Birlik Çağrısı Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 27'nci Dönem 2'nci Yasama Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada milletvekillerine çağrı yaparak, "Türkiye'nin önündeki sıkıntıları, ancak hep birlikte çalışır, omuz omuza verirsek aşabiliriz. Yeni dönemin ruhu, birlikte çalışmayı, birlikte inşayı, birlikte başarmayı gerektiriyor. Gelin, Türkiye'yi birlikte hedeflerine ulaştıralım. Gelin, demokrasimizi birlikte güçlendirelim. Gelin, ekonomimizi birlikte büyütelim. Gelin, milletimize birlikte hizmet edelim. Bu yöndeki gayretleriniz için şimdiden sizlere teşekkür ediyorum" dedi.

Haberler 02.10.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CUMHURBAKANI Recep Tayyip Erdoan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27nci Dönem 2nci Yasama Yl açl töreninde yapt konumada milletvekillerine çar yaparak, Türkiyenin önündeki skntlar, ancak hep birlikte çalr, omuz omuza verirsek aabiliriz. Yeni dönemin ruhu, birlikte çalmay, birlikte inay, birlikte baarmay gerektiriyor. Gelin, Türkiyeyi birlikte hedeflerine ulatralm. Gelin, demokrasimizi birlikte güçlendirelim. Gelin, ekonomimizi birlikte büyütelim. Gelin, milletimize birlikte hizmet edelim. Bu yöndeki gayretleriniz için imdiden sizlere teekkür ediyorum dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMMnin 27nci Dönem 2nci Yasama Yl açl töreninde konutu. Erdoan, Türkiyeye diz çöktürmeye çalanlara hiçbir zaman frsat vermediklerini belirterek öyle dedi:

Terör örgütlerini kullanarak ülkemize diz çöktürmeye çaltlar, buna da eyvallah etmedik, PKKsndan DEAna ve FETÖsüne kadar hepsinin ban ezdik. Darbe yapmaya teebbüs ettiler, milletimizle birlikte gösümüzü namlulara siper edip, istiklalimize ve istikbalimize sahip çktk. Snrlarmz boyunca terör koridoru oluturmaya kalktlar, ard ardna yaptmz harektlarla bu plan da paramparça ettik. Gece yars operasyonlaryla ekonomimizi çökertmeye çaltlar, Allahn izniyle, bu saldry da atlatma yolunda ilerliyoruz. Bugüne kadar milletimizle birlikte hareket ettiimizde üstesinden gelemediimiz hiçbir sorun olmad. nallah, bundan sonra da ayn baarlara imza atmay sürdüreceiz.

YOLUMUZU AçACAK KANUN TEKLFLER BEKLYORUZ

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin yasama, yürütme ve yarg organlarnn görev alanlarn daha net bir ekilde belirleyerek, demokrasiyi güçlendirdiini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Elbette her geçi dönemi gibi, bu süreçte de birtakm skntlar yaanyor olabilir. Tespit ettiimiz her skntya annda müdahale ediyor ve hemen hl yoluna koyuyoruz. Ancak, ekonomide, asla hak etmediimiz ve ülkemizin gerçek durumunu kesinlikle yanstmayan dalgalanma, bu tür skntlarn daha çok göze batmasna yol açyor. Aldmz tedbirler, yaptmz görümeler ve gelitirdiimiz programlarla ekonomimizi yeniden dengeye kavuturmaya baladk. Gerek milletimizden gerek kurumlarmzdan aldmz geri bildirimlere göre, hem yaptmz çalmalar gözden geçiriyor hem de kendimize yeni hedefler belirliyoruz.

Siyasi hayatmzn hiçbir dönemi gibi yeni yönetim sisteminde de layüsel olduumuz düüncesine kaplmadk. Yetkiyi milletimizden alarak attmz her admmzda, yine milletimize hesap vermek mecburiyetinde olduumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. Dier partilere mensup milletvekillerinden de yürütme organ olarak bize destek olacak, yolumuzu açacak kanun teklifleri bekliyoruz. Türkiyenin önündeki skntlar, ancak hep birlikte çalr, omuz omuza verirsek aabiliriz. Yeni dönemin ruhu, birlikte çalmay, birlikte inay, birlikte baarmay gerektiriyor. Gelin, Türkiyeyi birlikte hedeflerine ulatralm. Gelin, demokrasimizi birlikte güçlendirelim. Gelin, ekonomimizi birlikte büyütelim. Gelin, milletimize birlikte hizmet edelim. Bu yöndeki gayretleriniz için imdiden sizlere teekkür ediyorum.

MÜNBç VE FIRATIN DOUSUNDAK BÖLGELERN, TERÖRDEN TEMZLENMES

Erdoan, Irakta ve Suriyede ciddi etkinlik kazanan terör örgütlerinin her geçen gün mevzi kaybettiini bildirerek öyle konutu:

Türkiye olarak, PKKnn Irakta faaliyet gösterdii yerlerin önemli bir bölümünü kontrol altna aldk. Hedefimiz, çban ba olarak gördüümüz Kandili ve yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir. Irakn mezhepçilik hastalndan bir an önce kurtularak, kendi halk ve tüm bölge için güvenli, huzurlu, istikrarl ve müreffeh bir ülke haline gelmesini istiyoruz. Bu dorultuda yaplan tüm çalmalara destek olmay, gerektiinde öncülük etmeyi sürdüreceiz. Suriyedeki durum, maalesef çok daha ac, çok daha vahimdir. Bu ülke, 7nci yln geride brakan bir iç savan pençesinde kvranmaktadr. Suriye içinde yaanan her çatma, bizim için yeni kitlesel göç dalgalarnn habercisidir. Frat Kalkan ve Zeytin Dal harektlaryla, 4 bin kilometrekarelik bir alan DEAl ve PYD/YPGli teröristlerden temizledik. çabalarmz nihayet sonuç verdi ve Soçide Rusya ile dlib çatmaszlk Bölgesindeki 3,5 milyon insann hayatn dorudan ilgilendiren bir mutabakata imza attk. Dünyada çok büyük takdirle karlanan bu mutabakat, ayn zamanda Suriyede yeni anayasa ve özgür seçimler esasna dayal bir çözüm için de umutlarn canlanmasna vesile olmutur. Böylece Türkiye, en büyük yükünü kendisinin çektii Suriye krizinde, dorudan sahada inisiyatif alan ve söz söyleyen bir ülke durumuna gelmitir. Bundan sonraki hedefimiz, Münbiç ve Fratn dousundaki bölgelerin, buralar igal eden terör örgütünden temizlenerek güvenli hale getirilmesidir.

AMERKANIN YANLI BAKI AçISINI DÜZELTECENE NANIYORUM

Avrupa Birlii tam üyelik sürecinde Türkiyeye yaplan hakszlklar karsnda sessiz kalmadklarna da dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, u ifadeleri kulland:

Avrupa ile yaadmz bu skntl süreci yava yava geride brakyoruz. Türkiyenin, düzensiz göçün önlenmesi bata olmak üzere, Avrupa Birliine tüm taahhütlerini, urad hakszlklara ramen yerine getirmeye devam etmesi, elimizi güçlendirdi. Ülkemize yönelik ithamlarn ve tutumlarn mesnedi kalmaynca, aklselim galip gelmeye ve diyalog yollar yeniden açlmaya balad. Geçtiimiz hafta Almanyaya yaptmz devlet ziyareti, ilikilerimizi yeni ve olumlu bir yöne sevk etme irademizin karlkl teyidine vesile olmutur. Yine geçtiimiz aylarda ngiltereye de, muhataplarmzla ibirlii zeminimizi güçlendirme konusunda mutabk kaldmz bir ziyaretimiz olmutu. nallah, yeni dönemde Avrupayla siyasi, ekonomik ve insani alanlarda gerçekten mesafe katettiimiz bir sürece gireceiz.

Amerika Birleik Devletleri ile ilikileri de deerlendiren Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, unlar kaydetti:

Bir baka önemli sorun alanmz Amerikayla ilikilerimizdir. Stratejik ortak olarak uzun bir geçmie sahip olduumuz Amerika Birleik Devletlerindeki mevcut yönetimin, hiçbir mantki, siyasi ve stratejik tutarll olmayan bir ekilde ülkemizi hedef almas bizi derinden üzmütür. Ülkemizde darbe giriiminde bulunan terör örgütünün eleba ve pek çok mensubu, bu ülke tarafndan korunup kollanmaktadr. Suriyede hassasiyetlerimizi ve ikazlarmz hiçe sayarak bölücü terör örgütü ile ibirliine giden Amerika, bu olumsuz tavrn ekonomik alana da tamtr. Örnein Halkbank davas, ei benzeri görülmemi bir hukuksuzluk örneidir. Terör örgütleriyle karanlk ilikileri sebebiyle yarglanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptrmlar uygulamaya kalkan bu çarpk anlayla, diplomasinin ve hukukun snrlar içinde mücadele etmekte kararlyz. Türkiyeyi, demokratik bir hukuk devleti gibi deil de bir kabile toplumu gibi gören bu zihniyete kar, ülkemizin ve milletimizin hakkn, hukukunu ve onurunu korumak bizim en bata gelen görevimizdir. Amerikan yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanl bak açsn düzelteceine inanyorum. Ülkelerimizin karlkl menfaati, aramzdaki ilikinin, sözde deil özde stratejik ortaklk çerçevesinde güçlenerek devam etmesini gerektiriyor. Geçtiimiz hafta katldmz New Yorktaki Birlemi Milletler toplants öncesinde ve toplant günlerinde Amerikan irketlerinin temsilcileriyle görüerek, bu konudaki kanaatlerimizi kendileriyle paylatk. Henüz arzu ettiimiz seviyeye gelmemi olsa da, ortak bir anlaya ulama yolunda ilerleme kaydetmeye baladmz söyleyebiliriz. nallah, en ksa sürede, aramzdaki meseleleri çözüp, Amerika ile yeniden siyasi ve ekonomik alanlarda stratejik ortalk ruhuna uygun ilikiler gelitirmeyi ümit ediyoruz.

BZ YOK SAYMAYA KALKIANLAR

Cumhurbakan Erdoan, Dou Akdenizde, Türkiyenin ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin haklarn, çkarlarn, beklentilerini dikkate almayan yaklamlarn olduunu anmsatarak unlara dikkat çekti:

Kbrsta ve Egede, Türkiyeye ramen hiçbir adm atlamayacan buradan bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. Bu bölgede bizi yok saymaya kalkanlar, kendi varlklarn da topyekn tehlikeye attklarn çok iyi bilmelidirler. Bizim her konuda olduu gibi Kbrs ve Ege konusunda da tercihimiz kazan-kazan anlayndan yanadr. Hep birlikte kazanabileceimiz yöntemler varken, ii krize ve hatta çatmaya götürecek yollara tevessül edenler, bunun hesabn önce kendi halklarna vereceklerdir. Geçtiimiz yl tüm dünyay endieye sürükleyen Körfezdeki krizin, istenmedik sonuçlara yol açmadan durulmu olmasndan memnuniyet duyuyoruz. Katarla olan yakn ibirliimiz, bu ülkenin ülkemize çok büyük meblal yatrmlar yapma kararyla, daha da perçinlenmitir. Bölgedeki dier devletlerle de ibirliimizi güçlendirmek istiyoruz. Kimi bölge ülkelerinin Türkiyeye yönelik dümanca tutumlarn da bir an önce sona erdirmelerini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konularda da kayda deer ilerlemeler kaydetmeyi umuyoruz.

