Bozan'dan İnce’ye tepki!

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Muharrem İnce’nin “Kürtçe eğitim pedagojiye uygun değil” sözlerine yanıt verdi: “İnce, yaşadığı coğrafyanın gerçeklerinden bihaber”

Haberler 08.06.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saadet Partisi (SP) Diyarbakr l Bakan Fesih Bozan, Memleket Partisi Genel Bakan Muharrem ncenin Kürtçe eitim, pedagojiye uygun deil sözlerine cevap verdi. Muharrem ncenin yaad corafyann gerçeklerinden bihaber olduunu söyleyen Bozan, Saadet Partisinin ana ilde eitimden yana olduunu belirtti.

Muharrem ncenin Kürtçe eitim ile ilgili sarf ettii sözlere ilikin açklamada bulunan SP Diyarbakr il Bakan Fesih Bozan, Memleket Partisi isimli partinin genel bakan olarak Muharrem ncenin memleketteki tüm farkllklar bir zenginlik olarak görüp, herkesi kucaklayan ve herkes için insan haklarn savunan bir anlayta olmasn beklediklerini söyledi. Anadilde konumann, eitim ve öretim görmenin temel insan haklarndan olduunu belirten Bozan, unlar söyledi:

BÖLGEDEN B HABERDAR

Hiçbir rk veya dil, dier bir rk veya dilden daha üstün veya daha aa deildir. Bunun aksini savunanlar inanç deerlerini, demokrasi anlaylarn, insan haklarn, adalet ve eitlik anlaylarn tekrar gözden geçirmelidirler. Maalesef Lozan Antlamas imzalandktan sonra, kurucu kadro ideolojik bir dönüüm geçirdi ve zamanla birletirici ümmet ve yurtseverlik anlay yerine etnik milliyetçi bir anlaya dönütü. Resmi devlet politikas halini alan bu etnik milliyetçi anlaynn hem geçmite hem de bugün halen srarla sürdürülmesinin, Türkiyedeki Kürt meselesinin de en temel sebebi olduunu söyleyebiliriz. Dier rklar inkar eden, bu etnik milliyetçi zihniyetteki hükümet, 1924te resmi bir kararla Kürt okullarn, örgüt ve yaynlarn yasaklad. Tek parti rejimi kökletikçe, Kürtçeye yönelik yasaklamalarn kapsam geniledi ve tonu iddetlendi. Büyük-küçük yerleim yerlerinin Kürtçe isimleri keyfi bir biçimde deitirildi. Kürtlerin kendi çocuklarna, kendi anadillerinde isim vermeleri yasakland. çar pazarda anadillerini konuanlara cezai yaptrmlar uyguland.

Ana Sayfaya Git