Bedelli askerlik başvuruları başladı!

Yüz binlerce kişinin heyecanla beklediği bedelli askerlik başvuruları başladı. Milli Savunma Bakanlığının yayımladığı kılavuzda detaylara yer verdiği bedelli askerlik başvuru süreci, 3 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek. İşte, bedelli askerlik başvurusu hakkında tüm detaylar.

Haberler 04.08.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bedelli askerlik bavurusu ASAL üzerinden yaplan duyurunun ardndan E-Devlet üzerinden eriime açld. Resmi Gazetede 3 Austos sabah yaymlanan Askerlik Kanunu ile Baz Kanunlarda ve 663 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda ayn gün eriime açlan E-Devlet bedelli askerlik bavurusu, küçük bir ilemle gerçekletirilebilecek. Bavurunun ardndan ödemeler Halkbank ve Ziraat Bankas üzerinden yaplabilecek. te, bedelli askerlik bavuru ekran ve klavuzu hakknda baz bilgiler...

BAVURULAR ASALDAN YAPILACAK

Bedelli askerlik bavuru klavuzu asal.msb.gov.tr adresinden yaynland. Bavurular e-devlet adresinden yaplacak. Bavuru sürecinde vatandalardan iki adm takip etmeleri beklenecek;

1. Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, E-Devlet kaps (www.turkiye.gov.tr) üzerinden alnacak barkodlu ödeme belgesinin çkts ve Nüfus Hüviyet Cüzdan ile birlikte bu belgede belirtilen banka ubelerinden herhangi birine giderek söz konusu bedeli yatracak.

2. Barkodlu ödeme belgesi ve bedelin yatrlmasn müteakip bankadan alnacak üç (3) adet banka dekontunun asl ile birlikte en yakn Askerlik ubesi Bakanlna bizzat bavurulmas gerekecek.

BEDELL ASKERLK BAVURUSUNDAN KMLER YARARLANABLECEK?

Askerlik Kanunu ile Baz Kanunlarda ve 663 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda bedelli askerlik hakknda birçok detay resmiyete kavumu oldu. Kanuna göre, bu düzenlemenin yürürlüe girdii tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayp, 1 Ocak 1994ten önce doan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler; bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik ubelerine veya yurt d temsilciliklerine bavuracak. Bavurularn son günü ise 3 Kasm 2018 olacak.

21 GÜN ASKERLK YAPILACAK

Bedelliden faydalanan vatandalarn askerlik hizmetini yerine getirmi saylmalar için bavurularda 15 bin Türk liras veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas döviz sat kuruna göre ödeme tarihindeki karl kadar konvertibl yabanc ülke parasn bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eitimini yerine getirmeleri gerekecek.

SALIK NEDENYLE MUAF TUTULANLAR DA FAYDALANABLECEK

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamndan çkarlanlardan ya artn tayanlar ile ya art aranmakszn ve temel askerlik eitimine tabi olmakszn, maddenin yürürlüe girdii tarihten önce salk nedeniyle haklarnda verilen askerlie elverili olmadklarna dair kararlardan dolay askerlikten muaf tutulanlar da bedelli askerlik uygulamasndan yararlanabilecek.

BEDELLDEN FAYDALANANLAR ÜCRETSZ ZNL SAYILACAK

Bedelli askerlik hakkndan yararlananlar, temel askerlik eitimi süresince çaltklar i yeri, kurum ve kurulular tarafndan aylksz veya ücretsiz izinli olacak.

Tahsil edilen tutarlar, Hazine ve Maliye Bakanl merkez muhasebe birimi hesabna yatrlacak. Bu tutarlar Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanl bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbakan yetkili olacak.

Bu düzenlemeden yararlanan yükümlüler hakknda sakl, yoklama kaça ve bakayadan dolay idari ve adli soruturma ve kovuturma yaplmayacak, balatlanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilikin kesinlemi idari para cezalar tahsil edilmeyecek.

ETMDE NELER YER ALACAK?

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Muun verdii bilgiye göre, bedelliden yararlanacaklarn 21 günlük temel askerlik eitimi silah söküp takma, at, yürüyü, yat-kalk eitimiyle birlikte sporun yan sra yakn muharebe ve yangn söndürme eitimini de kapsayacak. Temel askerlik eitiminin verilecei birliklere ilikin planlama çalmas da TSK tarafndan yürütülüyor. Mu, Bavuru says etkili olacak. Saynn yüksek olmas halinde bedelliden yararlanacaklar bu eitime celp dönemlerine göre alnabilir, ayrca bunun için farkl birlikler de görevlendirilebilir. Bunun çalmas yaplyor. Geçmi dönemlerde uygulamadan yararlanacaklarn yaklak yüzde 30u bavurmu, bu dönem de bu oranda bavuru olursa, 400 bin civarnda bir bavuru bekleniyor bilgisini verdi.

ZRAAT, HALKBANK VE VAKIF BANKASI

Uygulamadan yararlanacaklar bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TLyi Ziraat Bankas, Halkbank ve Vakfbanka yatracak. Yurtdnda yaayp uygulamadan yararlanacaklarn temel askerlik eitimi ise internet üzerinden gerçekletirilecek. Bu uzaktan eitimde devlet uuru, vatan sevgisi, tarih, vatandalk eitimi ve TSKy tanma içerikleri yer alacak. Uzaktan verilecek bu eitimde snav koulu ise yer almayacak.

Ana Sayfaya Git