnn her yl yaklak yüzde 6-7 orannda azald bilgisi verilen açklamada, 2005te 20 bin 535 olan verem sava dispanserlerine kaytl tüberküloz hasta saysnn 2016da 12 bin 417ye geriledii bildirildi.

Veremin (tüberküloz) düzenli tedaviyle tümüyle iyiletii, hava yoluyla bulamas sebebiyle tedbir alnmadnda kontrol altna alnmasnn da oldukça zor olduu aktarlan açklamada, Türkiyede tüberküloz hastalnn tehis ve tedavisinin ücretsiz yapld hatrlatld.

- Tüberküloz hastalarna psikososyal destek

Açklamada, Salk Bakanl ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl arasnda bir protokol imzaland belirtilerek, unlar kaydedildi:

Protokole göre dünyada ilk defa ülkemizde, 2018in bandan itibaren kriterlere uyan, kesin tan konulmu tüberküloz hastalarna psikologlar ve sosyal çalmaclar tarafndan psikososyal destek verilecektir. Ayrca bu hastalara hayatlarn kaliteli bir ekilde sürdürebilmeleri için nakdi yardmda bulunulacaktr. Bu yardmlar hastaln tedavisinin bitiminden 6 ay sonrasna kadar devam edecektir.

Hastalar, Bakanlmza bal verem sava dispanserleri tarafndan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlna bal sosyal yardmlama ve dayanma vakflarna bizzat dilekçe ile bavurmalar için yönlendirilecektir. Uygun bulunan hastalara yardmlar, aylk nakdi maa kart yolu ile verilecektir. Yardmn devam edebilmesi için hastalarn tedavi programlarna uymalar gerekmektedir. Bu kapsamda verem ve SSPE hastalarna tedavi süreleri boyunca aylk bin 80 lira verilecektir.

Açklamada projenin hayata geçirilmesindeki katklarndan dolay Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl yetkililerine teekkür edildi.

Ana Sayfaya Git