Başhekim diğer hastaneleri suçladı

Kadiroğlu, Siirt'ten doğum için Diyarbakır'a gelen HIV taşıyıcısı Ç.K'nin diğer hastaneler tarafından kabul edilmediğini, hastaya kendilerinin sahip çıktığını iddia ederken, klinikteki hekimlerle ilgili soruşturmanın başlatıldığını bildirdi.

Haberler 03.01.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D.Ü Hastaneler Bahekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadirolu, Siirtten doum için Diyarbakra gelen HIV taycs 27 yandaki ç.Knin dier hastaneler tarafndan kabul edilmediini, hastaya DÜ Tp Fakültesi Hastaneleri yönetiminin sahip çktn iddia ederek, dier hastane yönetimlerini imal olarak suçlad. Söz konusu tarihteki klinik icapç öretim üyesi hastay sahiplenmemi, tedavi ve takibini kabul etmemi ve operasyona girmekten imtina etmitir. Gerekli koruyucu ekipman da (bariyer malzemeleri) temin edilmitir. Gece saatlerinde sezaryen ameliyatyla 3 kilo 150 gram arlnda 51 santimetre boyunda canl bir erkek çocuk dourtulmutur.

- Eline ine batan asistan doktora tedavi

Operasyon esnasnda ameliyata giren asistan doktorun eline kaza eseri ameliyatta kullanlan sütür inesinin batt bilgisini veren Kadirolu, durum fark edilir edilmez Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalnda Öretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen tarafndan asistann tedavi sürecinin balatldn belirtti. Kadirolu, Üzerinde durduumuz konu Ben bu hastaya bakmyorum, Ben bu hastaya bakmam eklindeki anlay biz yönetim olarak kabul etmiyor, reddediyoruz. Irk, dili, dini, milleti ne olursa olsun bizim hastanemize bavuran hastann hastanemiz tarafndan sahiplenildiinin altn çizmek istiyorum.

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalnda Öretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen de bariyerli eldiven konusunda yanl bir alg olduunu belirterek, bariyerli eldivenin ameliyat annda geliebilecek ine batmalarnn önüne geçmediini söyledi. çelen, Aslnda bugün bizim burada olmamzn yegane konusu doktor hanmn maruz kald olaydr. Yoksa biz hastanelerde her hafta bu tarz salk çalanlarnn yaad kazalara maruz kalyoruz. Prof. Dr. çelen, hastann il dnda yaadn, daha önce de hastaneye müracaat ettiini ifade ederek, hastaya ve bebeine gereken takip ve tedavinin uygulandn kaydetti.

HABER MERKEZ

Siirtte yaayan ve sürücü einden HIV virüsü kapt belirtilen hamile C.K.nin (27), Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniindeki sezaryen ameliyatna doktorlarn riskli bulmalar nedeniyle girmedii, ameliyata girmeyi kabul eden bir kadn doktor asistann eline de ameliyatta kullanlan inenin batt skandal olay her geçen gün boyut deitiriyor. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Bahekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadirolu, konuyla ilgili basn toplants düzenledi.

DER HASTANELER HASTAYI KABUL ETMED

Diyarbakrdaki hastanelerin HIVli hastay kabul etmemesi üzerine kadnn hastanelerine getirildiini belirten Bahekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadirolu, unlar söyledi: 27 Aralk 2017 tarihinde Siirtten ilimize gelerek, ilimizdeki dier hastaneler tarafndan kabul edilmedii için Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Kadn Doum Hastalklar Polikliniine müracaat eden, HIV taycs olan 27 yandaki hasta C.K.nin poliklinik muayenesinden sonra hastane yönetimi hastay sahiplenmi ve Kadn Doum ve Jinekoloji Hastalklar Kliniine yatn salamtr. Hastann yat sonras takibi de idarece yaplmtr. Söz konusu tarihteki klinik icapç öretim üyesi hastay sahiplenmemi, tedavi ve takibini kabul etmemi ve operasyona girmekten imtina etmitir. Ayn gün gece saatlerinde hastann doum sanclar balaynca bu hastalarda mutlak endikasyon olan sezaryen operasyonu için Anabilim Dal Bakan Vekiline haber verilmitir. Ayn zamanda operasyon için gerekli koruyucu bariyer malzemeleri gibi ekipmanlar temin edilmitir.

AMELYATIN YAPILDII SAAT

Gece saat 22.00 civarnda sezaryen ameliyatna alnarak 3 bin 150 gram arlnda, 51 santim boyunda canl bir erkek çocuk dourtulmutur. Bebek gerekli tedbirler alnarak yenidoan kliniine yatrlm ve gerekli proflaktik tedaviye (koruyucu tedavi) balanmtr. Ne yazk ki operasyon esnasnda asistan doktorumuzun eline ameliyat esnasnda kullanlan sütür inesinin kazaen batt ifade edilmitir.

KONUNUN UZMANI PROF. DR. çELEN

Asistan doktorumuza, zaman kaybetmeden Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalnda görevli, konunun uzman Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen tarafndan gerekli proflaktik üçlü tedaviye balanmtr. Asistan doktorumuza tedavisine evinde devam etmek üzere istirahat verilmitir. Bu arada hasta, operasyon sonras Kadn Doum Hastalklar Kliniine yatrlarak tedavisine ve takibine devam edilmitir. Hasta ve bebei komplikasyonsuz bir ekilde 30.12.2017 tarihinde saat 11.05te hastanemizden önerilerle taburcu edilmitir.

