Bölge imamı!

FETÖ'nün bölge imamı "kullanmadım" dediği ByLock'tan 5 bin 496 mesajla talimat vermiş

Haberler 16.07.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmas (FETÖ/PDY) soruturmas kapsamnda tutuklu yargland davada, silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 13 yl 9 ay hapis cezasna çarptrlan, 6 ilden sorumlu dar bölge imam görevini yürüten Yusuf Cokunun, kullanmadm dedii ByLocktan 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi öncesinde talimatlar verdii gerekçeli kararda yer ald.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan Cokuna hükmedilen hapis cezasna ilikin 42 sayfa olarak hazrlanan gerekçeli kararda, FETÖ/PDY hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, tank ve sank savunmalarna yer verildi.

599 KEZ GRD BYLOCKTA 5 BN 496 MESAJ GÖNDERM

Karara, Cokunun örgütün ifreli haberleme program ByLocka 19 ubat 2016ya kadar 599 kez giri yapt, 980 elektronik posta, 5 bin 490 mesaj ald bu program araclyla 5 bin 496 da mesaj gönderip, talimat verdiinin tespit edildii yansd.

Cokunun 15 Aralk 2015te örgüt üyesi M.Aya ByLock üzerinden att baz mesajlara da yer verilen kararda, bir iletisinde Adanaya operasyon yapld. Gelebilecek olursanz, gelin. Sknt varsa hiç denemeyin. Biz bir ekilde size ularz. Yarn 10.00 gibi ByLockunuz açk olsun. Allah yar ve yardmcnz olsun. ifadelerini kulland belirlendi.

Cokunun, farkl tarihlerde H.Dye att mesajlar öyle:

Hocam Beyaz Saray ile ilgili mevzuyu yarn görüsek. Bana gönderdiin dosya var ya, Enes bey de göndermi. Resmi bir açklama bekleniyor. Eer resmi bir açklama yaplrsa, herkes çkacak, bayanlar tedbiren çkarm olabilirler. lhami beyin ByLocku kapal. Yarn bir toplant yapacaz. Yer ayarlamas lazm. Mail attm bir baksa. Okulun kantinini ileten mütevelli birisi var. Onu terörle mücadelen çarmlar. Arkadalar ikillenmi. Acaba skntl bir durum mu var. Sorabilir miyiz?

Cokunun, F.Sye ise att mesajda ise Senin önceki yerle ilgili de problem olmu. Skn diinizi. Yapma ya. Vay alçak vay. Bu ileri biliyor muydu? Oradakileri de yakt o zaman. çok kötü olmu fakat ispatlayamaz herhalde. Yani brakp gitmi. Ne diye gitmi konumu. Tabi tabi kesinlikle paçay kaptrmamamz lazm. Gaybubet yapmanz lazm. Ayarladnz bir yer var m? Benim de aklmda olsun ben de bakaym. ifadeleri yer ald.

K.A.ya att mesajnda ise Cokun, Hizmet etmedikten sonra tedbirin de esprisi yok. Bu donkiotluk yapalm anlamnda deil. Tam tedbir çok hizmet. eklinde talimat verdii belirtildi.

Kararda, Cokunun att mesajlar ve elektronik postalara ilikin u deerlendirmede bulunuldu:

Sann örgüt üyeleriyle ByLock üzerinden youn irtibat kurduu, baz yazmalarda kod ad kulland tespit edilmitir. Örgüt toplantlarnn yerini, zamann, eklini, FETÖ operasyonlar, yakalanan örgüt üyeleri, bunlarla ilgili gelimelere, örgüt üyelerinin saklandklar gaybubet evleri, burada yakalanan örgüt üyeleri, üyelerin kulland ByLock ve dier uygulamalar, örgüt içi itirafçlara, örgüte müzahir irket ve okullara ilikin parasal mevzulara ilikin örgütsel içerikli görümeler yapld görülmütür. Her ne kadar kullanmadm dese de ByLock hesabnda kimlik bilgilerinin taranmas ve örgüt üyelerinin ifadelerindeki itiraflar dorultusunda Cokunun bu uygulamay kullandnn sabit olduu anlalmtr.

YEREL SEçMLERDE AK PARTYE OY VERLMEMES TALMATI

Kararda, birçok kiinin, üphelinin FETÖ/PDYde yapt faaliyetlere ilikin tank olarak verdii ifadeler de yer ald.

Tank .T. ifadesinde Cokunun, 2014teki yerel seçimlerde AK Parti kastedilerek Malum partiye oy verilmeyecek. linizde bu parti karsnda hangi parti güçlüyse ona oy verilecek. diye talimat verdiini ileri sürdü.

Cokunun, 2015ten sonra Diyarbakr, Bitlis, Mardin, rnak, Siirt ve Batmandan sorumlu bölge abisi olarak görev yaptn bildiini iddia eden .T, birlikte görev yapt ilde sann, FETÖnün bütün organizasyonlar, sohbet ve para gibi her türlü faaliyetlerinden sorumlu kii olduunu, ByLock ve dier uygulamalardan görütüünü savundu.

Tank H.T. ise Cokunun, örgüt eleba Fetullah Gülen tarafndan gönderilen 1 dolarlk banknotu bereket paras ad altnda kendisine verdiini iddia etti.

Sank FETÖ/PDY ile organik ba kurarak amaçlar dorultusunda süreklilik, çeitlilik arz eden faaliyetlerde bulunmutur. Örgütsel amaç ve eylem birlii içerisinde 2012-2015 Bitlis imaml, 2015ten sonra ise Diyarbakr imaml, Bitlis, Mardin, rnak, Siirt ve Batman ilerini kapsayan dar bölge imaml görevini üstlenmitir. Cokun dahil olduu örgütün silahl terör örgütü olduunu bilecek durumda. Zira 15 Temmuz darbe giriiminde açkça bu husus alenilemitir. ifadelerine yer verilen kararda, unlar kaydedildi:

Örgütün daha önce de kendisine ait unsurlar silah kullanma konusunda yönlendirdii bilinen bir gerçek. Örgüt tarafndan yaplan toplantlarda örgütün sahip olduu asker ve polis gücünün skça dile getirildii, kamuoyunda bilindii üzere MT trlarnn durdurulmas olaynda örgütün silahl güçlerini kulland ve örgütün silah kullanma konusundaki tavr iyice aça çkmtr. Bu yapda yer alan ve dar bölge imaml görevini yürüten sann örgütün silahl gücünü bilmemesinin mümkün olmad ve buna ramen örgütün hiyerarik yapsnda yer alarak görevler üstlendii anlalmtr. Sann konumu, görevleri, sorumluluk sahasndaki sevk ve idare ettii örgütsel faaliyetlerin süre, önem ve younluu gözetildiinde örgüt yöneticisi olarak kabul edildii kanaatine varlmtr.

Sank Yusuf Cokun, yargland davada silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 13 yl 9 ay hapis cezasna çarptrlmt.

Ana Sayfaya Git