Bölge kar altında!

Yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Güneydoğu'yu etkiledi. Diyarbakır'da yılın ilk karı yağdı. Bölge beyaza bürünürken, yetkililer uyardı.

Haberler 01.12.2016 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Tunceli, Elaz ve Bingöl bata olmak üzere Güneydounun bir çok kesimine dün, mevsimin ilk kar yad. Kent merkezlerinde hava scaklnn dümesiyle birlikte balayan kar ya, çevreyi beyaza büründürürken yetkililer, kar yann süreceini belirterek, özellikle sürücüleri uyard.

RENKL GÖRÜNTÜLER

Yurdu etkisi altna alan souk hava dalgas Dou Anadolu Bölgesinde de etkisini göstermeye balad. Hava scaklnn bölgenin bir çok kentinde, sfrn altna dütü.

Diyarbakrda ölen saatlerine doru yamur yad. Uzun bir süre etkili olan yamur, akam satlerinde ise yerini kara brakt. Lapa lapa yaan kar ehir merkezinde renkli görüntüler olutururken, vatandalar ise emsiyelerine sarlarak duraklar ve apartman saçaklarna snarak, kendilerini kar ve yamurdan korumaya çalt.

KAR ETKLED

Kar yer tutmazken, özellikle kuru bölgeler beyaza büründü. Seyyar satc, kar yana ramen tezgahn kaldrmad Diyarbakrda aniden bastran kar ya sonras birçok esnaf, yere serdikleri eyalarn kaldrmak zorunda kald. Souk havaya ramen ekmek paras için tezgahn kaldrmayan bir esnaf ise, yakt atete snmaya çalt. Esnaf, Kar yad için sevinçliyiz fakat havalar çok soudu. Kar bu sene erken geldi, normalde aralk aynn sonuna doru ilk kar yaard. Ekmek paras için bu souk havalara ramen tezgahmz kaldrmadk dedi.

KULP BEYAZA BÜRÜNDÜ

Diyarbakrda olduu gibi kar ilçelerde de etkili oldu. Kulpun Yaylak, Alaca, Aaçkorur, slamköy, Kayack, Yuvack, Akçasr ve Karabulak ile Balolu mahallerinin yüksek kesimlerine, mevsimin ilk kar dütü. Hava scakl eksi 1 dereceye düen ilçede, kar yann yarn da devam edecei belirtildi. Ergani ilçe merkezinde de etkili olan kar ya, ilçeye beyaz gelinlik giydirirken, yetkililer özellikle sürücüleri kar lastii konusunda skca uyard.

YAI VE KAR UYARISI

Diyarbakr Metoroloji 15. bölge Müdürlüü yapt yazl açklamada u ifadelere yer verdi; Yaplan son deerlendirmelere göre bugün(çaramba) bölgemizde görülecek olan yalarn öle saatlerinden itibaren etkisini arttrarak 02.12.2016 09.00 a kadar devam ettirecei ve yarn (01.12.2016) öle saatlerinden itibaren bölgemiz genelinde kuvvetli ya olmas beklenmektedir. Ayrca bugün akam saatlerinden itibaren rnak ve Siirt çevrelerinde karla kark yamur ve yer yer youn kar eklinde olmas beklenmektedir. Bölgemizde beklenen saanak ve gök gürültülü saanak yalarn çok kuvvetli (51-75 kg/metrekare) olmas beklendiinden yaanabilecek olumsuzluklara kar (ulamda aksamalar, buzlanma, sel, su baskn v.b.) dikkatli ve tedbirli olunmas gerekmektedir.

BÖLGEDE KAR ETKS

Havann sfrn altna dütüü Tunceli, Bingöl ve Elazda sabah saatlerinde balayan saanak yamur ölen saatlerine doru yerini kar yana brakt. Elaz kent merkezinde kar ya balarken, yüksek kesimlerde kar kalnl 5 santimmetreye kadar ulat. Görü mesafesinin baz yerlerde 5-10 metreye kadar dümesi sürücülere zor anlar yaatrken, Meteoroloji 13üncü Bölge Müdürlüü, kar ya ve sis konusunda vatandalar uyard. Sabah saatlerinde balayan kar yann önümüzdeki günlerde de devam edecei belirten yetkililer, pus, sis, don ve buzlanmaya kar vatandalarn dikkatli ve tedbirli olmalarn istendi.

BNGÖL BÖLGESNDE

Bingölde de sabah saatlerinde balayan yamur, ölen saatlerine doru yerini kar yana brakt. Kar yayla birlikte kent merkezi ve çevredeki yüksek kesimler biranda beyaza büründü. Yetkililer, buzlanma ve don olabilecei ihtimaline kar vatandalara ve araç sürücülerine uyarda bulundu. Yaklak 5 santimetreyi bulan kar kalnl, yüksek kesimlerde 10 santimetreye kadar ulat. Kent merkezinde Bingöl Belediyesi ekipleri tarafndan vatandalarn rahat yürüyebilmeleri için kar küreme çalmalar yapyor.

METEOROLOJ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüü, Dou Akdeniz ve Güneydou Anadolu bölgesi için kuvvetli sanak ya uyarsnda bulundu. Vatandalarn, ani sel, su baskn, yldrm ve heyelan riskine kar tedbirli olmas gerektiini kaydeden Meteoroloji Genel Müdürlüünün, açklamas u ekilde : Dou Akdeniz ile Güneydou Anadolu bölge genelindeki beklenen saanak ve gök gürültülü saanak yalarn çok kuvvetli olmas beklendiinden meydana gelebilecek olumsuzluklara kar dikkatli ve tedbirli olunmas gerekmektedir.

KAR LAST YASAI

K lastii takma uygulamas, ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için bugün balad. Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakanl tarafndan hazrlanan ve 2012de yürürlüe giren Araçlarn Yüklenmesine likin Ölçü ve Usuller ile Tart ve Boyut Ölçüm Toleranslar Hakknda Yönetmelike göre, k artlarna uygun olmayan, kar lastii taklmam araçlarn yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

Kurala uymayan araçlarn iletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisanda sona erecek. Uygulama, k artlarna göre önlemini almam, k lastii olmayan araçlarn yolu kapatmasn ve insanlarn madur olmasn önlemek amacyla balatld.

KURALA UYMAYAN YANDI

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüü ekiplerince, 1 Aralk 2015-1 Nisan 2016 arasnda 87 araç sahibine 51 bin 227 lira, Emniyet Genel Müdürlüünce 2 bin 927 araç sahibine 1 milyon 722 bin 405 lira, Jandarma Genel Komutanlnca da 299 araç sahibine 177 bin 487 lira ceza kesilmiti. Geçen k, ehirler aras yük ve yolcu tayan 3 bin 313 ticari araç sahibine, k lastii takmadklar için toplam 1 milyon 951 bin 119 lira para cezas uygulanmt.

Ana Sayfaya Git