Bölgede Öğretmen Hareketi!

GAP BKİ Başkanı Karahocagil "Hedefimiz tecrübeli öğretmenlerin bölgedeki kalış süresini uzatarak, öğrencilerimizin daha iyi eğitilmesini sağlamaktır"

Haberler 05.10.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi (BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, Hedefimiz tecrübeli öretmenlerin bölgedeki kal süresini uzatarak, örencilerimizin daha iyi eitilmesini salamaktr. dedi.

Karahocagil, Milli Eitim Bakanl (MEB) ve GAP BK i birliiyle Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerin Milli Eitim Müdürlerinin katlmyla anlurfada düzenlenen Güneydoudaki Öretmen Hareketlilii çaltaynda yapt konumada, idare olarak ekonomik bölgeye her alanda hizmet etmeye çaltklarn söyledi.

GAPn cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal kalknma projelerinden birisi olduunu belirten Sadrettin Karahocagil, bölgenin en önemli problemlerinin banda gelen eitim konusunda da yürüttükleri projelere çaltay sayesinde bir yenisini daha eklediklerini kaydetti.

Bölgedeki eitim kalitesi

Bölgede eitim konusunda nicelikten ziyade nitelik yönünde skntlarn yaandn anlatan Karahocagil, unlar kaydetti:

Bölgemizin en önemli sorunlarndan bir tanesi eitim problemleridir. Eitimde nicelik ve nitelik yönünde skntlar var, nicelik olarak altyap hazrlanyor, derslikler yaplyor, yeni okul ve alanlar oluturularak Türkiye ortalamasna yetiilmeye çallyor. Nitelikte skntmz genellikle öretmen unsurumuzun nüfus hareketliliinin youn olmasndan kaynaklanyor. Öretmeni bu bölgede tutamyoruz, daha çok tecrübeli öretmenin bu bölgede çalmas pek mümkün olmuyor. Bir an önce bir sebep bulup, evlilik veyahutta baka gerekçelerle, salk sebeplerle zorunlu süreyi bile tamamlamadan bölgeden çkmaya çalyorlar. Bu çaltay sayesinde bir aratrmann bütün unsurlarn kullanacaz. Anketler, yüz yüze görümeler, bütün bu alanda söz sahibi olan herkesin katlmn salayacaz. Tüm gerekenler yaplacak, uluslararas örneklere dahil baklacak. Ona göre eylem plan ve yol haritas çkarlacak. Hedefimiz tecrübeli öretmenlerin bölgedeki kal süresini uzatarak, örencilerimizin daha iyi eitilmesini salamaktr.

- Yol haritas çkarlacak

MEB Veri Analiz ve Politikalar Daire Bakan erafettin Cankurt da bölgeye her yl binlerce öretmenin atandn ancak görevde ksa süre kaldklarn dile getirdi.

Öretmenlerin azami çalma süresini doldurduktan sonra bölgeden ayrlmay tercih ettiini ifade eden Cankurt, bölgeye atama konusunda pozitif ayrmclk saladklarn aktard. Bölgeden ayrlan öretmenlerin eitimin kalitesinin dümesine neden olduunu iaret eden erafettin Cankurt, öyle devam etti:

Öretmen azami çalma süresini tamamladktan sonra hemen bu bölgeden ayrlmak için yol ve yöntem aryor. Bu da ister istemez eitimi olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle Güneydou Anadolu Bölgesi içerisinde yapacamz bu pilot çalma, belki dier bölgeler için de yapabileceimiz çalmalar için de bize bir yol haritas olacak. Biz merkezi olarak bize yansyan sorunlar biliyoruz. Kaçrabileceimiz baz noktalar olabilir diye de özellikle bölgedeki yerel otoriteler, valilikler, kaymakamlklar, milli eitim müdürlüklerimizle, sivil toplum kurulularyla da görüerek yakalayacamz küçük unsurlar tamamen engelleyemesek de bölgede kal orann artrmaya yönelik neler yapabilirizi bu çalma sonucunda ortaya çkarmaya çalacaz. Sorunu yüzde 100 çözemeyebiliriz ama ortaya atlacak fikirlerle belki uygulamada öretmenlerin bölgedeki kal süresini belli bir oranda artrabilirsek, bu bizim için büyük bir sonuç olacaktr.

Cankurt, çaltaya ilikin ön raporun ise yl sonuna kadar çkarlmasn planladklarn bildirdi. anlurfa Milli Eitim Müdürü erafettin Turan ise bölge genelinde öretmenlerin görev sürelerinin ortalama 1,5 yl olduunu söyledi. Bir öretmenin en az 4 yl bölgede kalmasn istediklerini belirten Turan, eitimde kalitenin ancak öretmenlerin gayreti sayesinde salanabileceini de ifade etti. Konumalarn ardndan çaltay, basna kapal olarak fikir alveriiyle devam etti.

Ana Sayfaya Git