AYM’den 6284 sayılı kanun kararı

Anayasa Mahkemesi, 6284 sayılı kanunun bir maddesi ile eşe ve kardeşe karşı basit yaralama suçları ile ilgili Türk Ceza Kanunu maddelerinin iptali için yapılan başvuruyu reddetti.

Haberler 12.09.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ürgüp Asliye Ceza Mahkemesi, stanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi ve Antep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi tarafndan ee ve kardee kar kasten yaralama suçlar için ceza artrm ve bu suçlarla ilgili kovuturmann ikyete bal olmakszn yaplmasn öngören maddenin iptali için yaplan bavuruyu reddetti.

Mahkemeler tarafndan yaplan bavuruda, ayrca 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanununun 20 Maddesinde yer alan Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn kadn, çocuk ve aile bireylerine yönelik iddet veya iddet tehlikesi nedeniyle açlan davalara katlabilmesini düzenleyen maddenin iptali istemini de reddetti.

ALE KORUNMASIYLA BADAMADII ÖNE SÜRÜLDÜ

Yaplan itiraz bavurularnda, maddenin affetme veya barma gibi kavramlar peinen yok sayd, aile bireyleri arasndaki çatmay derinletirdii, kiilerin vazgeçme hakkn ortadan kaldrd, faili slah edebilecek düzenlemeler yerine dorudan cezalandrmann toplum huzuru, adalet anlay ve ailenin korunmas ile badamad, ee kar basit yaralama suçunun ikayete tabi olmamas nedeniyle bu suçu ileyenler ile ee kar cinsel saldr suçu ileyenler arasnda eitsizlik yaratld öne sürüldü. tirazda kanun maddesinin Anayasann 2, 5, 10, 11, 14, 36 ve 41 maddelerine aykr olduu iddia edildi.

AYM: ALE KORUNMASINA ZARAR VERMYOR

Bavuruyu inceleyen AYM, aile bireylerine basit yaralama suçunun aile içi iddetin en yaygn görünümü olduu, aile içi iddet suçlarnda aile bireylerinin basks sonucu ikyetin engellenebileceini hatrlatt. tiraz konusu kurallarn aile içi iddet olaylarnn önlenmesi ve aile içi iddet suçlularnn etkin ekilde cezalandrlmas amacyla yaplan yasal çalmalar kapsamnda getirildiine dikkat çeken AYM, Bu balamda ailenin etkin bir ekilde korunmas amacyla adalet ve hakkaniyet ilkelerine aykr olmayacak ekilde düzenleme getiren kurallarn hukuk devleti ilkesini ihlal eden bir yönü bulunmamaktadr ifadelerine yer verdi.

Oy çokluuyla alnan karara 3 üye itiraz etti.

AYM, 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanunda yer alan, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn gerekli gördüü hallerde kadn, çocuk ve aile bireylerine yönelik iddet veya iddet tehlikesi nedeniyle açlan davalara katlabileceini düzenleyen maddenin iptali istemini de deerlendirdi. AYM, kuraln ee yönelik uygulanan iddet veya iddet tehlikesi dolaysyla açlan ceza davalarna Bakanln katlabilmesi salanarak, iddet gören ein, dolaysyla ailenin korunmasnn amaçland tespitinde bulundu.

Ana Sayfaya Git