Bölge kar altında!

Yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Güneydoğu'yu etkiledi. Diyarbakır'da yılın ilk karı yağdı. Bölge beyaza bürünürken, yetkililer uyardı.

Bölge kar altında!

Diyarbakır, Tunceli, Elazığ ve Bingöl başta olmak üzere Güneydoğu'nun bir çok kesimine dün, mevsimin ilk karı yağdı. Kent merkezlerinde hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte başlayan kar yağışı, çevreyi beyaza büründürürken yetkililer, kar yağışının süreceğini belirterek, özellikle sürücüleri uyardı.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası Doğu Anadolu Bölgesi'nde de etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklığının bölgenin bir çok kentinde, sıfırın altına düştü.

Diyarbakır'da öğlen saatlerine doğru yağmur yağdı. Uzun bir süre etkili olan yağmur, akşam satlerinde ise yerini karğa bıraktı. Lapa lapa yağan kar şehir merkezinde renkli görüntüler oluştururken,  vatandaşlar ise şemsiyelerine sarılarak duraklar ve apartman saçaklarına sığınarak, kendilerini kar ve yağmurdan korumaya çalıştı.

KAR ETKİLEDİ

Kar yer tutmazken, özellikle kuru bölgeler beyaza büründü. Seyyar satıcı, kar yağışına rağmen tezgahını kaldırmadı Diyarbakır’da aniden bastıran kar yağışı sonrası birçok esnaf, yere serdikleri eşyalarını kaldırmak zorunda kaldı. Soğuk havaya rağmen ekmek parası için tezgahını kaldırmayan bir esnaf ise, yaktığı ateşte ısınmaya çalıştı. Esnaf, “Kar yağdığı için sevinçliyiz fakat havalar çok soğudu. Kar bu sene erken geldi, normalde aralık ayının sonuna doğru ilk kar yağardı. Ekmek parası için bu soğuk havalara rağmen tezgahımızı kaldırmadık” dedi.

KULP BEYAZA BÜRÜNDÜ

Diyarbakır'da olduğu gibi kar ilçelerde de etkili oldu.  Kulp'un Yaylak, Alaca, Ağaçkorur, İslamköy, Kayacık, Yuvacık, Akçasır ve Karabulak ile Baloğlu mahallerinin yüksek kesimlerine, mevsimin ilk karı düştü. Hava sıcaklığı eksi 1 dereceye düşen ilçede, kar yağışının yarın da devam edeceği belirtildi. Ergani ilçe merkezinde de etkili olan kar yağışı, ilçeye beyaz gelinlik giydirirken,  yetkililer özellikle sürücüleri kar lastiği konusunda sıkca uyardı.

YAĞIŞ VE KAR UYARISI

Diyarbakır Metoroloji 15. bölge Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Yapılan son değerlendirmelere göre bugün(Çarşamba) bölgemizde görülecek olan yağışların öğle saatlerinden itibaren etkisini arttırarak 02.12.2016 09.00 a kadar devam ettireceği ve yarın (01.12.2016) öğle saatlerinden itibaren bölgemiz genelinde kuvvetli yağış olması beklenmektedir. Ayrıca bugün akşam saatlerinden itibaren Şırnak ve Siirt çevrelerinde karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklenmektedir. Bölgemizde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların çok kuvvetli (51-75 kg/metrekare) olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, buzlanma, sel, su baskını v.b.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

BÖLGEDE KAR ETKİSİ

Havanın sıfırın altına düştüğü Tunceli, Bingöl ve Elazığ'da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur öğlen saatlerine doğru yerini kar yağışına bıraktı. Elazığ kent merkezinde kar yağışı başlarken, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 5 santimmetreye kadar ulaştı. Görüş mesafesinin bazı yerlerde 5-10 metreye kadar düşmesi sürücülere zor anlar yaşatırken, Meteoroloji 13'üncü Bölge Müdürlüğü, kar yağışı ve sis konusunda vatandaşları uyardı. Sabah saatlerinde başlayan kar yağışının önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirten yetkililer, pus, sis, don ve buzlanmaya karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istendi.

 BİNGÖL BÖLGESİNDE

Bingöl'de de sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğlen saatlerine doğru yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışıyla birlikte kent merkezi ve çevredeki yüksek kesimler biranda beyaza büründü. Yetkililer, buzlanma ve don olabileceği ihtimaline karşı vatandaşlara ve araç sürücülerine uyarıda bulundu. Yaklaşık 5 santimetreyi bulan kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 10 santimetreye kadar ulaştı. Kent merkezinde Bingöl Belediyesi ekipleri tarafından vatandaşların rahat yürüyebilmeleri için kar küreme çalışmaları yapıyor.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi için kuvvetli sağnak yağış uyarısında bulundu. Vatandaşların, ani sel, su baskını, yıldırım ve heyelan riskine karşı tedbirli olması gerektiğini kaydeden Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, açıklaması şu şekilde :" Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu bölge genelindeki beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların çok kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

KAR LASTİĞİ YASAĞI

Kış lastiği takma uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için bugün başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan'da sona erecek. Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatıldı.

KURALA UYMAYAN YANDI

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince, 1 Aralık 2015-1 Nisan 2016 arasında 87 araç sahibine 51 bin 227 lira, Emniyet Genel Müdürlüğünce 2 bin 927 araç sahibine 1 milyon 722 bin 405 lira, Jandarma Genel Komutanlığınca da 299 araç sahibine 177 bin 487 lira ceza kesilmişti. Geçen kış, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan 3 bin 313 ticari araç sahibine, kış lastiği takmadıkları için toplam 1 milyon 951 bin 119 lira para cezası uygulanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz