Bakan Soylu: Yurt içi terörist sayısı 550'ye geriledi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yurtiçi terörist sayısı 2016'dan bugüne azalış trendine girmiş, 2 bin 500'lü seviyelerden bu ay itibarıyla 550'li rakamlara gerilemiştir. Örgüte katılım 2014 yılındaki 5 bin 558 seviyesinden her yıl azalarak 2019 itibarıyla 108'e düşmüştür" dedi.

Haberler 21.11.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlnn 2020 yl sunumunu yapt. Bakan Soylu, terörle mücadelede Türkiye tarihinin en baarl döneminde olunduunu bildirdi. Terör örgütü PKK ile mücadele kapsamnda, gerçekletirilen operasyon saysnn arttn söyleyen Bakan Soylu, nsansz hava arac unsurlarmzn yer tespitleriyle sadece bu yl 363, toplamda bin 144 terörist etkisiz hale getirilmitir. Ayrca 6 faz olarak devam eden kran operasyonlar çerçevesinde de u ana kadar 121 terörist etkisiz hale getirilmi, 229 maara ve snak imha edilmitir. Yurtiçi terörist says da 2016dan bugüne azal trendine girmi, 2 bin 500lü seviyelerden bu ay itibaryla 550li rakamlara gerilemitir. Örgüte katlm 2014 ylndaki 5 bin 558 seviyesinden her yl azalarak 2019 itibaryla 108e dümütür. kna ve teslim toplam ise bu yln ilk 10 aylk verilerle 289dur. Elbette ki bu baary sadece operasyonlarla salyor deiliz. Jandarma üs bölgeleri ve polis güvenlik noktalarndaki art, yol kontrol saylarmzdaki yükseli, topyekün bir saha basks oluturmakta ve terör örgütünün ruh saln bozmaktadr dedi.

PKKNIN CAN GÜVENL YOKTUR

Bakan Soylu, terörle iltisakl olduu belirlenen belediye bakanlar hakknda soruturmalar yapldn anmsatarak, Bir önceki dönemde görevden alnan 94 belediye bakanndan 42 belediye bakan toplam 286 yl ceza almtr. 19u tutuklanm, 59u tutuksuz yarglanmakta, 6s adli kontrol ve 8i hakknda yakalama karar vardr. Terörizmle mücadelede ortaya koyduumuz bu anlayn rakamlara yansmas ise u ekildedir. Üniversite örenci saylar son 3 ylda Mardinde yüzde 60, Siirtte 36.5 orannda; turist saylar ise Tuncelide yüzde 365, Diyarbakrda yüzde 244, Mardinde yüzde 138 orannda artmtr. Muhalefet tarafndan, ülkede can güvenlii olmad ifadesi, srarla dile getirilmektedir. Lütfen herkes samimi olsun. Eer can güvenlii yokluundan kast terör örgütlerinin can güvenliiyse, dorudur. Bunlarn can güvenlii yoktur ve olmayacaktr da. PKKnn can güvenlii yoktur, FETÖnün, DEAn, DHKPnin can güvenlii yoktur ve olmayacaktr diye konutu.

FETÖ LE MÜCADELEDE DURUUMUZ NETTR

FETÖ ile mücadele kapsamnda, bu yl Kasm ay itibaryla 261 bin 700 kiinin gözaltna alndn, bunlardan 91 bin 287sinin tutuklandn söyleyen Bakan Soylu, FETÖ ile mücadelede duruumuz nettir. Bakanlmzn ve hükümetimizin bu konudaki kararllnda kesinlikle herhangi bir sapma ve eksiklik söz konusu deildir ifadelerini kulland.

Bakan Soylu, DEA ilk olarak terör örgütü olarak ilan eden ülkenin Türkiye olduunu vurgulayarak, öyle konutu:

Yurtiçindeki operasyonlarda da 2016-2019 arasnda, toplam 1058 DEAl etkisiz hale getirilmitir. 1 Ocak 2017den itibaren, Türkiyede tek bir eylem dahi yapamayan DEA terör örgütünün, son iki ylda 5 adet eylem giriimi önlenmi yabanc terörist savaç olduu deerlendirilen 8 bin 922 kiinin de ülkeye girii engellenmitir. Snr ötesinde DEA ve PKK-YPGye kar gerçekletirilen operasyonlar neticesinde 368 bin 217 Suriyeli de ülkelerine geri dönmütür.

DHKP-C VE MLKP KIRSALDAN TAMAMEN SLND

Bakan Soylu, tüm terör örgütlerini tek bir yap olarak gördüklerini kaydederek, ar sol terör örgütleriyle mücadelenin de kararllkla sürdüünü bildirdi. Bakan Soylu, unlar söyledi:

DHKP-C ve MLKP krsaldan tamamen silinmi ehir operasyonlarnda özellikle örgütlerin yönetici kadrolarna ar darbe vurulmu, hiyerarik yaplar ve örgütsel çalmalar sekteye uratlmtr. Operasyon trendlerine baktmzda, bu örgütlere dönük olarak, 2016da 274, 2017de 365, 2018de 405 ve yln ilk 10 aynda 343 operasyon gerçekletirildii görülmektedir.

142 ÜST DÜZEY TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Konumasnda, sözde üst düzey teröristlere yönelik operasyonlara dikkat çeken Bakan Soylu, Bu yl 142 üst düzey terörist etkisiz hale getirilmi, özellikle krmz kategoriye büyük zayiat verilmitir. 2016 ve 2017de bu say 1 iken, 2018de 13 ve bu yl 12 olarak kaytlara geçmitir. En son yaplan operasyonda PKKli Erhan Porsipinin öldürülmesi ehit ailelerinin ve bizim içimizi rahatlatmtr. Esas itibariyle öldürülmesi yurt içinde önemli bir itir. nönü stadndan Merasim sokandaki patlamaya kadar bir çok insanmzn kanna giren o hain gerekli cevab almtr diye konutu.

KADIN CNAYETLER

Bakan Soylu, aile içi ve kadna iddet olaylarnda ilk 10 ay dikkate alndnda geçen yla kyasla yüzde 14 orannda azal salandn kaydederek, öyle konutu:

Küresel bir ölçü olan milyon bana düen kadn cinayeti saysnda birlemi milletler raporuna göre dünya ortalamas 13; Avrupa ortalamas 7, Türkiyede ise 3.8dir. Kadnlarmzn acil durum çars yapabilmeleri ve hzlca yetiebilmek için bakanlk bünyesinde KADES adl bir yazlm gelitirdik. Halen 342 bin 926 kii tarafndan indirilmi 15 bin 489 çar alnm ve ekip sevk edilmitir. Bunlarn ortalama olarak yars gerçek çarlardr.

DENETM YAPIYORUZ VE YAPMAYA DEVAM EDYORUZ

Bakan Soylu, trafik cezalarnn fazla kesildiine ilikin eletiriler olduunu belirterek, Trafik cezalarnn bütçeye katk için kesiyorlar diyorlar. Trafik cezalarnn uzun yllardan beri trendi bellidir, kesilen miktarda bellidir. Denetimle ceza arasndaki iliki ters ilikidir. Denetimi artrdnz sürece kazalar azalmaktadr. Dünya bunu baka türlü çözememitir. Biz denetim yapyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Bunun mali politikayla alakas yoktur. nsan canyla alakas vardr. Elde edilen gelirlerin de yüzde 50si sosyal yardmlama ve dayanma vakfna gitmektedir. dedi.

KOMSYONDA TOKALAMA TARTIMASI

Bu arada komisyon salonuna giren çileri Bakan Süleyman Soylu, AK Parti milletvekilleriyle tokalat. Muhalefet sralarna yönelen Bakan Soylu, burada HDP ve CHP milletvekillerini bayla selamlad. Bunun üzerine HDP milletvekilleri Bakan Soyluya tepki gösterdi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Komisyon Bakan Lütfi Elvana, Süleyman Soylunun ayrcal nedir? Neden bu organize eyleme alet oldunuz. Bu ayrcalk nereden geliyor. Gün boyu sürecekse geçen yllarda olduu gibi milletvekillerine saygszlk anlamnda baka fotoraflarda olabilir. Bunun önünü almak için neler yapacaksnz. Bununla ilgili gerekli uyarlar yapmanz sizden rica ediyorum dedi.

NEZAKETEN AYAA KALKIP HOGELDNZ DEMENZ GEREKRD

AK Parti Milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine tartma yaanmasn istemeyen Komisyon Bakan Lütfi Elvan, Sayn Soylu son derece nezaket sahibi bir insandr. Hiçbir milletvekiline kar saygszl söz konusu deildir. Burada ellerini skt her bir kardeimiz ayaa kalkt. Belki sizin oradaki tavrnz bu tür bir yaklama neden olmutur. Sayn bakan sizin tarafnza yöneldi ve sizleri selamlad. Ama en azndan nezaket gerei ayaa kalkp misafire, ho geldiniz demeniz gerekirdi. Sayn bakann hiçbir ayrcala ihtiyac yoktur diye konutu.

Ana Sayfaya Git