Baharın habercisi “Nevruz”

Baharın habercisi, barış ve özgürlüğün sembolu olarak görülen Nevruz, bugün Diyarbakır'da kutlanacak. Valilik izin verdi, bugün Nevruz alanında, ateş yakılarak, halaylar çekilip, kutlama yapılacak.

Haberler 21.03.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bata Ortadou olmak üzere birçok corafyada baharn habercisi olarak kabul edilen ve kalabalk kitlelerin hep birlikte kutlad Nevruz, bugün Diyarbakrda olduu gibi Türkiyede ve dünyadann bir çok ülkesinde kutlanacak. Nevruz kutlamalar nedeniyle bugün Diyarbakrdaki bir çok yol trafie kapatlacak. Söz Haber ekibi, Nevruz kutlamalar öncesi Diyarbakrl vatandalarn görülerini ald.

VALLK KUTLAMAYA ZN VERD

Nevruz için tertip komitesinin Diyarbakr Valiliine yapt bavuruya olumlu yant verildi. Diyarbakr Valiliince HDPye tebli edilen karara göre, Nevruz kutlamalar saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasnda olacak.

Söz Haber ekibi, Nevruz kutlamalar öncesi Diyarbakrl vatandalarn görülerini ald. Diyarbakrllar nevruzun bar, kardelik ve dostluk havasnda geçmesi dileinde bulundu.

NSANLIIN TEMELN OLUTURAN ETMENLERDEN BR TANES

eref lham, Nevruz, bizim için bar, mutluluk insanlarn birlemesi çadalamas anlamna geliyor. Kürt, Laz, çerkez, Türk bütün etnik kökenlerin buluma yeri ve barn simgesi olarak görebileceimiz bir halk bütünlemesi olarak görüyorum. 2008 ylndan bu yana Diyarbakrda düzenlenen nevruzu kaçrmadan sürekli takip ediyorum. Diyarbakr halk için müthi bir ey, insanln temelini oluturan etmenlerden bir tanesi.

DEVLETN DUYARLI DAVRANIP NEVRUZ KUTLAMALARINI SAHPLENMESN BEKLYORUM

Ayetullah Tekin, Kafkaslar da Ortadou da ve birçok ülkede kutlanan bir bahar bayram bizim için güzellik, enliktir. Kn ayazndan çkp baharn scaklna erimektir. Nevruzu bir ideolojik sembol olarak kutlamak doru deil, devletin bu konuda biraz daha duyarl davranp nevruz kutlamalarn sahiplenmesini bekliyorum. Bu sene kutlanacak olan nevruzun geçen senelere göre daha sakin geçeceini düünüyorum.

SYAS BR SEMBOL HALNE GETRMEY YANLI BULUYORUM

Abdürrezzak Erim, Nevruz Ortadou da yaayan toplumlarn kn bitimini ve baharn geliini kutlad bayramn addr. Bunu siyasi bir sembol haline getirmeyi yanl buluyorum. Bu seneki nevruzu halk kendi kendine bir bahar bayram havasnda kutlayacaktr diye tahmin ediyorum.

TOPLUMSAL BARII SMGELEYEN BR NEVRUZ OLMASINI DLYORUM

Recep Özgür, Baharn gelii barn ve kardeliin pekitii kültürel bir ortam olan Nevruz bizim için siyasal bir ekilde deil de toplumsal bir ekilde insanlarn bütünletii bir kardelik simgesidir. Bu seneki Nevruzdan beklentimiz olaylarn son bulmasn ve artk ezilen bireyler olarak yaamak istemiyoruz. Toplumsal bar simgeleyen bir nevruz olmasn diliyorum.

Mazlum Deer, Nevruz bence Suriyedeki savan bitmesi için iyi bir frsat. Orda yaplacak konumalar çkan mesajlar bu sava bitirebilir. Taraflar bir araya getirebilir. Silahsz da diyalog kurulabilir.

BAHARIN DOUU, TABATIN UYANII

Ferhat Tosun, Nevruz denilince aklma baharn douu, tabiatn uyan ve cemrenin düüü geliyor bunlarn yan sra ülkemizde öyle bir görü açs var siyasi anlamlarda tayor. Fakat herkes bilsin ki siyasi anlam dnda farkl mesajlar var aslnda. Toplum açsndan farkl kültürdeki insanlarn bir arada olmasn salyor bu ülkemiz için güzel bir etkinlik. Siyasi olaylardan dolay bu sene fazla bir katlm olacan düünmüyorum.

NEV YEN, ROZ DA ATE DEMEK

Mehmet Tüm, Nevruz hikayesini öyle duymuluum var Rusya da bir demircinin olu hapisteymi ve babas olum kurtulursa ben büyük bir alev yakacam ve o alevin üzerinden atlayacam diye biliyorum. Nev yeni demek Roz da ate demektir bizim duyduumuz Nevruzun tanm bu.

BAZI YOLLAR TRAFE KAPANACAK

Nevruz etkinlii gerekçesiyle Diyarbakrda baz cadde ve güzerghlarn trafie kapatlaca bildirildi.

Diyarbakr Valiliinden yaplan yazl açklamada baz yollarn araç trafiine kapatlaca belirtilerek, 21 Mart 2018 çaramba günü saat: 00:00 itibari ile etkinlik bitene kadar trafie kapatlacak olan yollar öyle sraland

Zümrütkent Caddesinde; TÜVTÜRK Muayene stasyonu Kavandan Fidanlk Kavana kadar olan ksm ve bu caddeye açlan cadde ve sokaklar kapatlacaktr.

Evrim Alata Caddesinde; Evrim Alata Caddesi Aram Tigran Caddesi kesiiminden NEVRUZ PARK altnda bulunan Evrim Alata Caddesi engal Caddesi kesiimi boyunca ve bu caddeye açlan cadde ve sokaklar kapanacaktr.

Alternatif olarak; Yeni Mardin Yolu, çevik Caddesi, Zümrütkent Caddesi Mezarlk Yolu ve Yenihal ikinci caddeye verilecektir.

RANDAN NEVRUZ TATL çN GELENLER

Nevruzu geçirmek üzere Vana gelen ranl turistler, Shopping Fest kapsamnda gündüz alveri yapp, gece de elence mekanlarnda keyifli vakit geçiriyor. ranllar, festival dolaysyla kentte düzenlenen konserlere de youn ilgi gösteriyor. Vana tatil için gelen ranllar, konserlerde dans edip, eleniyor. Tuba ilçesindeki Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen konsere de ranl turistlerin youn katlm oldu. Tahran, Tebriz ve Hoy gibi ehirlerden Vana aileleriyle birlikte gelen turistler, ranl sanatçlarn seslendirdii arklara konser boyunca elik etti. ranl turistler, Vana alveri festivali ve nevruz tatili için geldiklerini belirtip, keyifli vakit geçirdiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git