Bakanlık Sözcüsü Çekin: 289 darbe davasının 288'i karara bağlandı

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma ve davaları titizlikle yürüttüğünü belirterek, "Derdest fiili darbe soruşturması bulunmamaktadır. 289 fiili darbe davasının 288'i karara bağlanmıştır. Yargılaması devam eden bir dosya bulunmaktadır" dedi.

Haberler 10.07.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Sözcüsü çekin, Ankara Hakimevinde bilgilendirme toplants düzenledi. çekin, sosyal medya üzerinden yürütülen linç kampanyalarnn kimseye faydas olmadn belirterek, hakim ve savclarn sadece kararlaryla konuabildiklerini vurgulad. Bu nedenle yarg mensuplarnn sükunetinin istismar edilmemesi gerektiini dile getiren çekin, Eletirinin ykma dönümemesi, ifade hürriyeti ile hakaretin birbirine kartrlmamas için yarg süreçlerini serinkanl biçimde takip etmeyi ve deerlendirmelerimizin bilgiye dayal olmasnn önemini örenmek zorundayz. Unutmayalm ki yarg Türk milletinin yargsdr. Adliye bu ülkenin bir kurumudur. Hakim ve savclar da bu milletin evlatlardr. Kendilerine yarg yetkisi emanet edilen hakim ve savclarmzn, sosyal medya ortalamasnn çok üzerinde bir vicdan ve hakkaniyet duygusu tadndan hiç kimsenin kukusu olmamaldr dedi.

ZLEME KURULLARI RAPORLARI KDK VE THEKE GÖNDERLECEK

Bakanlk Sözcüsü çekin, infaz sistemine ilikin önemli deiiklikler içeren mevzuat paketinin TBMMde kabul edildiini hatrlatarak, pakette 4 farkl kanunda deiiklik yapldn kaydetti. Düzenleme kapsamnda, Ceza nfaz Kurumlar ve Tutukevleri zleme Kurullarnn görev ve yetkilerin geniletildiini vurgulayan çekin, öyle konutu:

Ayrca yaplan yeni deiiklikle izleme kurullar tarafndan hazrlanan raporlar artk Kamu Denetçilii Kurumu (KDK) ile Türkiye nsan Haklar Eitlik Kurumuna (THEK) da gönderilecektir. Getirilen düzenlemeyle izleme kurullar hastanelerle adliyelerde hükümlü ve tutuklularn bulundurulduklar yerleri ve nakil araçlarn da denetleyebilecektir. Yine yaplan deiiklikle sosyal devlet ilkesi gereince maddi durumu iyi olmayan hükümlülerden nakil giderlerinin alnmamas salanm, infaz kurumlarnda dijital dönüüm kapsamnda hükümlülerin baz ilemlerini elektronik ortamda yapabilmeleri imkn tannmtr. Ayrca tutuklu ve hükümlülere hasta ziyareti amacyla verilen mazeret izinleri de kolaylatrlm ve ziyaret süreleri uzatlmtr. Bu düzenlemeyle hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1,5 saate çkarlmakta; tutuklu ve hükümlüler bakmndan hasta ziyareti amacyla verilen mazeret izinleri arasnda beklenmesi gereken asgari bir aylk süre art da kaldrlmtr.

SUç MADURU KADINLARIN FADELER SOMUT DELLDR

Sözcü çekin, yarg paketi kapsamnda yaplan dier deiikliin ise tutuklama artlarna ilikin olduunu söyleyerek, Katalog suçlarda kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunmas hususu yaplan düzenlemeyle açkça vurgulanmtr. Burada u hususa özellikle vurgu yapmak istiyorum; soruturma ve yarglama kapsamnda adli görüme odalarnda alnan suç maduru kadnlarn ifadeleri somut delildir. Ayrca çocuk izlem merkezlerinde suç maduru çocuklarn beyanlar da somut delil niteliindedir. Bu ifadeler uzmanlar eliinde alnmaktadr, kadn ve çocuklarmzn beyanlar elbette ki delildir dedi.

AçIK NFAZ KURUMLARI HÜKÜMLÜLER 30 KASIMA KADAR ZNL

Salgn nedeniyle baz hükümlülere Covid-19 izni getirdiklerini ve süreyi uzattklarn açklayan çekin, Bu kapsamda açk ceza infaz kurumlarnda bulunan veya açk ceza infaz kurumlarna ayrlmaya hak kazanan hükümlüler izne ayrlmt. Yaplan deiiklikle Covid-19 izninin 30 Kasm 2021 tarihine kadar uzatlabilmesine imkn salanmtr diye konutu.

289 DARBE DAVASININ 288 KARARA BALANDI

Bakanlk Sözcüsü çekin, darbe giriiminin 5inci ylnda Türkiyenin terörle mücadelesinin kesintisiz kararllkla devam ettiini belirterek, bamsz ve tarafsz Türk yargsnn, darbe giriimiyle ilgili soruturma ve davalar titizlikle yürüttüünü söyledi. çekin, Derdest fiili darbe soruturmas bulunmamaktadr. 289 fiili darbe davasnn 288i karara balanmtr. Yarglamas devam eden bir dosya bulunmaktadr. Bununla birlikte terör örgütü yöneticilii ve üyeliine ilikin soruturma ve davalar da devam etmektedir. Bakanlmzca firari örgüt üyelerinin iade süreçleri de büyük titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreç teyakkuz halinde devam ettirilmektedir. Ulalan yeni bilgi, belge ve deliller dikkatle deerlendirilerek adli ve idari mercilerle paylalmaktadr dedi.

Ana Sayfaya Git