BES'ten 'nakit çekme' olanağı gelecek

Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcılarına, kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi için birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı sağlanacak.

Haberler 10.07.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katlmclar, salk, evlilik, eitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle sistemden çkmadan birikimlerinin bir ksmn çekebilecek.

TBMMye sunulan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalknma Plannda, yurt içi tasarruflarn artrlmasna yönelik önemli hedefler yer alyor.

Buna göre, plan döneminde yurt içi tasarruflarn artrlmas ve artan tasarruflarn imalat sanayisindeki öncelikli sektörlere ve üretken alanlardaki yatrmlarn finansmanna yönlendirilmesi amaçlanyor.

Bu kapsamda, uzun vadeli tasarruf yapma eiliminin güçlendirilmesi ve bireylerin emeklilik gelirlerinin artrlmas için kamu emeklilik sistemi dndaki sistemlere katlm tevik edilecek. BES katlmc says, sistemde kal süresi ve fon tutarn artracak ekilde gelitirilecek.

Genç kesimde uzun dönemli tasarruflar cazip hale getirecek ekilde BESteki mevcut devlet destekleri yaa göre farkllatrlacak.

BES katlmclarnn ksa vadeli nakit ihtiyaçlar nedeniyle sistemden çklarnn önlenmesi salanacak. Bu amaçla salk, evlilik, eitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çkmadan birikimlerinin bir ksmn çekme olana tannacak.

Kdem tazminatyla entegre edilecek

Bireysel emeklilikteki otomatik katlm sistemi, sistemde kal süresi ve fon tutarn artracak ekilde yeniden düzenlenecek ve bireysel hesaplara dayal kurulacak Kdem Tazminat Fonu ile entegre edilecek.

Sektörün, i kolu veya meslek esasl tamamlayc emeklilik kurumlarnn iyi uygulama örnekleri dorultusunda gelitirilmesi ve yaygnlatrlmas salanacak. Öncelikli sektörlerde irket tasarruflar ve verimli kullanm ilave vergisel teviklerle artrlacak.

Öncelikli sektörlerdeki irketlerin nakit sermaye artrmlar ilave vergisel düzenlemelerle tevik edilecek.

kinci konut ve sonrasna vergisel düzenleme

kinci ve sonraki konut almlarnda vergileme ve kredi kullanmna ilikin düzenleme ve uygulamalar gözden geçirilecek. mar deiikliklerinden kaynaklanan deer artlarnn vergilendirilmesine ilikin mevzuat ve uygulama güçlendirilecek.

Hane halk tasarruflarnn artrlmasn temin için, borçlanarak harcama yerine harcama öncesinde tasarruf etme davran desteklenecek.

Dayankl tüketim mallaryla eitim, tatil gibi harcama kalemleri için bankalarda harcama kalemi grubuna özel birikim hesaplar oluturulacak ve bu birikimler kullanlarak gerçekletirilen harcamalarda ilgili ürünler için vergisel tevikler uygulanacak.

Bu dorultuda, geçen yl yüzde 26,5 olan yurt içi tasarruflarn gayrisafi yurt içi hasla içindeki paynn plan sonunda yüzde 30,3e, BES katlmc saysnn 11,6 milyondan 15,2 milyona, BES fon tutarnn da 96,3 milyar liradan 296 milyar liraya çkarlmas hedefleniyor.

Özel sektöre tek muhatap

Planda yer alan cari açn finansmanna yönelik hedefler dorultusunda da özel sektör yatrmn kolaylatracak temel bir düzenlemenin yan sra öngörülebilirlii, effafl artracak, yatrmc güvenini pekitirecek, aleyhe hükümlerin geçmie yürümezliini garanti altna alacak, yatrmlarn hzlanmasnn önündeki engelleri kaldracak kapsaml bir mevzuat yenileme çalmas yaplacak.

Yatrmlara ilikin her türlü bürokratik ilemin kamu idaresi tarafndan tek bir muhatap üzerinden daha ksa sürelerde tamamlanmasn salayacak düzenleme yaplacak. Yatrmlara ilikin izin, onay ve ruhsat gibi süreçlerin hzl, kullanc dostu, düük maliyetli olmasn salayacak bilgi sistemi oluturulacak.

malat sanayisinde yüksek katma deer yaratan komple yeni yatrmlarn ülkeye çekilmesi için aktif tantm, müzakere ve özelletirilmi tevik mekanizmalar hayata geçirilecek.

Yabanc emeklilik fonlar Türkiyeye çekilecek

Cari ilemler açnn büyük oranda borç yaratmayan d kaynaklardan finanse edilmesi salanacak, finansman kalitesi artrlacak.

Uzun vadeli yatrm projelerinde vadeye uygun, uzun vadeli uluslararas ortaklk temelli finansman araçlar gelitirilecek.

Ülkenin yatrm ortam detayl bir programla uluslararas alanda tantlacak. Dünyadaki emeklilik fonlar bata olmak üzere büyük ölçekli fonlarn Türkiyeye uzun vadeli yatrm yapmasna yönelik yeni finansal ürünler oluturulacak.

Ana Sayfaya Git