SORUTURMA BALATILMITIR

Bahekim Kadirolu, olayda tbbi ve etik kurallara aykr davranarak hastay kabul etmeyen ve 2 gün boyunca klinik ve poliklinik ileyiini durdurup, salk hizmetini vermeyen klinikteki baz hekimler ile ilgili hastane yönetimince gerekli tutanaklarn tutulduunu söyledi. Prof. Dr. Kadirolu, Tp Fakültesi Dekanl ile Rektörlük bilgilendirilmitir. lgili tutanaklar Rektörlüün talimat ile 29 Aralk 2017 tarihinde gerekli soruturmann yaplmas için Tp Fakültesi Dekanlna gönderilmi, konu ile ilgili gerekli soruturma balatlmtr dedi.

KORUCU ÖNLEMLERN ALINMASI

HIV virüsü tayan hastalarnn tedavilerinde gerekli koruyucu önlemlerin alnmasnn art olduunu aktaran Bahekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadirolu, unlar kaydetti: Hepatip B ve HIV virütik hastalklardr. Bu hastalklarla ilgili tüm ulusal ve uluslararas klavuzlarda esas itibaryla koruyucu önemlerin alnmas arttr. Korucuyu ekipmanlar içerisinde eldiven, bone, gözlük, maske ve önlük vardr. Bu konuda ülkemizde ve ülkemiz dndaki salk hizmeti veren yerlerde yaplan uygulamalar genellikle çift eldiven giyme eklindedir. Öteki türlü kliniklerin istedii korucuyu bir malzeme olursa yönetim de bu anlamda bu talebi karlamakla mükelleftir.

NENN DELMEYECE ELDVEN SÖZ KONUSU DEL

Açklama srasnda bariyerli eldivenleri kameralara gösteren Bahekim Kadirolu, Bunlar no steril eldivenlerdir. Bu eldivenleri o gün kadn doum hastalklar hastanesinden getirdik. Bunun tutana da var. Bize bariyerli eldiven gönderildi. Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde geçtiimiz yl yaptmz protokolle malzeme alm yapabiliyoruz. Bariyerli eldivenlerin içinde klorheksidin denilen bir malzeme vardr. Klorheksidinin daha çok bakteriyel hastalklara kar koruyucu özellii vardr. nenin delip geçmeyecei bir eldiven söz konusu deildir. Tüm dünyada ve ülkemizde bu türden bulac hastalklarla salk çalanlar karlayor ve karlamaya devam edecektir diye konutu.

BZ RSKL HASTA BAKMAK STEMYORUZ, DEDLER

Ameliyata girmeyen doktorlar konusunu da deinen Bahekim Kadirolu, unlar söyledi: Dahili ve cerrahi branlarn böylesi bir hastayla karlatnda Ben bu hastaya bakmyorum eklindeki anlay, bir yönetim olarak kabul etmiyoruz. Her hasta rk, dini, dili, milleti ne olursa olsun, bizim hastanemize bavuran her hastan hastanemiz tarafndan sahipleniliyor. Bunun için hastanemiz son derece duyarl davranyor. Ameliyatta yeterli önlem alnm. Fakat korunakl cerrahi tam uygulanmadndan kazaen o anda ine batm. Bu batan ine üzerinde alg yaplyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. 27 Aralk tarihinde konuyla ilgili haberimiz olduktan sonra Rektör ile görütüm. Rektörün talimatyla bu kiiler hakknda çalmay aksatc, salk hizmetini durduran her kim olursa, hakknda gerekli tutunaklarn tutulmas ve soruturma açlmak üzere Dekanla bildirilmesidir. Hastay kabul etmeyen, hastann bakmn üstlenmeyen hekim, öretim üyesi olsun, asistan olsun, bunlarla ilgili tutanaklar tutulmu. Dekanlk bugün itibarayla soruturma balatmtr. Bu kiiler, Biz riskli hasta bakmak istemiyoruz dediler. Bu hastalar nereye gidecekler, açkta m kalacaklar? Bu hastalar sahiplenmeme gibi bir hakkmz olabilir mi? Asla olamaz. Bu hastalar bizim insanmzdr, biz bunlar sahiplenmek zorundayz.

YÜZDE 5 ORANINDA BULAMA RSK VARDIR

Ameliyat srasnda ine batan kadn doktora hastaln bulap bulamad konusunda açklamada bulunan Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalnda görevli Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen ise Tabii ki risk vardr. HIV pozitif bir hastadan ine batmas durumunda yüzde 5 orannda bulama riski vardr. Rehberler der ki Bu tür salk çalanlarna ilk 4 saat içerisinde koruyucu ilacn balanmas gerekiyor. Bu anlamda biz zaten 1 saati dolmadan doktor hanma annda tedaviye baladk. Kendisine 1 aylk tedavi uygulanacak. Bunun koruyuculuu da yüksektir. Yüzde 90lara varan bir koruyuculuk söz konusu dedi.

SALIK BAKANLII DEVREDE

Buarada, Salk Bakanl da konuya ilikin, yazl açklamada bulundu. Bakanln söz konusu iddialarla ilgili olarak Salk Meslekleri Kurulunun görev, sorumluluk ve yetkileri çerçevesinde gerekli admlar ataca belirtilen açklamada, öyle denildi:

Kurulumuzun çalma usulleri gerei öncelikle ilgili Üniversite tarafndan gerekli inceleme ve soruturmalar yaplarak sonucun, Salk Meslekleri Kurulumuza intikal ettirilmesi gerekmektedir. Salk Meslekleri Kurulumuz, bu safhalarn tamamlanmasnn ardndan gerekli çalmalar yapacaktr. Salk Bakanl olarak, tedaviden imtina etmek veya hasta seçmek gibi hekim meslek etiiyle badamayan davranlar tasvip etmiyor; bu ve benzer davranlarn tespiti halinde gerekli yaptrmlarn uygulanacann kamuoyunca bilinmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git