Baluken: Öcalan ile görüşme yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin sürece dönük açıklamalarının seçime dönük taktik bir hamle olmadığını söyleyen İmralı Heyeti Üyesi Baluken, süreci bitirmeye dönük stratejiye dikkat çekti. Baluken, sürecin merkezinde yer alan Abdullah Öcalan ile görüşmek için 2 haftadır devlet ve hükümetten cevap beklediklerini belirterek "Öcalan ile yeni bir temasımız yok" açıklaması yaptı.

Haberler 04.05.2015 - 10:01 Son Güncelleme : 04.05.2015 - 10:01

İmralı Heyetinin 30 Nisanda Mecliste yaptığı açıklama ile çözüm sürecinin durduğunu ve müzakere mekanizmaları oluşturulmayana kadar da sürecin anlamını yitirdiğini açıklaması, Kürt sorununun demokratik çözüm sürecine ilişkin Türkiye kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. Avrupada yayın yapan Med Nçe Tvye telefonla katılan katılıp HDP İmralı Heyeti Üyesi ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, süreçle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Baluken, kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan olan Abdullah Öcalan ile görüşmelerin sürüp sürmediği yönündeki soruya cevap vererek Öcalan ile yeni bir temasımız yok dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlunun son dönemde yaptığı açıklamaların geriye dönüş anlamını taşıdığını vurgulayan Baluken, AKP süreçle ilgili kaygılar konusunda mevcut uyarılarımızı yeterince anlamadı dedi.

Devlet geri dönüş yapmadı

Devlet ve hükümet yetkilileriyle süreçle ilgili en son görüşmelerinin 2 hafta önce gerçekleştiği bilgisini veren Baluken, görüşmede devlet heyetlerinin bazı temaslarda bulunacağı ve HDP İmralı Heyetinin daha sonra İmralıya gidebileceği yanıtını aldıklarını aktardı. Baluken, o tarihten sonra devlet tarafından kendilerine herhangi bir geri dönüş olmadığını belirtti.

Hükümet Erdoğan çizgisinde

Cumhurbaşkanı Erdoğanın son günlerde geliştirdiği çözüm ve müzakere karşıtı açıklamaları ve seçim sürecine ilişkin de açıklamalar yapan İdris Baluken, şunları ifade etti: Hükümet süreci doğru okumalıdır. Kürt sorunu konusunda hükümet ile Erdoğan arasında belli bir süre ikircikli bir yaklaşım vardı. Fakat son 2-3 haftaya bakıldığında aralarındaki fark kapandı ve Tayyip Erdoğanın söylemleri geçerli oldu. Dolayısıyla, eğer halkımız Tayyip Erdoğanın söylemleri üzerinden AKPnin söylemlerini ve süreci okursa daha doğru sonuca ulaşır.

Erdoğanın açıklamaları süreci bitirmeye dönük

Erdoğanın yaptığı açıklamaların yalnızca seçim sürecinde milliyetçi oyları almaya yönelik taktik bir hamle olarak değerlendirilmesinin eksik kalacağına dikkat çeken Baluken, Mevcut duruma göz attığımız zaman, bunun çözüm sürecini bitirmeye yönelik bir strateji olduğu okunabilir değerlendirmesini yaptı.

Baluken AKPnin Stratejik karar değişikliğinin ne tür sonuçlara yol açacağı sorusuna da şu şekilde yanıt verdi: Halkımız masayı, çözümü reddeden Erdoğanın pozisyon değiştirerek sanki hiçbir şey olmamış gibi çözüm sürecinin devam edeceği beklentisi içinde olmamalıdır. Bu çok büyük bir yanılgı olur. Tayyip Erdoğan çözüm süreciyle ilgili olarak stratejik bir pozisyonu ortaya koyuyor. Seçim meydanlarında yaptığı açıklamaları bu şekilde değerlendirmek lazım.

Seçim sonuçları belirleyici olacak

AKPnin seçimden güçlü çıkması ve HDPyi barajın altında tutması halinde, halkın mevcut açıklamaların pratik uygulamalarıyla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Baluken, Bu pratik yansımalar da Kürtleri reddeden bir tutum olacaktır. Bu yüzden, seçim sonuçları AKPnin politikasının önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği konusunda son derece önemlidir. Bütün halkımızın da bunu bir uyarı olarak almasını istiyorum ifadelerini kullanarak halkı AKP politikalarına karşı uyardı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır