Bin yıldır süren ihtişam!

M.Ö. bin yılına ait kalıntıların bulunduğu 300 odalı Silvan'daki Hasuni Mağaraları, güzelliği ile büyülüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

Haberler 22.07.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kilise ve hamam ilgi oda oluyor

Maaralar, Hristiyanln ilk dönemlerinden balayp 13. yüzyla kadar kullanld sanlan Hasuni Kaya Kilisesini de içinde barndrrken, birçok odadan oluan kilisenin yannda mini bir amfi tiyatro ve su depolarnn da bulunmas dikkat çekiyor. Mezolitik devirde yaplan ve günümüzde kullanlamaz duruma gelen Hasuni Hamamnn çat ksm yklrken, kesme talarla yaplan bu hamamn net yapm tarihi ise bilinmiyor.

3, 5 ve 7 katl maaralar mevcut

Hasuni Maaralar alan sorumlusu Aslan Bakr, maaralarn Silvana 7 kilometre uzaklkta olduunu, söyledi. Dou tarafndan Siirt, Bitlis, Kozluk, kuzey tarafnda Kulp, bat tarafnda Diyarbakr Silvan, güney tarafnda ise Batmann bulunduunu belirten Bakr, Hasuninin yaklak 300 odadan olutuunu söyledi.

Diyarbakrn Silvan ilçesinde, M.Ö. bin ylna ait kalntlarn bulunduu ve içinde barndrd yaplarla bölgenin önemli ehir yerleim yerlerinden biri olan Hasuni Maaralar, tüm ihtiam ile yerli ve yabanc ziyaretçilerini bekliyor.

Diyarbakrn Silvan ilçesinde Malabadi karayolu üzerindeki Albat Da eteklerinde bulunan Hasuni Maaralar, ilçenin en hakim tepelerinden birinde bulunuyor. çinde bulunan ve birbirine bal 300 oda ile bir maara cenneti olan Hasuni Maaralarnda geçmi yllarda yaplan çalmalarda, M.Ö.bin ile M.S. 13. yüzyla ait kalntlara rastlanmt. Bu çalma ile birlikte Mezolitik devri günümüze tayan yap olma özelliini barndran Hasuni Maaralarnda yer alan su depolar, hamam, kaya merdivenleri, ta döeme yollar, kaya kilisesi ve kilisenin yannda mini amfi tiyatroyla tam bir görsel ölen sunuyor.

Kilise ve hamam ilgi oda oluyor

Maaralar, Hristiyanln ilk dönemlerinden balayp 13. yüzyla kadar kullanld sanlan Hasuni Kaya Kilisesini de içinde barndrrken, birçok odadan oluan kilisenin yannda mini bir amfi tiyatro ve su depolarnn da bulunmas dikkat çekiyor. Mezolitik devirde yaplan ve günümüzde kullanlamaz duruma gelen Hasuni Hamamnn çat ksm yklrken, kesme talarla yaplan bu hamamn net yapm tarihi ise bilinmiyor. Hamam ve çevresi, restorasyon ve koruma çalmalar öncesi define avclarnn urak mekan haline gelerek tahrip edilmi. Bir süre define avclar tarafndan kazlp yklan bölge, daha sonra restorasyon ve kurtarma çalmalar kapsamnda yeniden dizayn edilmi.

3, 5 ve 7 katl maaralar mevcut

Hasuni Maaralar alan sorumlusu Aslan Bakr, maaralarn Silvana 7 kilometre uzaklkta olduunu, söyledi. Dou tarafndan Siirt, Bitlis, Kozluk, kuzey tarafnda Kulp, bat tarafnda Diyarbakr Silvan, güney tarafnda ise Batmann bulunduunu belirten Bakr, Hasuninin yaklak 300 odadan olutuunu söyledi. Hasuni Maaralarnda 2 kilisenin de bulunduunu aktaran Bakr, Bir tanesi maara kilisesi dieri Silvana özgü kesme talarla yaplm ta kilisesi. Hasuni Maaralarnda su sarnçlar bulunmaktadr. Bunun dnda hamam ve çeme bulunmaktadr. Anadolunun ilk yerlekelerinden bir tanesidir. Orta çada Hristiyanln ilk yayld Mezolitik dönemde insanlarn ilk yerleim alan olarak kulland yerdir. Geçmii çok uzun, kilisenin mevcut olmas Hristiyanln da yayld yer olduu anlamna geliyor. Bir de dünyada ilk dubleks yerleimlerin yapld yerdir. Bir maaradan dierine merdiven sistemi ile geçebiliyorsunuz. 3, 5 ve 7 katl maaralar mevcut dedi.

Terör bitti turist gelmeye balad

Hasuni Maaralarnn tarihi ve güzel bir alan olduunu belirten Bakr, kendilerinin 2012 ylndan beri bu alan koruyup temizleme çalmas yaptklarn kaydetti. Bakr, konumasn öyle sürdürdü:

Yerli olarak turistlerimizi arlyoruz. Son dönemde bölgemizde olan olaylardan sonra biraz skntlar yaadk. Ama son bir yldr kaymakamlmzn, Bakanlmzn çeitli tantm programlarndan sonra iyi bir turist çekmeye baladk. Hala yabanc turistlerle ilgili eksiklik var. Turizm rotas çerçevesinde turistleri buraya çekmemiz gerek. Buras Anadolunun ilk yerlekelerinden biri, yani insanln ilk olduu yerlerden bir tanesi. nsanlarn ne denli zorlu artlarda kendilerini yaattklar bir alan. Yani insanlar buray merak ediyor, görmek istiyor. Herkesi buraya bekliyoruz. Bakmn iletmeci olarak biz üstlendik. Herhangi bir aksaklkta maliye bakanlna devroldu. lçe Kaymakammz Adem çelik çok alakal bu konuda. Kendisi her türlü destei veriyor. Devletimiz bir aksakla mahal vermemektedir.

Ana Sayfaya Git