Babadan devraldığı 56 yıllık kokuları özveriyle üretiyor

Elazığ'da babadan öğrendiği kolonyacılık mesleğini yıllardır devam ettiren inşaat mühendisi Güven Buldaç 56 yıllık maziye sahip kolonyaları, nostaljik kokuları seven müşterileri için özveriyle imal ediyor

Haberler 16.03.2019 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda babadan örendii kolonyaclk mesleini uzun yllardr tutkuyla sürdüren inaat mühendisi Güven Buldaç (48), ad, formülü ve kendine has esanslar ile 56 yllk maziye sahip kolonyalar, nostaljik koku seven müterileri için özveriyle üretiyor.

Babas Yaar Buldaçn 1963 ylnda geleneksel yöntemlerle üretimine balad Elaz Geceleri, Harput Sefas, Yaz Yamuru ve Doa adn verdii kokularn üretimini babasndan devralan Buldaç, kokusu yllardr deimeyen baba yadigar kolonyalar müterilerine sunmaya devam ediyor.

Elazn ilk kolonya imalatçlar arasnda yer alan babas Yaar Buldaçn yannda 8 yandan itibaren çalmaya balayan Buldaç, parfüm sektöründeki gelimeyle unutulmaya yüz tutan kolonyaclk mesleini, nostalji kokan babadan kalma dükkanda inaat mühendisi olmasna ramen tutkuyla sürdürüyor.

Buldaç, babas Güven Buldaçn 1950li yllarda stanbulda örendii kolonyaclk mesleini daha sonra Ben bu ii memleketimde yapacam diyerek, Elazda ilk kolonya imalathanesini kurduunu belirtti.

Babasnn kentte kolonyacln yaygnlamasna büyük katk sunduunu ifade eden Buldaç, sözlerini öyle sürdürdü:

Babamn anlatt kadaryla o yllarda henüz kolonyaclk meslei halk arasnda pek bilinmiyor. Babam haliyle ksa sürede kolonyac Yaar ismiyle kentte tannmaya balyor ve o yllara has ürettii güzel kokularla insanlarn gönlünde yer ediniyor. Ürettii kokularn halk tarafndan takdir görmesiyle de 1981 ylnda Türk Patent Enstitüsünden marka tescilini alarak, tescilli bir kolonya markasyla mesleini devam ettiriyor.

- Kolonya ielerinin arasnda vakit geçiriyordum

çocukluk anlarn süsleyen kolonyaclk mesleini 40 yldr tutkuyla devam ettirdiini bildiren Buldaç, çok sevdii meslekten kopmamak için üniversiteyi memleketinde okuduunu aktard.

Buldaç, öyle devam etti:

çou zaman derslerimi dahi babamn dükkannda yapyordum. Akranlarm okuldan sonra sokakta oyun ya da evde oyuncaklaryla oynarken ben rengarenk kolonya ielerinin arasnda vakit geçiriyordum. Hayatm okulla dükkan arasnda mekik dokumakla geçti. Tutkuyla balandm baba mesleini, mühendislik fakültesini baaryla bitirmeme ramen tercih ettim.

Buldaç, parfüm endüstrisindeki gelimeyle birlikte günümüzde kolonyann daha çok hediyelik bir eya, misafirlere ikram ya da temizlik arac olarak kullanldn kaydetti.

Geçmiteki kolonya çeitliinin giderek azaldna dikkati çeken Buldaç, Kolonya, geçmiten gelen bir gelenekle özellikle bayramlarda ya da normal zamanlarda evlerimize gelen misafirlerimizi arlarken olmazsa olmaz bir ikrammz olmutur. Ne yazk ki kültürümüzde böylesine yeri olan kolonyaya baktmzda koku çeitliliinin günümüzde pek kalmadn görüyoruz. ifadelerini kulland.

Buldaç, kolonya çeitlerini Türkiyenin farkl illerindeki müterilerine gönderdiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git