Bakan Soylu: Gördüğüm en ağır sel felaketi burası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, sel felaketiyle ilgili, "Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Haberler 14.08.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu ile çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Kastamonunun Bozkurt ilçesinde yaanan sel felaketinin ardndan bölgede incelemelerde bulunarak, çalmalarla ilgili bilgi ald. Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl (AFAD) Koordinasyon Toplantsnn ardndan açklamalarda bulunan Bakan Soylu, afeti yaayan vatandalara geçmi olsun dileklerini iletti. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla yangn bölgesinden, afet bölgelerine intikal ettiklerini söyleyen Soylu, Bozkurttaki tabloyu gördüünde etkilendiini belirterek, Benim gördüüm en ar sel felaketi buras, Derelide kar karya kaldmz felaketin 5 misli diyebiliriz. Burann bir özellii var, etki alan geni. Ayn zamanda vatandalarmzn kar karya kald risk yüksek dedi.

LçE KYE BÖLÜNDÜ

Bakan Soylu, Türk Hava Kuvvetleri, jandarma, emniyet, AKUT ve sahil güvenlik ile sivil toplum kurulularnn ekiplerinin el birliiyle çaltn dile getirerek, yaklak 850 vatandan kurtarldn, önemli bir kurtarma faaliyeti gerçekletirildiini belirtti. Kurtarma çalmalarnn detaylarna deinen Soylu, u ifadeleri kulland:

Bu kurtarmalarda hasta, yal, çocuk var. Aileler, bebekler, hamile var. Bunu ezberleyerek söylüyor deilim, her birini yaadmz için söylüyorum. Akam 20.00ye kadar yine arama kurtarma çalmalar devam etti. Özellikle burada yani Bozkurtta arama, kurtarma çalmalarnda sona geldik diyebilmem mümkün. Hala bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemiyle hem de arama tarama yöntemiyle çalmalarna devam ediyorlar. Bu arada ihbarlar var, bu ihbarlarla ilgili de çalyoruz. En son hemen yolun, derenin kar tarafndan 8 vatandamz bir ihbar neticesinde alabilme kabiliyetine sahip olduk. Yani bu ilçe ikiye bölündü. Yani ilçenin dier tarafyla bu taraf arasndaki iletiim, ulam bu sabah 05.00e kadar yoktu. imdi ulam da bir köy yolu üzerinden salanabildi yani iki ayr alanda, iki ayr çalma gerçekletiriliyor.

Afet çalmalarn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana da bilgi vererek, koordineli ekilde takip ettiklerini söyleyen Bakan Soylu, bölgede altyap hasarlarnn çok olduunu belirterek, Türkiyenin birçok kurum ve kuruluundan hem buralarn eski haline kavuabilmesi için araçlar, vidanjörler ve bütün bu suyun çekilebilmesi için i makineleri, ayn zamanda da vatandalarn günlük ihtiyaçlarn karlamas için birçok destek buraya akyor eklinde konutu.

17 CAN KAYBI

Gelen ihbarlarla her yere ulamaya çalacaklarn aktaran Soylu, konumasnda unlar dile getirdi:

Kastamonuda sadece burada Bozkurtta deil, dier bir iki ilçemizde de toplam 15, 2 de Sinopta kaybmz var. Vatandalarmza Cenab Allahtan rahmet diliyorum. Ayn zamanda ailelerine, yaknlarna ülkemize basal dileklerimi iletmek istiyorum. Yine burada can havliyle çalan arama kurtarma ekiplerimize, ekiplerimize destek olan hemehrilerimize de minnet ve ükranlarm ifade etmek istiyorum. Hasar ve zarar tespit çalmalar balad. Sayn Cumhurbakanmzn bize açk ve net talimatdr.

DEVLET, DEVLETLN BURADA DA GÖSTERECEK

Bakan Soylu, vatandalar madur etmeyeceklerini vurgulayarak, yöre halknn olaydan çok etkilendiini belirtti. Soylu, unlar kaydetti:

Devlet, bu yaralar sarana kadar buralarda olacak. Devlet, devletliini gösteriyor, burada da gösterecek. Vatandalarmzn herhangi bir endiesi, üphesi, kaygs olmasn. El birliiyle bunun üstesinden geleceiz. çok yardm etmek isteyenler var. Bizim bir usulümüz geliti. Tüm Türkiyeden vatandalarmzdan bu usule yönelik yöntemin devam etmesinin doru olduunu düündüüm için hem destek hem de bizi anlayla karlamalarn istirham ediyoruz.

