Baluken: Öcalan ile görüşme yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin sürece dönük açıklamalarının seçime dönük taktik bir hamle olmadığını söyleyen İmralı Heyeti Üyesi Baluken, süreci bitirmeye dönük stratejiye dikkat çekti. Baluken, sürecin merkezinde yer alan Abdullah Öcalan ile görüşmek için 2 haftadır devlet ve hükümetten cevap beklediklerini belirterek "Öcalan ile yeni bir temasımız yok" açıklaması yaptı.

Baluken: Öcalan ile görüşme yok

İmralı Heyeti'nin 30 Nisan'da Meclis'te yaptığı açıklama ile çözüm sürecinin durduğunu ve müzakere mekanizmaları oluşturulmayana kadar da sürecin anlamını yitirdiğini açıklaması, Kürt sorununun demokratik çözüm sürecine ilişkin Türkiye kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. Avrupa'da yayın yapan Med Nûçe Tv'ye telefonla katılan katılıp HDP İmralı Heyeti Üyesi ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, süreçle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Baluken, kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan olan Abdullah Öcalan ile görüşmelerin sürüp sürmediği yönündeki soruya cevap vererek "Öcalan ile yeni bir temasımız yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun son dönemde yaptığı açıklamaların geriye dönüş anlamını taşıdığını vurgulayan Baluken, "AKP süreçle ilgili kaygılar konusunda mevcut uyarılarımızı yeterince anlamadı" dedi.

'Devlet geri dönüş yapmadı'

Devlet ve hükümet yetkilileriyle süreçle ilgili en son görüşmelerinin 2 hafta önce gerçekleştiği bilgisini veren Baluken, görüşmede devlet heyetlerinin bazı temaslarda bulunacağı ve HDP İmralı Heyetinin daha sonra İmralı'ya gidebileceği yanıtını aldıklarını aktardı. Baluken, o tarihten sonra devlet tarafından kendilerine herhangi bir geri dönüş olmadığını belirtti.

Hükümet Erdoğan çizgisinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son günlerde geliştirdiği çözüm ve müzakere karşıtı açıklamaları ve seçim sürecine ilişkin de açıklamalar yapan İdris Baluken, şunları ifade etti: "Hükümet süreci doğru okumalıdır. Kürt sorunu konusunda hükümet ile Erdoğan arasında belli bir süre ikircikli bir yaklaşım vardı. Fakat son 2-3 haftaya bakıldığında aralarındaki fark kapandı ve Tayyip Erdoğan'ın söylemleri geçerli oldu. Dolayısıyla, eğer halkımız Tayyip Erdoğan'ın söylemleri üzerinden AKP'nin söylemlerini ve süreci okursa daha doğru sonuca ulaşır."

'Erdoğan'ın açıklamaları süreci bitirmeye dönük'

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların yalnızca seçim sürecinde milliyetçi oyları almaya yönelik taktik bir hamle olarak değerlendirilmesinin eksik kalacağına dikkat çeken Baluken, "Mevcut duruma göz attığımız zaman, bunun çözüm sürecini bitirmeye yönelik bir strateji olduğu okunabilir" değerlendirmesini yaptı.

Baluken AKP'nin Stratejik karar değişikliğinin ne tür sonuçlara yol açacağı sorusuna da şu şekilde yanıt verdi: "Halkımız masayı, çözümü reddeden Erdoğan'ın pozisyon değiştirerek sanki hiçbir şey olmamış gibi çözüm sürecinin devam edeceği beklentisi içinde olmamalıdır. Bu çok büyük bir yanılgı olur. Tayyip Erdoğan çözüm süreciyle ilgili olarak stratejik bir pozisyonu ortaya koyuyor. Seçim meydanlarında yaptığı açıklamaları bu şekilde değerlendirmek lazım."

'Seçim sonuçları belirleyici olacak'

AKP'nin seçimden güçlü çıkması ve HDP'yi barajın altında tutması halinde, halkın mevcut açıklamaların pratik uygulamalarıyla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Baluken, "Bu pratik yansımalar da Kürtleri reddeden bir tutum olacaktır. Bu yüzden, seçim sonuçları AKP'nin politikasının önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği konusunda son derece önemlidir. Bütün halkımızın da bunu bir uyarı olarak almasını istiyorum" ifadelerini kullanarak halkı AKP politikalarına karşı uyardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz