Bebeğin ölümüne 140 bin lira biçildi

Doktor bebek ölümünde kusurlu görüldü, 140 bin liralık tazminata Sağlık Bakanlığı mahkum edilirken, doktor görevi kötüye kullanmaktan 3 ay hapis cezası aldı.

Haberler 06.01.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 5 yl önce hastanede dünyaya gelen bebein vefat etmesine ilikin davada, Salk Bakanlnn 140 bin 538 lira tazminat ödemesi kararlatrld, doktor F.A, görevi kötüye kullanmak suçundan 2 ay 20 gün hapis cezasna çarptrld.

Veysi ve mian Aslan çifti, Diyarbakr Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesinde 25 Temmuz 2013te dünyaya gelen, akcier enfeksiyonu oluan kz bebeklerinin tedavisinde doktor F.Ann gerekli özeni göstermedii ve kusurlu olduu iddiasyla Salk Bakanl hakknda 20 bini maddi, 140 bin liras da manevi olmak üzere 160 bin liralk tazminat davas açt.

Diyarbakr 2. dare Mahkemesinde görülen davada bakanlk avukat, olayn meydana gelmesinde ar hizmet kusurunun bulunmadn öne sürerek, davann reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

Doktor F.Ann avukat da bebein doum sonras takibinin düzenli ekilde yapldn, olayda müvekkilinin herhangi bir kusurunun bulunmadn savundu.

Doktor kusuruna 140 bin lira tazminat

Olayla ilgili Adli Tp Kurumu 1. htisas Kurulunca mahkemeye sunulan raporda, doumdan sonra bebein inleme ikayeti nedeniyle hemire tarafndan nöbetçi uzman doktora gösterildii ve herhangi bir sorun olmadnn söylenmesi üzerine bebein annesine verildii belirtildi.

Hemirelerin bebei inleme ikayeti için uzman doktora muayene ettirmelerinin tbben doru olduuna yer verilen raporda unlar kaydedildi:

Doum sonras bebein annesini emmemesi, inlemesi ile bebein çocuk hastalklar uzman doktor F.A. tarafndan vital bulgular ve fizik muayene bulgular kayt altna alnmamtr. Doktor tarafndan solunum bulgular olan bebein damar yolu açlmam olmasnn, antibiyotik verilmemesi, akcier grafisi çekilmemi olmas nedeniyle kusurlu olduu anlalmtr. Anne ve bebein muayene takip ve tedavisine katlan dier hemirelere ve yardmc salk personelinde ise kusur bulunmad tespit edilmitir.

Mahkeme, davann reddi hakkndaki taleplerin reddine, davaclarn tazminat isteminin ise ksmen kabulüne karar verdi.

Kararnda bebein canl ve salkl olarak domasn müteakip doktor kusuru nedeniyle ölmesini dikkate alan mahkeme, Salk Bakanlnn, anne mian ve baba Veysiye 40 bin 538 lira manevi, 100 bin lira da maddi olmak üzere 140 bin 538 lira tazminat ödemesine hükmetti.

- Doktora 2 ay 20 gün hapis cezas

Aslan ailesi tarafndan Diyarbakr 7. Asliye Ceza Mahkemesinde açlan davada da doktor F.Ann görevi kötüye kullanmak suçundan 2 ay 20 gün hapis cezasna çarptrlmasna ve hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verildi.

Ana Sayfaya Git