Görüş Bildir

AYM, Osman Baydemir’e tazminat ödenmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, Osman Baydemir’in başvurusunu değerlendirerek toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, Osman Baydemir’e tazminat ödenmesine karar verdi

Osman Baydemir’in, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Merkezi’nin aldığı karar doğrultusunda ateşkesin kalıcılaştırılması ve operasyonların durdurulması amacıyla 2006 yılında barış yürüyüşü adıyla gösteriler düzenlenmişti. Bu kapsamda 16 Aralık 2006 tarihinde DTP’li belediye başkanları ve parti mensuplarının katılımıyla Urfa’dan Gaziantep’e hareket edilmiş ve 17 Aralık’ta binlerce kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlenmişti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, Baydemir ve diğer 16 kişi hakkında "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme", "yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçundan cezalandırılmaları talebiyle iddianame düzenlemişti.

Yargılamanın sonunda Antep 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Baydemir ve diğer 14 sanık hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetmiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti.

Baydemir, ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.

30 BİN TL TAZMİNAT

AYM, başvurucunun Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı. Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, Baydemir’e 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi