Bakanlığın Kent Ormanı'na dair itirazı reddedildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, "rezerv yapı alanı" ilan ettiği Kent Ormanı'na ilişkin yerel mahkemenin verdiği "yürütmeyi durdurması" kararına yaptığı itiraz, İstinaf Mahkemesi'nce reddedildi.

Haberler 03.01.2020 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesindeki Kent Ormann korumaya yönelik son karar Antep Bölge Adliye Mahkemesinden geldi.

çevre ve ehircilik Bakanlnn Kent Ormanna dair rezerv yap alan karar almas üzerine Diyarbakr Barosu, telafisi güç zararlara sebebiyet verecei gerekçesiyle kararnn yürütülmesinin durdurulmas istemiyle Diyarbakr 2. dare Mahkemesine bavuruda bulunmu, mahkeme de bavuruyu hakl bularak yürütmeyi durdurma karar vermiti.

Bunun üzerine çevre ve ehircilik Bakanl, Diyarbakr 2. dare Mahkemesinin ald karar dair stinaf Mahkemesine itirazda bulundu.

Bakanln yasaya aykrlk gerekçesiyle yapt itiraz, stinaf Mahkemesince dava dosyasndaki mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulmas istemi hakknda verilen kararda yasaya aykrlk bulunmad gerekçesiyle reddedildi.

NE OLMUTU?

çevre ve ehircilik Bakanl, Diyarbakrn Kayapnar ilçesi snrlarnda bulunan ve belediye tarafndan Kent Orman olarak ilan edilerek aaç dikimine balanan bölgeyi, 2013 ylnda rezerv yap alan ilan etti. Bakanlk, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ve Kayapnar Belediyesi mar Plannda Kent Orman olarak planlanan 158, 6883, 6885, 141, I57 ve 6547 nolu parseller, 10 Eylül 2013 tarih ve 5721 sayl karan ile 3 bin dönümlük yeil alan konut rezerv alanna dönütürdü. 100 bin ve 25 binlik Kent Orman ve Kent Park olarak planlanan alann çeidi bölgelerinde aaçlandrma çalmalar yapld.

Kayapnar Belediyesi snrlar içinde yer alan Kent Ormannn rezerv yap alan ilan edilmesi öncesinde, Milli Eitim Müdürlüü okul yapm, Emniyet Müdürlüü at poligonu, Gümrük ve Ticaret l Müdürlüü tr park yapmak için Valilikten buras için yer talebinde bulunmulard.

DARE MAHKEMES YÜRÜTMESN DURDURMUTU

Kent Ormannn rezerv yap alan ilan edilmesine ilikin Diyarbakr Barosu ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesi karara itiraz etmiti. Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuk Komisyonu, Bakanln kararnn yürütülmesinin durdurulmas istemiyle Diyarbakr 2. dare Mahkemesine bavuruda bulunmutu. Mahkeme Baronun talebini yerinde bularak, 5 Aralk 2018 telafisi güç zararlara sebebiyet verebilecei gerekçesiyle kararn yürütmesinin durdurulmasna hükmetmiti.

Diyarbakr 2. dare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararnn ardndan çevre ve ehircilik Bakanl, rezerv yap alan ilan edilen Kent Ormannn alt ölçekli planlarla korunacan ve karar yasaya aykrlk gerekçesiyle stinaf Mahkemesine itirazda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git