AYM: Beştaş'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi

AYM, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın tutuklanmasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu haklı buldu.

Haberler 08.07.2018 - 12:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Siirt Milletvekili Meral Dan Beta, HDP MYKsinin ID saldrs altndaki Koban için 2014 ylnda yapt toplantya katld ve Surdaki yasak ve çatmalara protesto edilmesi için düzenlenen yürüyüe katld gerekçesiyle 28 Ocak 2017de gözaltna alndktan sonra ayn gün adli kontrol tedbiriyle serbest braklmt. tiraz üzerine Beta 30 Ocak günü tutuklanmt. Betan tutukluuna yaplan itirazlarn reddedilmesi üzerine avukatlar AYMye bireysel bavuruda bulunmutu.

YASAMA HAKKI ENGELLEND

AYMye geçtiimiz yl yaplan bavuruda, milletvekili olan Bata hakknda verilen tutuklama kararnn hukuki olmad, yasama ve siyasi parti faaliyeti hakknn engellendii, soruturma dosyasna eriimin kstlanmas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn, arama kararnn hukuka aykr olduu, özel hayata sayg ve konut dokunulmazl haklarnn ihlal edildiine belirtti. Bavuruda, bu ihlallerin tespit edilerek giderilmesi istendi.

AYM: BETAIN K HÜRRYET VE GÜVENL HAKKI HLAL EDLD

Bireysel bavuruyu kabul eden AYM Birinci Bölüm Bakanl, Betan yapt bireysel bavuru karara balad. Henüz içerii bilinmeyen karar, önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yaynlanacak. Kararda, tutuklamann hukuki olmamas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine ilikin iddiann kabul edilebilir olduuna karar verdi. AYM, Anayasann 19. Maddesinin üçüncü fkras kapsamnda Betan kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine hükmetti. AYM, Beta hakkndaki arama kararnn hukuka aykr olmas nedeniyle özel hayata sayg ve konut dokunulmazl haklarnn ihlal edildiine ilikin iddiann kabul edilemez olduuna karar verdi. AYM, soruturma dosyasna eriim kstlamas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine ilikin iddiann Kabul edilemez olduuna hükmetti.

AYM, TUTUKLAMANIN HAKSIZ VE HUKUKSUZ OLDUUNA KARAR VERD

Karar deerlendiren Betan avukatlarndan Mehdi Özdemir, AYMnin müvekkili Beta hakknda verdii ihlal kararnn AYMnin HDP Sözcüsü Ayhan Bilgenin yapt bavuruya ilikin verdii ihlal kararyla benzer olduunu hatrlatt.

DAVA HAKKINDA

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Beta hakknda örgüte üye olmak, Suç ilemeye alenen tahrik etmek, Toplant ve yürüyüün zorla datlmas, Kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmama ve Halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtma iddialaryla 8 yldan 23 yla hapis istemiyle dava açlmt. Beta, Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesinde 21 Nisan 2017de görülen davann ilk durumasnda tahliye edilmiti. Davann esas hakknda mütalaa veren duruma savc, Betan 25 yla kadar hapsini istedi. Savcnn, iddianamede istenenden daha fazla ceza istemesi dikkat çekmiti.

Ana Sayfaya Git