Ayni ve nakdi yardmlarn AFAD üzerinden koordine edileceini söyleyen Bakan Soylu, AFADn bunu bugüne kadar baarl ekilde yönettiini ve yardmlarn yerinde tüketildiini aktard.

Soylu, kayplar için çok üzüldüklerini belirterek, hasarlarn ve kar karya kalnan maduriyetlerin el birliiyle giderileceini söyledi.

Yaralar saracaklarn dile getiren Bakan Soylu, Belki hüzünlerini silemeyiz, belki hatralarn geri getiremeyiz ama gelecek nesillerimizin daha güvenli, yaadklarnda mutlu olacaklar bir Bozkurt ve dier ilçeleri oluturabilme kabiliyetine sahip olan bir devletimiz ve gücümüz var dedi.

BR PATLAMA SÖZ KONUSU DEL

HES patlad yönündeki iddialara yant veren Soylu, Bu tip sel afeti olduunda hemen bir deerlendirme yaplyor. Eer orada herhangi bir hidroelektrik santrali varsa hemen HES patlad deniliyor. Ben ayn eyle Arhavide de karlamtm. Maalesef burada da karlatm. Arhavide karlatmda gitmi bakmtm. Burada bakmak nasip olmad. Teknik olarak böyle bir bilgim de yok ama DS Genel Müdürümüz, Enerji Bakanlndan sorumlu arkadalar vard. Bir patlama söz konusu deil, çünkü patlayabilecek bir ey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizmas yok burann dedi.

Soylu, ortaya atlan iddialarn birer provokasyon olduunu belirterek, Maalesef son günlerde bu çok yaplyor. Sorumlu olduunu düündüümüz insanlar, vatandalarmzn en nazik zamanlarnda en nazik noktalar üzerinden hem provokasyonu hem de istismar bir vesileyle ortaya koyuyorlar. Zaten patlam olsayd bugüne kadar 50 defa, Bunun sorumlusu sizsiniz diye önümüze koyarlard. Böyle bir ey söz konusu deil. Bunu da bir bilgilendirme açsndan söylüyorum ama burada gezdiimde anlyorum ki bu i burada tutmu. Vatandalarmz bana HES patlad diyor. Bir baraj olacak da siz kapak açacaksnz o baraj boalacak yukardan aa gelecek. Ben de bunu izah etmeye çalyorum. Böyle bir mekanizma yok, hazne yok. Hakikaten yamur çok güçlü bir yamurdu. Ayns geçen sene Derilede de olmutu. Orada böyle bir mekanizma da yok eklinde konutu.

HASAR TESPT çALIMALARI BUGÜN TBARYLE TAMAMLANACAK

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Bartnda yaanan sel felaketiyle ilgili olarak Valilikle koordinasyonun salandn belirtti. Bakan Kurum, açklamasnda, Tabi buraya gelmeden önce biz Bartndaydk. Orada yaanan sel felaketi nedeniyle valilikle koordinasyonu saladk. Arife teyzemizi aryoruz. Bir vatandamz kalp krizi sebebiyle hayatn kaybetti. Tüm köylerimize ulatk. Hasar tespit çalmalar da bugün itibariyle tamamlanacak. nallah önümüzdeki günlerde vatandalarmzn yarasn da hzl ekilde saryor olacaz ifadelerini kulland.

Bozkurttaki afetin, Derelide gerçekleen afetin katbekat fazlas olduunu dile getiren Kurum, Kastamonu Bozkurttaki afet gerçekten Derelideki afetin katbekat fazlas. Biz hemen hzl ekilde alt yap hasarlarnn ve üst yap hasarlarnn tespit çalmalarn balattk. Önceliimiz vatandalarmz, vatandalarmzn hayat. nallah en ksa zamanda onlara ulaacaz ve ardnda da hzl bir ekilde hasarlarmz gideriyor olacaz dedi.

Ana Sayfaya Git