Bakan çok, alan hiç yok

Ramazan ayında sofralarının boş kaldığını söyleyen Diyarbakırlılar, pazar tezgahlarındaki pahalılığa işaret ederek, "Vitrin seyreder gibi bakıyoruz" dedi.

Haberler 11.04.2022 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda vatandalar ekonomik krizin gölgesinde Ramazan ayn karlad. Bolluk ve bereket ay olarak nitelendirdiimiz Ramazan- erifte pazar alveriine çkan vatandalar, zamlarn yaratt fahi fiyat karsnda, eve eli bo dönüyorlar. Yeniehir ilçesinde kurulan pazarda esnaflk yapanlar ise, i yapamamaktan ikayetçi oldular.

KLO KLODAN TANE TANEYE

Ramazan aynda da ürünlere zam geldiini ve her eyin ate pahas olduunu söyleyen Sevgi Kapar, hiçbir zaman böylesi bir süreci yaamadklarn ifade etti. Ramazan sofralarnn bo kaldn ifade eden Kapar, sadece yeillik aldna iaret ederek, Gördüünüz yeillikler tane tane ve hepsi 100 lira tuttu. Eskiden kilo kilo alrdk, imdi tane tane alyoruz. Avrupal olduk ama pahallkla. Bir an önce düzelmesini istiyoruz dedi.

TIRIK DA YAPAMIYORLAR

Eiyle birlikte çalmalarna ve tek bir çocuklar olmasna ramen geçinemediklerini belirten Öznur Koyuncu, Hep eksi hesap, hep kredi hesaplar dedi. Fiyatlar korkunç olarak nitelendiren Koyuncu, Bir yemek yapyorsun 90 lira. Diyarbakrda tirik yaplrd. Hiçbir ey yapmasan da biberi kzartr, üstüne domatesi koyardn. Ama imdi o bile 50-60 liralk yemek oldu. Kaç parayla geldiinin önemi yok, her türlü elin bo gidiyorsun. Soruyorsun, nutkun tutuluyor. Ülke git gide daha da beter oluyor eklinde konutu.

Pahallktan kaynakl kesintiye gittiklerini aktaran Koyuncu, Domates de lüks oldu. una gerek yok, buna gerek yok diyoruz. Aldmz en pahal meyve de portakal ve elmadr. Muzmu, çilekmi... Yok, alamyoruz. Hepsini en batakine balyorum diye kaydetti. Koyuncu, Yüzüklerin Efendisi filmindeki repliklere iaret ederek, Sabah kalktmda evet, umut bu topraklar terk etti diyorum diye kaydetti.

BU DURUMA DÜÜRENLER UTANSIN

Suriçinde yaadn ve asgari ücretin alverilerine yetmediini söyleyen Zeynel Abidin çakr, domatesin kilosunun 20 TL, patlcann kilosunun 30 TLye kadar yükselmesinden dert yand. çakr, Otlarla geçiniyoruz. Yediimiz hepsi ottur. Asgari ücretle geçim salayan bir insandan sen ne bekliyorsun? Her gün evine muz mu götürmesini bekliyorsun? Bir haftalk alveri yapmaya çalyoruz ama olmuyor. Her gün ot, her gün ot. Aababalar ne yapyor, her gün krmz et yiyor. Gelin dolabm açaym, et yok. Bizi bu duruma düürenler utansn diye konutu.

VTRN SEYREDYORUZ

Aynur Türkan, zamlar öncesi 50 TLyle bir poet doldurabildiklerini, ancak imdi bunun mümkün olmadn kaydetti. Türkan, u an sadece vitrin seyreder gibi bakyoruz. Patlcan olmu 40 lira, indirim yapyorlar 35 lira. Domates 20 lira. Zorunlu ihtiyaçlarmz lüks olmaya balad. Pazarda vitrin dolar gibi dolayoruz eklinde konutu.

Ülkenin gidiatnn kötü olduunu kaydeden Türkan, Belirli platformlarda pembe bir tablo çiziliyor ama kimse gerçei görmüyor. Ya da kral çplak demiyor. Asgari ücret 2 bin 200 lirayken her ey çok güzeldi. u an asgari ücret 4 bin 250. Ama insanlar evlerine bir ey götüremiyor. Bir çeit yemek en az 150-200 liradr. Ben pazarn bandan ortasna kadar geldim ve hala ellerim bo. Sadece fiyat soruyorum, gülümsüyorum. Pazarclarn da bir suçu yok. Sebebi en batakiler. Ukraynada sava oluyor, biz etkileniyoruz. Dolar yükseliyor, biz etkileniyoruz. Bunun sorumlusu biz emekçiler deiliz ifadelerini kulland.

Daha önce kiloyla aldklar sebzeleri imdi alamadklarn aktaran Fatma Eker, Ramazan ayndayz, canmzda çekiyor ama alamyoruz. Bu sene kyamet olmu. Eskiden ylda bir zam gelirdi, imdi haftada bir zam geliyor. Komik geliyor artk bize. Her ey çok pahal geçinemiyoruz dedi.

BAKAN çOK ALAN YOK

Hayat pahall alm ban gidiyor diyen Mehmet çetinkaya, 3-4 poet alveri için 145 lira verdiini ifade etti. çetinkaya, Aldmz aylk 4 bin 250 lira. Kira bin 500, doal gaz 675 lira, elektrik 300. Ekmei ayr dier eyleri ayr. Artk bunu kaldracak gücümüz yok. Kurtarmyor, gittikçe batyoruz. Öncesinden durumumuz iyiydi. u anda sfra vurmu durumdayz. Pazara bir hafta geldiimizde ikinci hafta gelemiyoruz diye konutu.

Pazar esnaflarndan Hüseyin Erçin, karlarnn dütüünü ve sat yapamadn söyledi. Erçin, Bir müteri iki tane salatalk tartt, 6 buçuk lira tutunca geri brakt. Bakan çok, alan yok. Mazot yüzünden bu kadar pahaland. Gidip bahçeden bedava getirsem de hepsi mazota gidiyor. Oruç zamlar eskiden de vard ama bu kadar deildi. imdi daha da katland. Her geçen gün zam geliyor eklinde konutu.

FYAT SÖYLEMEYE UTANIYORUZ

Sat yapamamaktan ikayet eden bir dier esnaf Ramazan Kocakaya ise, Malzemeler yüzde 100 deil, yüzde 500 zamland. Bir tane marul 20 lira oldu, yeillik tanesi 5 lira oldu. Bu sene her ey çok zamland. Milletin alm gücü de kalmad. Artk millete fiyat söylerken utanyoruz. Maydanozun hakk bir liradr ama bir çuval 150 liraya alyoruz. Mazota, poete en az bin 400 lira gidiyor. Maliyet çok fazla olduu için biz de öyle satmak zorunda kalyoruz diye kaydetti.

Ana Sayfaya Git