MÜCADELEY BRLKTE VERECEK, BAARIYI BRLKTE YAKALAYACAIZ

Ekonomide içinden geçilen hassas dönemin herkes açsndan çok daha büyük bir imtihan haline dönütüünü belirten Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, öyle konutu:

Türkiyenin ekonomi konusunda ihtiyac olan reformlarn neler olduunu, en iyi biz biliyoruz. Ancak, bir süredir yaadmz ve kurdaki yükseliin sebep olduu hadiselerin, ülkemizin ekonomik gerçekleriyle, eksikleriyle ilgisi olmad çok açktr. Amerikan yönetimi, aramzdaki siyasi ve hukuki sorunlar diyalog yerine tehdit ve antaj diliyle çözmeye çalmak suretiyle bu yanl yola girmitir. Güya bize bedel ödetmeyi amaçlayan bu yöntem, aslnda en büyük zarar orta ve uzun vadede Amerikaya vermektedir. çin ve Avrupa Birlii bata olmak üzere pek çok ülkeyle adeta bir ticaret savana tutuan Amerika, Türkiyeye yönelik ekstra uygulamalaryla güvenilirliini iyice yitirmitir. Bizim yaadklarmzdan sonra, dünyada hiçbir ülkenin Amerikayla ilikilerinin geleceine güvenle bakmas artk mümkün deildir.

Türkiye ekonomisi, bu tür tehditler ve saldrlarla yklmayacak kadar güçlüdür. Kurdaki yükseliin yol açt belirsizlik yava yava ortadan kalkyor. Bütçe disiplininden en küçük bir taviz vermiyoruz. Ülkemizin uluslararas piyasalardaki görünümünü güçlendirecek admlar birer birer atyoruz. Türkiye kimseden para talep etmiyor, bizim tüm çabamz uluslararas sermayenin ülkemizde yatrm yapmasn salamaktr. Bunun için gereken her türlü destei ve her türlü güvenceyi veriyoruz. Ekonomimizin dengelerini, finanstan yatrmlara kadar her alanda tahkim etmeye yönelik programlar dikkatle hayata geçiriyoruz. Yeni Ekonomi Program bunun en önemli admlarndan biridir. Sanayicimizin, tüccarmzn, esnaf ve sanatkrmzn, tarm sektörümüzün, ücretli kesimin, velhasl milletimizin yaad skntlar çok iyi biliyoruz. Faizlerden, enflasyondan, döviz kurundan bunalan, iini çevirmekte zorlanan herkesin yaadklarn yakndan takip ediyoruz. Bankaclk sektörünün hareket alannn daralmasndan kaynaklanan finans skklnn yol açt zincirleme sorunlarn öneminin ve aciliyetinin de farkndayz. Tüm bu skntlarn çözümüne yönelik hazrlklarmz, çalmalarmz var. Hiçbir sanayicimizi, hiçbir tüccarmz, hiçbir çalanmz, hiçbir vatandamz vicdan ve ahlak yoksunu tefecilerin, iyi günde ortaya çkp kötü günde kaybolan frsatçlarn insafna terk etmeyeceiz.

Serbest piyasa ekonomisi kurallarndan taviz vermeden, gereken her türlü tedbiri alp uygulayacaz. Dengeleme, disiplin ve deiim üzerine kurulu yeni bir ekonomik program hazrladk. Kredi imkanlarn geniletip kolaylatracak, yatrmlar tevik edecek, üretime, istihdama ve ihracata öncelik verecek bir ekonomi anlayyla, Türkiyeyi yeniden yükselie geçirmekte kararlyz. Milletimizden biraz daha sabrl olmasn, ülkesine ve yönetimine güvenmesini istiyorum. En zorunu geride braktk, inallah bundan sonra her ey daha kolay olacak. Bugüne kadar nasl her sknty milletimizle kol kola, omuz omuza vererek atysak, bugünleri de inallah ayn ekilde geride brakacaz. çktmz bu uzun ve zorlu yolculukta Meclisimizle, siz deerli milletvekillerimizle birlikte yürüyecek, mücadeleyi birlikte verecek, baary birlikte yakalayacaz. Yeni dönemde Meclisimizin yeni bir anlayla çalmas, ülkemizin en büyük kazanm olacaktr. Gerekiyorsa Anayasay, gerekiyorsa içtüzüü deitirerek, Meclisimizin etkinliini ve itibarn artrmamz, hem demokrasimiz hem milletimizin morali bakmndan çok önemlidir. Bu konuda sizlere güveniyorum.

Ana Sayfaya Git