AYM, Osman Baydemir’e tazminat ödenmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, Osman Baydemir’in başvurusunu değerlendirerek toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Haberler 21.10.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Osman Baydemirin, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan olduu dönemde Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Merkezinin ald karar dorultusunda atekesin kalclatrlmas ve operasyonlarn durdurulmas amacyla 2006 ylnda bar yürüyüü adyla gösteriler düzenlenmiti. Bu kapsamda 16 Aralk 2006 tarihinde DTPli belediye bakanlar ve parti mensuplarnn katlmyla Urfadan Gaziantepe hareket edilmi ve 17 Aralkta binlerce kiinin katlmyla bir gösteri düzenlenmiti.

Gaziantep Cumhuriyet Basavcl, Baydemir ve dier 16 kii hakknda kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüü düzenleme, yönetme ve bunlarn hareketlerine katlma suçundan cezalandrlmalar talebiyle iddianame düzenlemiti.

Yarglamann sonunda Antep 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Baydemir ve dier 14 sank hakknda 1 yl 3 ay hapis cezasna hükmetmi ve hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar vermiti.

Baydemir, ifade özgürlüü ile toplant ve gösteri yürüyüü düzenleme hakknn ihlal edildii gerekçesiyle AYMye bavurmutu.

30 BN TL TAZMNAT

AYM, bavurucunun Anayasann 34. maddesinde güvence altna alnan toplant ve gösteri yürüyüü düzenleme hakknn ihlal edildii sonucuna vard. Makul sürede yarglanma hakknn ihlal edildiine karar veren Anayasa Mahkemesi, Baydemire 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Ana Sayfaya Git