AYM: Beştaş'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi

AYM, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın tutuklanmasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu haklı buldu.

AYM: Beştaş'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP MYK’sinin IŞİD saldırısı altındaki Kobanê için 2014 yılında yaptığı toplantıya katıldığı ve Sur'daki yasak ve çatışmalara protesto edilmesi için düzenlenen yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle 28 Ocak 2017’de gözaltına alındıktan sonra aynı gün adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. İtiraz üzerine Beştaş 30 Ocak günü tutuklanmıştı. Beştaş’ın tutukluğuna yapılan itirazların reddedilmesi üzerine avukatları AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

YASAMA HAKKI ENGELLENDİ

AYM’ye geçtiğimiz yıl yapılan başvuruda, milletvekili olan Baştaş hakkında verilen tutuklama kararının hukuki olmadığı, yasama ve siyasi parti faaliyeti hakkının engellendiği,  soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, arama kararının hukuka aykırı olduğu, özel hayata saygı ve konut dokunulmazlığı haklarının ihlal edildiğine belirtti. Başvuruda, bu ihlallerin tespit edilerek giderilmesi istendi.

AYM:  BEŞTAŞ’IN KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI İHLAL EDİLDİ

Bireysel başvuruyu kabul eden AYM Birinci Bölüm Başkanlığı, Beştaş’ın yaptığı bireysel başvuru karara bağladı. Henüz içeriği bilinmeyen karar,  önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayınlanacak.  Kararda, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine ilişkin iddianın “kabul edilebilir olduğuna” karar verdi. AYM,  Anayasanın 19. Maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında Beştaş’ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” hükmetti. AYM, Beştaş hakkındaki arama kararının hukuka aykırı olması nedeniyle özel hayata saygı ve konut dokunulmazlığı haklarının ihlal edildiğine ilişkin iddianın “kabul edilemez olduğuna” karar verdi.  AYM, soruşturma dosyasına erişim kısıtlaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın  “Kabul edilemez olduğuna” hükmetti.

"AYM, TUTUKLAMANIN HAKSIZ VE HUKUKSUZ OLDUĞUNA KARAR VERDİ"

Kararı değerlendiren Beştaş’ın avukatlarından Mehdi Özdemir, AYM’nin müvekkili Beştaş hakkında verdiği ihlal kararının AYM’nin HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in yaptığı başvuruya ilişkin verdiği ihlal kararıyla benzer olduğunu hatırlattı.

DAVA HAKKINDA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Beştaş hakkında "örgüte üye olmak", "Suç işlemeye alenen tahrik etmek", "Toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" iddialarıyla 8 yıldan 23 yıla hapis istemiyle dava açılmıştı. Beştaş,  Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 21 Nisan 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edilmişti. Davanın esası hakkında mütalaa veren duruşma savcı,  Beştaş’ın 25 yıla kadar hapsini istedi. Savcı'nın, iddianamede istenenden daha fazla ceza istemesi dikkat çekmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz