Bakan Gül: Reform hayata geçtikçe yargıya olan güvenin artmasını sağlamış olacağız

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne ilişkin, "Bu reform adım adım hayata geçtikçe yargıya olan güvenin, adalete olan inancın artmasını temel olarak sağlamış olacağız" dedi.

Haberler 10.10.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Barolar Birlii (TBB) tarafndan, Türkiyenin ilk ve tek hukuk müzesi olan Türkiye Barolar Birlii Hukuk Müzesinin açl törenle yapld. Törene, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, Yargtay Bakan smail Rütü Cirit ve TBB Bakan Metin Feyziolu katld. Müzeyi gezen Bakanlar Gül ve Ersoy, daha sonra açl gerçekletirdi. ki bakan ile beraberindeki heyet daha sonra, TBB tarafndan düzenlenen, 950. Ylnda Kutadgu Bilig ve Adalet konulu panele geçti.

NSAN ADALETSZ KALAMAZ

Bakan Gül, insanln adalet duygusuyla ayakta durduunu, bunun kyamete kadar böyle devam edeceini belirtti. nsanlarn adaletsiz asla ayakta kalamayacan söyleyen Bakan Gül, Mutluluun formülü, bilgisi nedir? Adalettir. Bizlerin de savunma, iddia, yarglama makam olarak aradmz, ortaya çkarmaya çaltmz deer adalet deeridir. Yusuf Has Hacipin dedii gibi; Adalet göün direidir. Bugün bamza gökyüzü dümüyorsa, gökyüzü kendi yörüngesinde duruyorsa adalet sayesindedir. Ama adaletin olmad yerde bamza gök dümü gibi bütün toplum bundan etkilenir eklinde konutu.

Y KANUN KADAR Y UYGULAMA DA ÖNEML

Bakan Gül, Yarg Reformu Strateji Belgesinin temel yaklamnn, güven veren ve eriilebilir bir adalet anlay olduunu vurgulad. Toplumun her kesimi için adaletin dald bir sistemi istediklerini belirten Bakan Gül, öyle konutu:

Eer 82 milyon vatandamzn birinde bile, bana kar adalet farkl tutuma girer düüncesi varsa; burada adalet tecelli etmemi demektir. Biz uygulayclar, yarg paydalar, bu ülkenin vatandalar olarak eksikler neredeyse bunu tamamlamak zorundayz. Bin yl önce bu iin çilesiyle aray içinde olan Kutadgu Bilig gibi, bizler de bu reform adm adm hayata geçtikçe yargya olan güvenin, adalete olan inancn artmasn temel olarak salam olacaz. Hukuku her eyin üstünde gören anlayta adalet tecelli olur. Bu duyguyu hep birlikte adm adm hem mevzuatyla, hem uygulamasyla hayata geçirirsek mutluluun bilgisine o zaman ulam oluruz. çünkü hukuk devleti akam yatana yattnda sabah kalknca kendinden, ülkesinden, toplumdan emin ve güvende hissederek uyuyorsa orada hukuk devleti ina edilmi demektir.

DEVLETLERN Y VEYA KÖTÜ OLMALARI YÖNETCYE BALIDIR

Yargtay Bakan smail Rütü Cirit ise, Türklerin tarihin her sahnesinde olduunu belirterek, Türklerin içinde olmad bir dünya tarihi yazlamaz. Tarihin ilk döneminde, orta döneminde ve son döneminde biz hep vardk. Adalet ile devletin bekas arasnda dorudan ba vardr. Adalet olmaynca devlet olmaz. Türk dünyasnn yetitirdii önemli bilginlerden biri Yusuf Has Hacibtir. Devletlerin iyi veya kötü olmalar yöneticilerine baldr. Devlet adamlarnn hem resmi ilerinde hem özel hayatndaki davranlaryla topluma örnek olmalar gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git