'Benden selam söyleyin Şirince halkına'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maya takvimine dayanan 21 Aralık'ta kıyamet kopacağı inanışının İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyüne ilgiyi arttırmasıyla ilgili, ''Benden selam söyleyin Şirince halkına, eğer gelenler mutlu ayrılmazsa esas kıyamet 22'sinde onlara kopacak'' dedi.

Haberler 20.12.2012 - 15:13 Son Güncelleme : 02.09.2016 - 18:26

Ekonomi Muhabirleri Derneğinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, yerli ve yabancı ziyaretçilere Şirinceye gelmeleri çağrısında bulundu.

Şirincede olup bitenleri yakından takip etiğini belirten Günay, Pek çok insan espri olsun diye, gerçekten merak olsun diye ya da inanarak yarın için Şirinceye gidecek. Ben bütün efsaneleri bütün söylentileri destekliyorum. Benim işim tanıtıma neyin faydası olacaksa onu desteklemek. Şirinceye insanlar akın akın gitsin. Ama benim derdim mutlu ayrılsınlar. Şirincede kötü yemekle, kötü içecekle, kötü yatakla hele abartılı fiyatla karşılaşmasınlar. Onun için benden selam söyleyin Şirince halkına, eğer gelenler mutlu ayrılmazsa esas kıyamet 22sinde onlara kopacak diye konuştu.

İzmir İl Kültür Turizm Müdürünün ve yardımcılarının Şirinceyle yakından ilgilendiklerini kaydeden Günay, sorumlulara, şikayetler gelmesi halinde asıl kıyametin Şirincede kopacağını söylediğini vurguladı. Esas olanın ziyaretçilerin mutlu ayrılmaları olduğuna işaret eten Günay, şunları söyledi:

Ziyaretçilerin hafızasında eğer bu yıl Şirinceden yarın akşam hoş bir yemek oldu, güzel bir şarkı, türkü dinledik diye güzel bir anı kalırsa bu gelecek yıl başka bir ritüele dönüşebilir. Bu fırsatı kullanın diyorum. Ama gelenlere kötü içki satarlar, yarın bir zehirlenme olur, yemekte böyle bir şey olursa il müdürüne gidin konuşun dedim. Arkadaşları uyarın esas kıyameti 22sinden sonra beklesinler. çünkü bizim için turizmde müşteri memnuniyeti çok önemli.

Türkiyenin turizmde her geçen yıl daha da öne çıktığını ve artık Avrupadaki önemli turizm ülkeleriyle rekabet ettiğini bildiren Günay, Biz Rusyada birinci destinasyonuz. Tatile çıkanlar birinci sırada Türkiyeyi tercih ediyor. Biz eğer memnuniyeti sağlamazsak olmaz, başka yere giderler. Yunanistan orada fiyatlarını durdurmuş bekliyor. Niye Yunanistana gitmiyorlar da Türkiyeye geliyorlar aynı mesafedeyiz ifadesini kullandı.

TÜİK yeni bir yöntem üzerinde konuşuyoruz

Turizmi, ekonominin gizli kaynaklarından gördüklerini dile getiren Günay, TÜİK verilerine göre turizmin Türkiye ekonomisine bıraktığı rakamın 23 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Günay, bu rakamın TÜİKin hesaplama yöntemindeki eksiklikten dolayı tam geliri yansıtmadığını ancak asgarisini gösterdiğini söyledi.

Bu hesaplama yöntemine itiraz ettiklerinde TÜİKin de hak verdiğini vurgulayan Günay, VIP yolcular bu hesaplamanın dışında, marinalarda bu hesaplamalar yapılmıyor ve yurt dışı tur operatörlerinin Türkiyeye bıraktıkları oran daha önceki yıllarda yüzde 40larda hesaplanmış. Şimdi yüzde 53-55 aralığında olduğu herkes tarafından kabul ediliyor yurt içinde kalması gereken payın. Fakat bu da hesaplamaya katılmadı. Biz önceki birkaç yıl içinde rakamlarımız artıyor, gelirimiz yerinde sayıyor nasıl olur böyle diye konuyu biraz irdeledik ve TÜİKle görüşmelere başladık ki durum vahim. Yeni bir yöntem üzerinde konuşuyoruz TÜİKle. Hesaplamalar biraz daha gerçekçi olacak, marinalar katılmaya çalışılacak, taşımacılık eklenecek. TÜİK hesaplama yöntemlerini yılbaşından itibaren düzeltecek ve geriye doğru da revize edecek. Belki farklar da sayıya katılacak şeklinde konuştu.

İranda yüzde 40 düşüş yaşandı

Günay, turizmin hareketli olduğu dönemlerde ekonomiye çok ciddi bir katkı sağladığını söyledi.

Turizmin gizli bir kahraman olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti:

10 yıl içinde epey bir yol aldık. Ama tabii bu yıl epey sıkıntılı bir yıl geçirdik. Dışı sizi yakar, içi bizi yakar sözünde de olduğu gibi. Dışardan iyi görünüyor ancak bir sürü badireyi çeşitli kampanyalarla, etkinliklerle aşmaya çalıştık. Geçen yıl rahat bir yıldı Arap Baharının etkilerinden dolayı. O rezervasyonlar bize döndü. Suriyedeki olaylarla birlikte bu sefer de sorunlar bizim bölgemize döndü.

Bizim 2010larda Suriyeyle karşılıklı gelen-giden sayımız 1,5 milyon kişi seviyesindeydi. Geçen yıl itibarıyla sıfırlandı. Tabii Suriye olayının İrana olumsuz yansımaları oldu, Iraka son zamanlarda gelişmelerin yansımaları oldu. Biz güney sınırlarımızda bu yıl turizm açısından çok ciddi bir sıkıntı yaşadık. İranda yüzde 40 düşüş yaşandı. Birkaç yıldan bu yana da İsrailden kayıp var. 2010 bizim için normal bir yıldı. Bu yıl biz 2010un üzerinde kalırsak bu bizim için bir başarıdır. 2011i yakalayamayabiliriz diye kendimizce bir gerekçe oluşturmaya başlamıştık. Ama 0,5 gibi bir artışla biz bu yılı kapatıyoruz inşallah. Yıl sonu itibarıyla 32 milyon diyebiliriz.

Avrupanın turizmdeki payı gerileyecek

Turizmde esas pazarın Avrupa olduğuna dikkati çeken Günay, şunları kaydetti:

Türkiyeye gelen turist sayısında ilk sırada Almanya, ikinci sırada Rusya, üçüncü sırada İngiltere, dördüncü sırada Hollanda geliyor. Rusya pazarını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde Rus pazarı 10 milyona çıkmalıdır diye düşünüyorum. Türk turizmi için çok önemli. Hem yazın hem kışı geliyor. Rusyaya tanıtabileceğimiz farklı ürünlerimiz var. Dünya turizm örgütünün yaptığı projeksiyonlar önümüzdeki 20 yıl içinde Avrupanın dünya turizminin gerileyeceğini yeni bir takım ülkelerin öne çıkabileceğini gösteriyor. Rusya, çin, Hindistan gibi ülkeler bunlar.

Ana Sayfaya Git