Boylu cinayetine barodan mercek

Av. Müzeyyen Boylu cinayetine ilişkin açılan davanın duruşmasına katılacağını açıklayan Diyarbakır Barosu, kadın cinayetleri kaynağının kültürel kodlar olduğunu belirtti.

Haberler 07.09.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, boanma davas sürerken ei Mesut Iss tarafndan avukat Müzeyyen Boylunun 19 Maysta çocuklarnn gözü önünde öldürülmesine ilikin aclan davaya ilikin Baro Adli Yardm Hizmet Binasnda açklama yapt. Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Danma ve Uygulama Merkezi üyesi Av. Hatice Demir, Diyarbakrda yaanan Merve Ünal, Aygül Günler cinayetlerinin ardndan Emine Bulut, Emine Hac Hüseyin ve Tuba Erkol cinayetleri arasndaki benzerlie dikkat çekerek, cinayetlerin kaynann kültürel kodlar olduu vurgulad.

DEVLET POLTKASI KADINLARI KORUMASIZ BIRAKIYOR

Demir, Türkiyede devlet politikasnn ailenin bekasn sürdürmeye yönelik olduunu belirterek, devletin kadnlar maruz kaldklar iddet karsnda korumasz ve saldrya açk hale getirdiini ifade etti.

MAHKEMELERDEN TÖRE, DN, SÖZDE NAMUS NDRM

Türkiyenin stanbul Sözlemesi ile iddete sfr tolerans taahhüdü verdiini hatrlatan Demir, sözlemenin iddet eylemlerinin gerçekletirilmesinden sonra balatlan ceza davalarnda; kültür, töre, din, gelenek veya sözde namusun gerekçe olarak öne sürülemeyeceini, bunun haksz tahrik sebebi saylamayacan ve ceza indirimi yaplamayacan düzenlemesine ramen mahkemelerin kadn cinayeti davalarnda iddeti merulatran argümanlar kabul ederek indirim yoluna gittiine dikkat çekti.

HAKSIZ TAHRK YOK, CANAVARCA HS VAR

Adli makamlarn, kadnlarn iddete maruz kald yönündeki ikyetlerin inandrcln sorguladn ve acil önlemler almayarak kadnlar korumasz braktn belirten Demir, buna en iyi örnein Müzeyyen Boylu cinayeti olduunu söyledi. Mesut Iss hakknda hazrlanan iddianameye dikkat çeken Demir, Olayn olu ekli, olay öncesi taraflar arasnda tartma olmad yönündeki tank beyanlar, failin olaydan önce silah ve mermi temini ve olay sonras davranlar iddianamede belirtildii gibi haksz tahrik olmakszn tasarlayarak ve canavarca hisle insan öldürdüünün kantdr dedi.

LK DURUMA 9 EYLÜLDE

ddianamenin 7nci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edilmesiyle 9 Eylülde gerçekleecek davaya Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi olarak takip edeceklerini belirten Demir, kadnlara yönelik iddet ve cinayet davalarnn takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git